FOTO: AFP
FOTO: AFP

Osimen odradio svoje, ali šta vredi kad je nigerijska odbrana raspuštena banda (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.01.24. | 17:00

Vedeta Napolija s ovakvim saigračama u zadnjoj liniji teško da može do afričkog trona

Počevši od Svetskog prvenstva u SAD-u 1994. godine Nigerija predstavlja sinonim za afričku poletnost, živahnost i uopšteno radost igre. Nije se ona potpuno izgubila s godinama, ali je u poslednjih nekoliko definitivno opala. Zvuči paradoksalno, budući da baš sada u svom timu ima uz Mohameda Salaha i Sadia Manea najveću igračku zvezdu na kontinentu. Jeste Viktor Osimen dao gol u duelu prvog kola grupne faze Kupa afričkih nacija i tako učinio ono što i jeste njegova dužnost, a ipak to nije vredelo da Super orlovi opravdaju ulogu velikog favorita i trijumfuju protiv Ekvatorijalne Gvineje 1:1 (1:1).

Koliko je neugirana zadnja linija trostrukog kontinentalnog šampiona najbolje odslikava postavka Semija Adžajia i Vilijama Trost Ekonga prilkom vodećeg gola Grmljavine. Nikada odbrana nije bila jači deo nigerijske ekipe, ali praktično od penzionisanja Džozefa Joba taj deo tima predstavlja rak-ranu. Nije uspeo nemački stručnjak Gernot Ror za pet godina na mestu selektora da poboljša skoro ništa po tom pitanju, a neubedljivo deluje i sve ono što za sada radi Portugalac Žoze Peseiro. Nakon dva razočaravajuća remija protiv Lesota i Zimbabvea u novembru na startu kavalifikacija za Mundijal 2026. godine, Nigerija je i treći put zaredom osvojila samo bod u takmičarskoj utakmici protiv selekcije značajno nižeg renomea.

Izabrane vesti

Ostao je fudbaler poljskog drugoligaša Miedž Legnice Salvador Iban potpuno nebranjen u 36. minutu i tako ogolio sve mane selekcije koja je poslednji trofej na Kupu afričkih nacija osvojila 2013. predvođena pokojnim Stivenom Kešijem. Daleko od toga je Ekvatorijalna Gvineja fudbalski "nepismena" reprezentacija, što je pokazala i plasmanom u četvrtfinale prethodnog turnira, ali je daleko od protivnika koji bi tako smeo da muči jednu od najsnažnijih selekcija na kontinentu.

Samo dva minuta po vodećem golu autsajdera pokazao je Peseirov tim reakciju, a precizan centaršut Ademole Lukmana iskoristo je Osimen nadvisiviši na daljoj stativi inferiorne defanzivce Ekvatorijalne Gvineje. Teško je Nigerija stvarala šanse u nastavku utakmice, a najbolju je Osimen propustio dvadesetak minuta pred kraj, kada je oko 15 metara neometan promašio okvir gola. Iako je davanjem jednog gola suštinski odradio svoju misiju, ostaje utisak da je mogao više protiv nejakog protivnika.

Došla je Nigerija na takmičenje rastrzana povredama Viktora Bonifejsa i Umara Sadika pred sam početak turnira, pa je i Osimen svestan da će u ofanzivnom delu sve pasti na njegova pleća. Naredni rival Super orlova biće domaćin Obala Slonovače (četvrtak, 18.00) i utisak je da se protiv značajno kvalitetnijih defanzivaca od onih kojim raspolaže Ekvatorijalna Gvineja neće nimalo naigrati.

POSTAVKA NIGERIJE PRILIKOM GOLA ZA 0:1POSTAVKA NIGERIJE PRILIKOM GOLA ZA 0:1


KUP AFRIČKIH NACIJA - PRVO KOLO

Grupa A

Obala Slonovače - Gvineja Bisao 2:0 (0:0)

/Fofana 3, Kraso 58/

Nigerija - Ekvatorijalna Gvineja 1:1 (1:1)

/Osimen 38 - Iban 38/

Grupa B

18.00 (1,40) Egipat (4,60) Mozambik (10,50)

21.00 (1,95) Gana (3,45) Zelenortska Ostrva (4,65)



tagovi

Afrički kup nacijaKup afričkih nacija 2024reprezentacija NigerijeEkvatorijalna Gvineja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara