Optužbe: Almerija pod sumnjom da je kršila pravila o sankcijama Rusiji kod transfera Srđana Babića

Vreme čitanja: 2min | uto. 12.12.23. | 19:58

El Pais objavio listu od 28 klubova koji su poslovali sa ruskim klubovima koji su na različite načine povezani sa Vladimirom Putinom

Španska Almerija nalazi se na listi od 28 klubova koji su poslovali sa klubovima u Rusiji, uprkos sancijama međunarodne zajednice. Listu je objavio španski El Pais, koji je pod lupu stavio i transfer srpskog reprezentativca Srđana Babića u moskovski Spartak prošlog leta za obeštećenje od 5.000.000 evra.

Navodi se da je 28 klubova ostvarilo 30 transakcija sa ruskim klubovima, uprkos sankcijama koje zabranjuju plaćanje preko 100.000 evra bilo kom ruskom entitetu ili poslovanje sa ljudima i kompanijama povezanim sa Vladimirom Putinom. Takođe, tvrdi se i da su ovi evropski klubovi direktno platili 66.000.000 evra za 18 igrača ili su deponovali sredstva na račune u evropskim bankama povezanim sa klubovima i njihovim vlasnicima. Takve transakcije zabranjene su od strane Evropske komisije i država članica. Pomenutih 30 transakcija čini dve trećine od 45 transfera igrača između 39 evropskih i ruskih klubova od početka rata u Ukrajini.

Izabrane vesti

U pitanju je međunarodna novinarska istraga kojom je koordinirao holandski portal Follow the Money, a u u kojoj je učestvovalo 13 medija kao što su Le Monde, Die Standard i sam El Pais.

El Pais ističe da su Real Sosijedad, Кadiz, Almerija, Elče i Espanjol, takođe pod sumnom da su vršili transfere kojima su kršena pravila zajednice. Navodno, nijedan od španskih klubova koji su poslovali sa ruskim nije sarađivalo sa španskim Ministartsvom ekonomije, koje nadgleda sprovođenje sankcija.

"Dužnost svakog pojedinca je da se pridržava obaveza koje proizilaze iz evropskih propisa i razmisli o traženju pomoći kako bi se osiguralo njihovo poštovanje", saopšteno je iz ministartstva.

U konkretnom primeru Spartaka, sporno je sponzorstvo sa naftnom kompanijom Lukoil, koja je pod sankcijama. Estadio Deportivo piše da ostaje da se vidi da li će UEFA primeniti sancije protiv ovih klubova. Na listi se nalaze i klubovi poput Liona, Red Bul.


tagovi

Srđan Babić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara