MN Press
MN Press

Pirueta, pa bomba sa 25 metara: Zvezdini elitni đaci doveli Srbiju na korak do Evropskog prvenstva

Vreme čitanja: 2min | sre. 20.03.24. | 16:05

Majstorijama Alekse Vasilića i Vasilija Kostova kadetska reprezentacija trijumfovala protiv Gruzije, domaćina kvalifikacionog turnira za kontinentalno takmičenje

Započela je Crvena zvezda prethodne jeseni veliki projekat pod nazivom "Elitna škola", a klub iz Ljutice Bogdana nada se da će u narednim godinama kroz internat smešten pored pomoćnih terena Marakane razvijati svoje najtalentovanije članove mlađih kategorija. Među 18 klinaca koji su se našli mešu prvim polaznicima su i Aleksa Vasilić i Vasilije Kostov. Zahvaljujući dvojcu crveno-belih, fudbalska reprezentacija Srbije do 17 godina trijumfovala je protiv Gruzije 2:0 (0:0), u prvom kolu odlučujuće runde kvalfiikacijia za plasman na Evropsko prvenstvo.

Osim osvajanja tri boda i pobede bez primljenog gola, posebno impresivan bio je način na koji su izabranici Jovana Damjanovića davali golove. Najpre je Vasilić 49. minutu direktno iz prijema izveo piruetu, izbacio čuvara iz balansa i savldao golmana Gruzije. Sve je rešio projektilom sa oko 25 metara drugi polaznik Zvezdine akademije Vasilije Kostov u sam smiraj utakmice (83. minut). Pored Srbije i Gruzije, u kvalifikacionoj grupi nalaze se Turska i Danska koje su remizirale u međusobnom meču 0:0, a kako dva tima idu na Evropsko prvenstvo, jasno je da će Srbiji jedna pobeda iz preostala dva susreta biti dovoljna za odlazak na Kipar.

Izabrane vesti

Imala je kadetska reprezentacija u prethodnom periodu zapažen učinak na Evropskim prvenstvima u kadetskoj konkurenciji, a posle polufinala iz 2022. i četvrtfinala iz 2023, pred Orlićima je novi izazov. Posle odlično odrađenog prvog kruga kvalifikacija prethodne jeseni, Srbija je već posle prvog kola veoma blizu overavanja nove vize za kontinentalnu smotru, koja će se održati na Kipru od 20. maja do petog juna.

Duel odigran u Kutaisijiu obeležili su Zvezdini klinci, a mršav rezultat posle prvog poluvremena bačen je u zapećak briljantnim potezima u nastavku. Tokom drugog poluvremena stvarala je Srbija veliki broj prilika, pogađala i stativu tokom prvog poluvremena, a domaćin nije mogao da se sačuva od minijatura momaka rođenih 2007. i 2008. godine. U startnoj postavi Orlića našli su se Vukašin Jovanović, Adem Avdić, Viktor Stojanović, Veljko Milosavljević, Igor Bubanja, Aleksa Vasilić, Andrija Maksimović, Mihajlo Cvetković, Đorđe Ranković, Bogdan Kostić i Stefan Mladenović. Šansu sa klupe dobili su Uroš Đorđević, stelac drugog gola Vasilije Kostov, Jovan Ćirić, Aleksa Damjanović i Relja Premović.

Naredni duel Srbija igra u subotu (12.00) protiv Danske, dok će se u poslednjem kolu sastati sa Turskom (utorak, 14.00).

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO DO 17 GODINA - PRVO KOLO

Gruzija - Srbija 0:2 (0:0)

/Vasilić 49, Kostov 83/

Turska - Danska 0:0



tagovi

kadetska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara