(Reuters)
(Reuters)

Ozbiljan su klub i zarađuju više od prodaje piva na stadionu nego od prodaje igrača

Vreme čitanja: 2min | uto. 28.11.23. | 17:18

Duplo veći prihod od keteringa nego od transfera

Od kada se u Holandiji igra profesionalni fudbal (1956), samo šest klubova van velike trojke (Ajaks, PSV, Fajenord) je osvajalo ttiulu prvaka države. Poslednji među njima je bio Tvente 2010. godine.

Tvente spada u red srednjih i stabilnih holandskih klubova koji je uglavnom sezone završavao u gornjem delu tabele. Samo jednom u poslednjih 30 godina je ispao iz lige, u sezoni 2017/18. Bila je to posledica jako lošeg poslovanja i finansijskog stanja u klubu tih godina. Smenili su odgovorne za loše finansije i uspeli ekspresno da se vrate u elitni rang holandskog fudbala. Od tada napreduju korak po korak. Prošlu sezonu su završili na petom mestu, a trenutno su četvrtoplasirani. Klub je u svakom smislu ozdravio…

Izabrane vesti

Jedan od razloga za finansijski preporod Tventea je i prodaja piva na tribinama. Klub je objavio finansijski izveštaj za prošlu sezonu i iznenadio fudbalsku planetu podatkom da je od keteringa na stadionu zaradio za godinu dana više nego od prodaje igrača!

Tventeove finansijske knjige kažu da je prodaja hrane i pića tokom prošle sezone generisala prihode u visini od 10.500.000 evra. Dakle, u pitanju je samo prihod. Kada se oduzmu troškovi i porezi, čist profit od keteringa iznosi oko 6.000.000 evra! I da ne bude zabune, ogroman deo optada samo na prodaju piva dok mali deo čini prodaja hrane i ostalih pića. Koliko se piva pije na stadionu Tventea, možda najbolje svedoči ova fotografija iz 2017. godine sa meča protiv Viljema Drugog.

Od prodaje igrača u prethodnoj fiskalnoj godini Tvente je prihodovao 6.500.000 evra, ali kada se oduzmu troškovi komisija i provizija prilikom transfera, u klub je ušlo čistih 3.700.000 evra. Skoro duplo manje od onoga što navijači potroše na kupovinu hrane i pića.


tagovi

pivonavijačiTvente

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara