Gavi (©Reuters)
Gavi (©Reuters)

Ogorčena Barselona, razapeti selektor i milionsko obeštećenje za Gavijevu povredu ligamenata

Vreme čitanja: 3min | pon. 20.11.23. | 11:36

Odsustvovaće između šest i osam meseci, a FIFA će za svaki dan kada ne bude na treningu morati da nadoknadi katalonskom klubu

Na Evropsko prvenstvo su otišli, prvo mesto osvojili i biće u prvom šeširu, a ukus je gorak. Nikakve proslave nije bilo, ma ni osmeha u naznakama. U svlačionici i muk, suze Pabla Gavija i jedno te isto pitanje: “Nemoguće, nemoguće, zašto ja?”

Stradali su ligamenti desnog kolena Gaviju, na štakama je napustio Zorilju i pod hitno je prebačen u Madrid kako bi bili obavljeni pregledi. Prve prognoze nisu optimistične, odsustvovaće između šest i osam meseci, što je razbesnelo sve u Barseloni. Ogorčeni su na španski savez i prstom upiru u selektora Luisa de la Fuentea.

Izabrane vesti

Otkao je imenovan za novog selektora posle Mundijala u Kataru, isforsirao je Gavija. Do krajnjih granica. Igrao mu je svaku utakmicu, znalo se da će se naći u startnoj postavi i protiv Gruzije, u meču koji suštinski ništa nije mogao da promeni. Zasmetalo je to svima u klubu, priupitali su ga i novinari zašto momak iz Sevilje neće biti pošteđen napora…

“Gavi je izrazito hiperaktivan. Najbolji igrači ne žele da se odmaraju, žele sve odmah i sad. Ima neverovatnu energiju, zato igra toliko i tako dobro. Samo igrači koji su izuzetni mogu da izdrže taj tempo. On je mlad i fizički nadaren, sigurno neko drugi ne bi mogao da izdrži taj tempo”, rekao je Luis de la Funte.

Hiperaktivni dečko počeo je meč protiv Gruzije, međutim, ni poluvreme nije dočekao. Ostao je da leži na travi u suzama posle vazdušnog duela sredinom prvog dela igre, držao se za koleno. Bio je to njegov 27. meč za reprezentaciju Španije. Otkako je debitovao, nije propustio nijedan: startovao je na 23 i još četiri puta ušao sa klupe. Sada ga čeka duža pauza.

Gavi (©Reuters)Gavi (©Reuters)

Zbog odluke da ga ne odmara – jedino još Robin le Norman počeo meč od igrača koji su krenuli protiv Kipra nekoliko dana ranije – našao se Luis de la Fuente na tapetu.

“Razumem pritužbe iz Barselone. Ali da nije Gavi, moglo je da se dogodi nekome drugome. To može da se dogodi i na utakmici La Lige, na treningu ili u bilo kojoj drugoj situaciji. Ponekad ne shvatamo rizik koji svaki trenutak nosi sa sobom. Bila je to nesreća, ali Gavi je bio savršeno spreman”, kristalno je jasno razorenom selektoru Španije da će ga u narednim danima razapinjati:

“Daće bog da je manje loše nego što se čini, ali posle prvih pregleda malo je verovatno. Ovo je najkomplikovaniji, najgorči dan u mom životu. Veoma težak trenutak za igrača, za Barselonu, za RFEF, a takođe i za mene. U svlačionici je izgledalo kao da smo izgubili, na poluvremenu je bilo bdenje. To je taj ružni deo fudbala, tako mi je žao Gavija. Ne razmišljam o Evropskom prvenstvu, samo o njegovom zdravlju”.

Pablo Gavi drugi je igrač Crvene furije koji se povredio protekle sedmice. I Mikela Ojarsabala čeka pauza, ali daleko kraća. Odsustvovaće “samo” dve nedelje. Koliko danas stići će potvrda da li je reč o prednjim ukrštenim ligamentima. Tinejdžer je u Barselonu doputovao u pratnji lekara Alberta Lukea i Injiga Martinesa, biće podvrgnut dodatnim pretragama posle kojih će u Fifi znati koliku naknadu će okvirno morati da isplate Barseloni.

Kada se 16. decembra navrši mesec dana od Gavijeve povrede, svetska krovna organizacija će morati za svaki dan odsustva da obešteti Barselonu. To pravilo ustanovljeno je pre deset godina uoči Svetskog prvenstva u Brazilu, a na dnevnom nivou naknada iznosi 20.548 evra. Dakle, za šest meseci to bi bilo 3.082.200, za osam 4.315.080. Maksimum kod povreda je 7.500.000 evra.

Neće to Barseloni bogzna koliko značiti…



tagovi

GaviLuis de la FuenteBarselonaFudbalska reprezentacija Španije

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara