Glodis Perla Vigosdotir, Lia Vilijamson, Karina Veninger i Aitana Bonmati (©Reuters)
Glodis Perla Vigosdotir, Lia Vilijamson, Karina Veninger i Aitana Bonmati (©Reuters)

Pale se reflektori Alijanc arene i Olimpika u četvrtfinalu LŠ: Arsenal ne voli Nemačku, Barsa blista bez najbolje na svetu

Vreme čitanja: 5min | uto. 21.03.23. | 11:54

U utorak startuje nokaut faza najkvalitetnijeg evropskog takmičenja u konkurenciji dama. Bajern favorit kod kuće, Roma potpuni autsajder

Evropske fudbalske lige su na internacionalnoj pauzi, ali akcija ne prestaje u UEFA Ligi šampiona za dame. Četvrtfinale najkvalitetnijeg ženskog klupskog takmičenja počinje u utorak, i sačinjavaju ga četiri prethodne šampionke, jedan debitant i mnoštvo ambicija. Prvi put, svaki duel ove faze će se održavati na glavnim stadionima klubova, u cilju veće popularizacije i promocije.

Bajern, Arsenal, Roma, Barselona, Lion, Čelsi, PSŽ i Volfzburg stigli su do klučnih susreta u završnici Lige šampiona. Lion brani trofej osvojen u maju minule godine protiv Barselone, i to mu je bio osmi pehar namenjen najboljem na Starom kontinentu, a francuski klub je po tome neprikosnoven. Čast Srbije brane Jovana Damnjanović iz Bajerna i Jelena Čanković, uzdanica Čelsija.

Izabrane vesti

Reflektori se najpre pale u Minhenu, na Alijanc Areni, gde Bajern dočekuje Arsenal u prvom susretu četvrtfinala. Oba tima su eliminsana u ovoj fazi prošle sezone, Nemice od Pari Sen Žermena u produžecima, a Engleskinje od Volfzburga. Takođe, Bajern i Arsenal su u grupnoj fazi savladali finaliste 2022. Minhenski tim je pobedio Barsu sa 3:1, a londonski je bio bolji od Liona u gostima čak sa 5:1.

Bajern ima loše uspomene na susrete sa engleskim Čelsijem u polufinalu 2020/2021 i osmini finala 2017/2018, ali je Arsenal izgubio pet od šest nokaut mečeva protiv nemačkih klubova.

Pošto je izgubio 3:0 od Barselone nekoliko nedelja pre pobede nad Blaugranom, Bajern je vezao 12 uzastopnih trijumfa. Lea Šuler, Klara Bul, Lina Magul i Džordžija Stenvej su u dobroj napadačkoj formi, iako je ranije ovog meseca bavarski tim doživeo udarac zbog ozbiljne povrede Linde Dalman, u tom trenutku najboljeg strelca ekipe.

18.45: (2,05) Bajern (3,45) Arsenal (3,25)

Poslednji put je ekipa iz Nemačke osvojila Ligu šampiona 2015. Od tada su se klubovi iz Bundeslige klonili pehara, ali Bajern sada ima realne šanse da prekine sušno razdoblje na međunarodnoj sceni. Minhenski tim je jedan od dva preostala nemačka tima u eliti. Izborio se za drugo mesto u grupnoj fazi i plasirao se u četvrtfinale sa istim brojem bodova kao i Barselona.

Minhenski sastav se prošlog vikenda zagrejao velikom pobedom u Kelnu, kada je slavio sa 5:0 u generalnoj probi. Pošto je Volfzburg takođe pobedio, FCB kaska za njim. U 15 utakmica u Bundesligi, Bajernove dame su do sada zabeležile učinak od 13 pobeda, jednog remija i poraza.

Arsenal, u rekordnom 15. četvrtfinalu, ima za cilj da dođe do prvog polufinala od kampanje 2012/2013, a posle mešovitog početka godine u dugotrajnom odsustvu Bet Mid i Vivijan Mijedeme, pokazao je pravo lice ranije ovog meseca kada je savladao Čelsi sa 3:1 posle preokreta u finalu Liga kupa.

Crveno-bele su okončale krizu forme baš na vreme za četvrtfinalni duel sa Bajernom. Posle četiri takmičarske utakmice zaredom bez trijumfa, pored pomenutog podviga u Liga kupu usledila su dva ubedljiva ligaška slavlja protiv Liverpula sa 2:0 i Redinga sa 4:0. Do sada se londonski Arsenal 14 puta sastao sa timovima iz Nemačke, a u svoju korist je rešio samo tri, dok je u devet navrata poražen.

21.00: (14,0) Roma (8,00) Barselona (1,12)

Iako je osnovana tek 2018. Roma u utorak dočekuje Barselonu u prvom susretu četvrtfinala Lige šampiona. U ovom paru uloge su jasno podeljene, jer su gošće veoma ozbiljan pretendent na evropski presto.

Pošto je prošla grupnu fazu u izvesnoj udobnosti, Romina nagrada je da se suoči sa katalonskim sastavom koji izgleda sjajno kao i uvek, i ima za cilj da dođe do četvrtog finala u pet godina i vrati trofej koji joj je Lion oteo prošlog maja u Torinu.

Roma je uspela da remizira sa Volfzburgom kod kuće u fazi po grupama, u vreme kada je nemačka ekipa bila u slobodnoj formi, i može da se pohvali sa dve igračice koje su više nego upoznate sa Blaugranom:

Andresom Alves i novim pojačanjem Viki Losadom, koja bi se mogla pošteno opisati kao legenda Barselone.

Ali, Katalonkama teško da nedostaje zvezda. To je prvak Španije dokazao postigavši 29 golova u šest grupnih utakmica uprkos celosezonskom odsustvu najbolje igračice Lige šampiona Aleksije Puteljas. Lani je Barsa postavila rekord po broju publike na ženkoj fudbalskoj utakmici pošto se na Kamp Nou protiv Volfzburga u polufinalu okupilo 91.648 ljudi, a sada Roma prvi put priređuje veliki ženski meč na stadionu Olimpiko, sa preko 35.000 prodatih ulaznica.

Domaćoj ekipi nedostaje iskustvo na međunarodnoj sceni. Prolaz u polufinale bio bi velika senzacija, iako su Rimljanke trenutno na vrhu Serije A i na dobrom su putu ka osvajanju titule. U 19 utakmica osvojile su 51 poen i izgubile samo dva umeča. Prednost u odnosu na drugo mesto, koje trenutno zauzimaju dame Juventusa, iznosi osam bodova.

S druge strane, dame iz Barselone su najbolji tim koji trenutno može da se vidi u ženskom fudbalu. U Grupi D su završile kao prvoplasirane ispred Bajerna iz Minhena, Benfike i Rozengarda. Barsa je izgubila samo jednu utakmicu tokom cele sezone i to u grupnoj fazi u Minhenu.

Barselona je pobedila u prethodnih 59 ligaških utakmica i zbog toga deluje nedodirljivo na nacionalnom nivou. Poslednji izgubljen bod u Primeri desio joj se 1. juna 2021, i trenutno hita ka četvrtoj šampionskoj tituli zaredom. Prednost u odnosu na drugoplasirani Real Madrid trenutno iznosi deset bodova.

U timu Barselone nalazi se najbolja fudbalerka sveta

Aleksija Puteljas. Ofanzivna vezna igračica je osvojila Zlatnu loptu u oktobru 2022, i to pošto je bila laureatkinja i 2021. Međutim, čak i pre Evropskog prvenstva 2022. godine, Aleksija se ozbiljno povredila i propustila turnir zbog pucanja ukrštenog ligamenta. Od tada nije bila na terenu i verovatno će odsustvovati još nekoliko meseci.


LIGA ŠAMPIONA ZA DAME - ČETVRTFINALE, PRVI MEČEVI

Utorak

18.45: (2,05) Bajern (3,45) Arsenal (3,25)

21.00: (14,0) Roma (8,00) Barselona (1,12)

Sreda

18.45: (2,20) Lion (3,35) Čelsi (3,00)

21.00: (2,20) PSŽ (3,35) Volfzburg (3,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga šampiona za žene

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara