Foto:fkpartizan.rs
Foto:fkpartizan.rs

Partizan prespavao prvo poluvreme, Stevanović častio brzi Fener! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 02.07.22. | 20:22

Crno-beli , u generalnoj probi pred početak sezone, poraženi od Fenera - 0:1

Partizan se sa negativnim rezultatom vraća u Beograd. Izgledao je u većem delu meča turski vicešampion Fenerbahče svežije, fizički nadomoćnije i nadasve brže od crno-belih, ali to ne menja činjenicu da je tim Ilije Stolice u generalnoj probi mogao da izbegne minimalan poraz - 1:0.

Ispotaviće se da je ključni detalj duela bio kiks Nemanje Stevanovića, koji je poklonio pogodak Enveru Valensiji, i tačno usmerio Iliju Stolicu na čemu treba da radi u narednim danima, posebno do evropske premijere. Bili su crno-beli nesigurni u jednom od osnovnih principa nekadašnjeg selektora mlade reprezentacije Srbije. Ulasku u igru kroz pas. Tako je pao pogodak, na taj način je Fenerbahče napravio još nekoliko lepih akcija i izbacivao iz ravnoteže renoviranu odbranu Partizana. Kao čovek na početku mandata, sa pozitivnim razmišljanjima, Ilija Stolica je sigurno video i dobre stvari u sistemu srpskog šampiona.

Izabrane vesti

Ponovo je klasu povremeno demonstrirao Patrik Andrade, pokazavši u duelu sa igračima od evropske klase da bi mogao da rastereti na planu organizacije Bibrasa Natha. Svežu krv uneo je mladi Petković i nagovestio da bi mogao da bude bonus iz senke.

Jasno je da će Iliji Stolici biti potrebno još mnogo vremena da bi napravio automatizme u igri,susret u Gracu treba da mu posluži kao prolazna stanica. A pojedinim njegovim izabranicima kao dobra škola.

Nije Fenerbahče top nivo fudbala, ali je jako ozbiljan tim, što su jasno ocrtale brze, tačne i precizne akcije tima poznatog portugalskog stručnjaka Žorža Žezusa. Mogao je Partizan i do gola preko Bibrasa Natha i Patrika Andradea, pretio je i Rikardo, ali deluje da su crno-beli u pojedinim delovima meča bili previše bojažljivi. Kao da su zazirali od Fenerove klase. Možda i s pravom.

Ne računajući obavezno bonus pravilo za Superligu, trener Partizana Ilija Stolica je na megdan turskom vicešampionu izveo najjaču moguću postavu. Odlučio se perspektivni stručnjak da posloži ekipu u formaciju 4-1-4-1, u kojoj su Adrande i Natho zauzeli mesta ispred Ljubomira Fejse. Debitovao je u poslednjoj liniji i Svetozar Marković, koji je igrao u tandemu sa Zlatanom Šehovićem.

Samo na papiru predstava na Merkur Areni u Gracu imala je karakter prijateljske. Mnogobrojni navijači Fenera, kao i nekoliko stotina Grobara, zagrejali su atmosferu do granice maksimuma. Želeli su navijači Partizana da vide obrise novog tima i principe Ilije Stolice, ali su posle 90 sekundi bili tuširani. Aljkavost prilikom iznošenja lopte iz svog šesnesterca igrači Fenera nisu kaznili prvi put kada je Ljubomir Fejsa odigrao kratku loptu. Međutim, drugi put jesu. Previše ležeran i opušten je bio golman crno-belih Nemanja Stevanović, u krajnje jednostavnoj situaciji. Gledao je kome da pošalje loptu, njegovo odugovlačenje je ulovio Enver Valensija i postigao pogodak.

Na tim detaljima će, više je nego jasno, morati da radi Ilija Stolica kako bi istrajao na sopstvenim principima igre i mirnom pasu na svojoj polovini. Na sličan način crno-beli su primili pogodak i protiv Kluža.

Želeo je da igra Partizan unapred, sa nekoliko dobrih dijagonala i prenosnih lopti istakao se Patrik Andrade. Ali kada god je srpski vicešampion želeo da kontinuirano napada, vraćala ga je brzina i snaga Fenerovih igrača. Šut Natha u sedmom minutu bio je najkreativniji potez crno-belih u prvom poluvremenu.

Dobro je za crno-bele što su u generalnoj probi, ali i uoči evropskih izazova, naleteli na rivala ovakve klase. Velike probleme imala je odbrana Partizana sa brzinom i agresivnošću udarne trojke temperamentnog stručnjaka Žozea Žezusa. Pored Valensije tempo igre na Grac Areni davali su odlični Linkoln i uporni Bruma. Brže je delovao turski vicešampion od Partizana, što su pokazale još dve prilike Envera Valensije koju je uhvatio Nemanja Stevanović i na taj način se iskupio za kiks na početku meča.

Nisu imali mnogo prostora ofanzivci crno-belih da se istaknu. Stalno je Rikardo Gomeš bio u sendiču Salaja i sjajnog korejskog reprezentativca Kima, pored Envera Valensije nesumnjivo najboljeg pojedinca prvog poluvremena.

Početak drugog poluvremena bio je najbolji period u igri crno-belih. Uneo je dozu živosti mladi Petković, demonstrirao je kvalitet ponovo Patrik Andrade kada se sam izborio za loptu, sve fudbalski uradio i šutirao pored gola. Na drgoj strani pretio je sjajni Linkoln, igrač poznat crno-belima i zbog dvomeča sa Santa Klarom. Brojne izmene u sastavu dva tima uticale su i na intenzitet utakmice. Posle 70. minuta gledali smo ravnopravan meč

 PARTIZAN - FENERBAHČE 0:1 (0:1)

/Valensija 2/

Stadion: Merkur Arena u Gracu

PARTIZAN (4-2-3-1): Stevanović (od 65. Popović) - Filipović, Marković (od 65. Stašević), Šehović (od 46. Saničanin), Urošević - Fejsa, Andrade - Menig (od 46. Lutovac), Natho, Holender (od 46. Petković) - Rikardo (od 65. Baždar)

FENERBAHČE: Bajindir - Bruma, Kadioglu, Kim, Linkoln, Osaji, Salaj, Valensija, Juksek, Zajc - Rosi. Igrali su još: Pelkas Mor, Durson.


tagovi

Patrik AndradeIlija StolicaKvinsi MenigRikardo GomešŽorž Žezus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara