Omalovažavali su ovaj tim, a sad, kao „moramo u polufinale, finale“

Vreme čitanja: 3min | sub. 10.03.18. | 14:13

Selektor Krstajić objasnio pozive Basti i Saviću, predočio zahteve na kontrolnim utakmicama sa Marokom i Nigerijom i najavio ofanzivnu Srbiju na Mundijalu

Prvi put pred očima javnosti u ulozi selektora, a bez odrednice „vršilac dužnosti“. Nasmejan Mladen Krstajić. Odavao je utisak zadovoljnog čoveka prilikom zvanične promocije u glavnokomandujućeg državnog tima, u koji je ubacio dva nova fudbalera.

Na spisak za kontrolne utakmice sa Marokom u Torinu (23. mart) i Nigerijom u Londonu (27. mart) stavio je 24 imena, među njima su štoper Crvene zvezde, debitant Vujadin Savić i desni spoljni Lacija Dušan Basta, povratnik posle skoro tri godine odustva.
Bastu cenim i kao čoveka i kao igrača, ima iskustvo igranja u Seriji A. Osim toga,  u našoj reprezentaciji imamo samo Rukavinu po desnoj strani. Ovo je prilika da ispitamo Bastu na tom delu terena, ako se desi nešto nepredviđeno i ostanemo bez Antonija. Što se tiče Savića, zaslužio je poziv, jer Zvezda igra dobro u poslednjih godinu dana, a on je jedan od lidera ekipe. Nisam se libio da ga pozovem, da oseti draž i čar reprezentacije“, obrazložio je Mladen Krstajić.

Izabrane vesti

S obzirom da je martovski ciklus jedina prilika za okupljanje reprezentativaca i da će naredno okupljanje biti po okončanju sezone u sklopu priprema za Mundijal, logično je zapitati se ko će putovati u Rusiju.
„Ovo je spisak za ove dve utakmice, igrači koji nisu pozvani u ovom momentu ne znači da neće biti pozvani u maju. Vrata su svima otvorena. A i ne znači da su ovi koji su ovde sad biti ovde i u maju, kad počnu pripreme za Svetsko prvenstvo. Ovo je trenutni spisak, igrači će da budu tu za ove dve utakmice. Svi su zdravi, samo je pitanje ko igra, a ko ne. To se odnosi na sve, a ne one koji su na spisku“.

Predočio je Krstajić i šta će biti zahtevi na dva susreta sa afričkim selekcijama, iako - kako ne primetiti - timovi sa Crnog kontinenta nisu naši rivali u mundijalskoj grupi.
„Cilj je da neke stvari koje radimo iz stručnog štaba prenesmo na teren i isporabmo sistem igre i igrače u tom sistemu. Neće biti standardne postave, nego ćemo probati da ustanovimo sistem“.

Uz zahvalnost čelnicima FSS što su mu poverili da „vodi najbolje što Srbija ima“, osvrnuo se i na očekivanja u Rusiji
„Ekipa koja je iznela teret kvalifikacija je zajedno pet, šest godina. Nije se takmičila na velikim turnirima, bila je omalovažavana u srpskoj javnosti. Ista ta ekipa se plasirala kao prva u grupi sa Austrijom i Irskom i sad, kao, moramo u polufinale, finale. Valja biti realan: Brazil je prvi favorit u grupi i na prvenstvu. Švajcarska je osma na FIFA rang-listi, Kostarika 25, a mi 35. Daleko od toga da tražimo alibi, uradićemo sve da što bolje odigramo i prođemo. Trebalo bi ići mirno, korak po korak praviti priču i raditi što bolje da bismo napravili što bolji rezultat na Svetskom prvenstvu.“.

Na kraju još jedno logično pitanje: šta će sadašnji selektor menjati u zahtevima igre u odnosu na prethodnika, Slavoljuba Muslina.
„Ono što je bilo dobro neće se menjati. Ono što može da - menjaće se. Čovek sam koji voli malo da rizikuje, tako sam radio i u karijeri. Sigurno ćemo probati da igramo dobar i ofanzivan fudbal, ali da bude disciplina u igri i drugarstvo“
, podvukao je Mladen Krstajić.

FOTO: Star sport


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeMladen Krstajić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara