Fudbaleri Liverpula gube korak sa Sitijem (©Reuters)
Fudbaleri Liverpula gube korak sa Sitijem (©Reuters)

Ovako se gubi titula: Liverpul kratkog daha, da li je Totenhem rešio šampionsku trku? (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sub. 07.05.22. | 22:40

Mančester Siti sada ima šansu da trijumfom protiv Njukasla ode na tri verovatno nedostižna boda prednosti

Preživeo je Liverpul torpedovanje na Madrigalu i otišao u finale Lige šampiona, ali izgleda da se u Viljarealu potrošio do te mere da je počeo da gubi korak sa Mančester Sitijem u šampionskoj trci! Ovako se gubi titula, ovako se ostaje bez sjajnog pehara za najbolji klub engleskog fudbala. Liverpul je na Enfildu ostao kratkog daha protiv Totenhema, odigrao samo 1:1 (0:0) i sada se za titulu pita jedino i samo Siti Pepa Gvardiole.

Videćemo kako će Gvardiolina ekipa da reaguje nakon potopa u Madridu, ali sada apsolutno sve drži u svojim rukama. Sa utakmicom zaostatka Siti bi u nedelju eventualnim trijumfom protiv Njukasla na Etihadu mogao da ode na tri verovatno nedostižna boda prednosti na tri kola do kraja. Jeste to sasvim dovoljno vremena za drastičnu promenu u korist Redsa, pogotovo jer bi u slučaju da dva kluba ostanu na istom broju bodova odlučivala gol-razlika koja ide u njihovu korist, ali pitanje je ko sada može da stane na put Sitiju?

Izabrane vesti

Branilac titule u nedelju dočekuje Njukasl, zatim u sredu ide na noge Vulverhemptonu, pa u nedelju Vest Hemu dok za kraj dolazi Aston Vila. Liverpul do kraja takođe ima dva gostovanja, Aston Vili koji sa klupe vodi klupska legenda Stiven Džerard, potom i Sautemptonu, mada između ta dva meča ide finale FA kupa sa Čelsijem. U poslednjem kolu na Enfild stiže Vulverhempton. Dakle, gotovo identični protivnici, s tim što Siti ima više vremena za odmor. Opet, Liverpul bi mogao da se nakupi trofeja jer pored titule u prvenstvu ima pomenuti FA kup i Ligu šampiona na talonu.

Neće sigurno u Mančesteru još dugo moći da prežale eliminaciju od Reala i pogotovo način na koji se to dogodilo, mada je sada malo splasnuo pritisak i rastu šanse da se okite titulom. Znaju fudbalski radnici na Ostrvu često da kažu kako je zvanje najboljeg u Premijer ligi nekada i važnije od Ušatog, ali to može da bude samo izgovor da se zamažu oči navijača Sitija i izgovor utehe za ekipu. Boleće i odgovorne u Liverpulu to što na ovakav način gube korak sa najvećim konkurentom, ali Totenhem je bez ikakve dileme zaslužio ovaj bod i sve pohvale za večerašnje izdanje. Tačnije, cela utakmica bila je po ukusu fudbalskih sladokusaca, puna trčanja, intenziteta, jakih duela i šansi.

Imao je Totenhem svoje blistave i ne baš tako sjajne trenutke proteklih meseci, pogotovo kada je prestala ona blistava serija pobeda pod komandom Antonija Kontea i upravo zbog nekih kikseva i propusta u poslednje vreme nisu pozicionirani i više na tabeli Premijer lige, ali večeras su Pevci zaista izgledali kao tim dostojan učešća u Ligi šampiona. Dobar deo utakmice bili su barabar sa Redsima, u prvom delu utakmice odlično odgovorili na rani pritisak domaćina i preko Rodriga Bentankura i Harija Kejna imali dve odlične prilike da povedu, kasnije uspeli da izdrže nove nalete protivnika i prečku posle udarca glavom Virdžila van Dajka tako što je Pjer Emil Hejbjerg poslao niski projektil kojim je matirao Alisona, ali je zatresao levu statitvu pred sam odlazak u svlačionicu.

Grad Bitlsa zanemeo je u 56. minutu kada je Rajan Sesenjon na odličan način proigrao Heung Min Sona, a ovaj ponovo bio strelac levom, slabijom nogom po čemu je sada apsolutni rekorder u istoriji engleskog fudbala. Naime, mrežu je levicom tresao čak 12 puta čime je uveliko pretekao dosadašnjeg najefikasnijeg strelca u ovom segmentu, klupskog kolegu Harija Kejna koji ih je pre tri godine imao 10.

Taj gol jeste šokirao Liverpul, ali je Klopa naterao da krene na sve ili ništa. Menjao je umornog Endija Robertsona za Kostasa Cimikasa, te ubacio daleko ofanzivnijeg Dioga Žotu za kapitena Džordana Hendersona.

Kada je bilo teško, ponovo je ruku spasa ponudio Luis Dijaz. Pisali smo posle Viljareala da možda ne zna engleski, ali da mu je fudbalski jezik najjača strana i zaista se sve više pokazuje kao “gamechanger“ odnono igrač koji menja tok utakmice jednim potezom. Tako je bilo i večeras, jer je materijalizovao asistenciju Tijaga Alkantare i tako razmrdao celu ekipu, samo što ovog puta konačni ishod nije bio onakav kakvim su se na Enfildu nadali. Imao je Kolumbijac doduše i dosta sreće jer se njegov udarac odbio od Bentankurove noge i tako prevario Lorisa, ali je definitivno za kratko vreme izrastao u igrača koji može i te kako da utiče na igru velikog kluba.

Jurišali su fudbaleri Liverpula, pleli mrežu i obletali oko gola Uga Lorisa, ali bezuspešno. Totenhem se ovog puta pokazao kao majstor da sačuva pozitivan rezultat i pogotovo su dobro i kompaktno izgledali Konteovi igrači kada je trebalo da se sačuva glava na vrelom terenu. To se možda najbolje videlo u 73. minutu kada je Mohamed Salah pokušao u stilu Lionela Mesija da krene u prodor ka ivici kaznenog prostora, ali mu je Ben Dejvis "skinuo" loptu koja ko zna gde bi završila, ali svakako je opasnost bila velika. Bili su fudbaleri Totenhema poslednjih 20 minuta kao pred streljačkim vodom i preživeli su.

Sada će sve oči svetske fudbalske javnosti biti uprte ka Etihadu. Ako Siti dobije, imaće pol poziciju. Ali, prvo da padne taj Njukasl...

PREMIJER LIGA - 36. KOLO

Subota

Brentford – Sautempton 3:0 (2:0)

/Janson 13, Visa 14, Ajer 79/

Čelsi – Vulverhempton 2:2 (0:0)

/Lukaku 56, 58 – Trinkao 79, Koudi 90+7/

Barnli – Aston Vila 1:3 (0:2)

/Korne 90+1 - Ings 7, Buendija 31, Votkins 52/

Kristal Palas – Votford 1:0 (1:0)

/Zaha 31 penal/

Brajton - Mančester Junajted 4:0 (1:0)

/Kaisedo 15, Kukurelja 49, Gros 57, Trosard 59/

Liverpul - Totenhem 1:1 (0:0)

/Dijaz 74 – Son 56/

Nedelja

15.00: (1,50) Arsenal (4,40) Lids (6,25)

15.00: (2,70) Lester (3,25) Everton (2,85)

15.00: (4,60) Norič (3,60) Vest Hem (1,80)

17.30: (1,17) Mančester Siti (7,50) Njukasl (16,0)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Hjong-Min SonTotenhemLiverpulMohamed SalahLuis Dijaz

Obaveštavaj me

Liverpul
Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara