Počinje Brazileirao sa više od 120 stranaca

Vreme čitanja: 20min | sub. 13.04.24. | 16:27

Ove subote startuje jedno od najneizvesnijih šampionata na svetu - brazilska Serija A

Tradicionalni timovi, veliki obrti i jaki ulozi. Sve je spremno za još jedno uzbudljivo izdanje Brazileiraa, jednog od najizbalansiranijih i najzahtevnijih nacionalnih takmičenja na svetu.

Prošlosezonsko izdanje šampionata Brazila bilo je veoma konkurentno, a Palmeiras je osvojio titulu drugu godinu zaredom. Botafogo se samoubio u završnici, iako je bio "viđen" na tronu. Iako je stabilno predvodio prvenstveni karavan od starta pa sve do nekoliko rundi pred kraj, Botafogo se slomio pod stresom i pritiskom. Borba za ostale tri karte koje su vodile direktno u grupe Kopa Libertadores je takođe bila "nemilosrdna", a Gremio kao novajlija je završio na drugom mestu.

Izabrane vesti

Ekipe poput Internasionala, Sao Paula i Fluminensea su u prvenstvu Brazila završile nisko jer su "žrtvovale" nekoliko mečeva, igrajući sa rezervnim postavama zarad ostalih takmičenja u kojima su daleko napredovali. Konačno, Ameriku Mineiro, Koritibu i Gojas u Seriji B ispratio je i Santos, koji je prvi put u istoriji ispao u niži rang. Njih su zamenili Vitorija, Žuventud, Krisijuma i Atletiko Gojaniense.

I ove godine kvalitet i nivo timova garantuju da će se voditi teška bitka na svim "frontovima". Uostalom, 14 od 20 timova mora da upravlja i faktorom umora, jer će imati paralelne obaveze i u Kupu, pa i u kontinentalnim takmičenjima u Kopa Libertadores ili Kopa Sudamerikani, a sva zvučna brazilska imena se svake godine bore da dođu do kraja.

NEMA PAUZE TOKOM KOPA AMERIKE

Ključnu ulogu za pojedine sastave može da igra i situacija oko Kopa Amerike. Naime, kontinentalni šampionat održaće se predstojećeg leta od 20. juna do 14. jula, a brazilski savet CBF je, međutim, odlučio da se za to vreme Brazileirao neće prekidati. To znači da će skoro polovina timova u ligi koji imaju internacionalne fudbalere u svojim redovima biti oslabljena, na period od šest do devet utakmica.

23.30: (2,25) Krisijuma (3,20) Žuventud (3,40)

Dva glavna favorita za ovogodišnju titulu su Palmeiras, koji ima pobednički mentalitet i vlada šampionskom veštinom kao niko drugi, i pojačani Flamengo sa kvalitetnim igračima u svim linijama. Kao treći pretendent se nazire Atletiko Mineiro, dok se Atletiko Parananese i Internasional kotiraju kao potencijalna iznenađenja u borbi za zlatna odličja. Međutim, liga je podložna iznenađenjima poput onog koje je lani zamalo napravio Botafogo.

Sistem takmičenja se nije menjao, te će timovi koji završe među četiri najbolja, zajedno sa pobednikom Kupa, direktno u grupe Kopa Libertadores, dok će oni koji završe na 5. i 6. mestu morati da igraju u kvalifikacijama. Sledećih pet koji će zauzeti pozicije od 7. do 12. učestvovaće u grupama Kopa Sudamerikana. Najslabije rangirana četiri sastava na tabeli ispašće u Seriju B.

GAUČOSI PREPLAVILI SERIJU A

Ipak, promena je bilo, i tiču se regulativa o povećanju dozvoljenog broja stranaca, koje je jednoglasno odobrilo 20 klubova. Počevši od ove godine, svaki tim će za utakmicu moći da koristi do devet igrača koji nemaju pasoš Brazila. Ova mera je imala trenutni uticaj, i ove sezone zabeležen je rekordni broj potpisa stranih igrača u minulom prelaznom roku u Seriji A. Sada brazilski klubovi imaju čak 123 internacionalca u svojim timovima.

Najviše ih je u Botafogu, koji ih ima 10. Atletiko PR, Sao Paulo i Internasional su odmah iza sa po devet, a s druge strane, Žuventud je "najbrazilskiji" tim u ligi pošto u sastavu ima samo jednog igrača koji nije iz Brazila.

23.30: (1,75) Internasional (3,50) Baija (5,00)

Na rang-listi po državama, Argentina je najzastupljenija u ekipama Serije A. Ima 42 predstavnika raspoređena po klubovima. Neki od Gaučosa, kao što su Rodrigo Garo iz Korintijansa, Dineno iz Kruzeira i Anibal Moreno iz Palmeirasa, stigli su u Brazil u poslednjem prelaznom roku.

Među poznatim strancima su i sportisti rođeni u zemljama van Zelenog kontinenta. To su Francuz Dimitri Paje iz Vaska, te Kongoanac Janik Bolasi iz Krisijume, potom Španac Ugo Maljo iz Intera, Portugalac Tobijas Figueiredo iz Krisijume...

PALMEIRAS

Verdao je sila u Brazilu, ali i u Južnoj Americi u poslednje četiri godine otkad je na kormilu Abel Fereira. Čudo je napravio Portugalac na kormilu Palmeirasa. Posle dve vezane krune u Kopa Libertadoresu, tima iz Sao Paula ima dva uzastopna trofeja u Brazileirau.

Ekipa iz najvećeg grada u zemlji, Sao Paula, nije mnogo menjala šampionski tim i ulazi u novo prvenstvo u zemlji fudbala kao prvi favorit. Za vikend je Verdao na svom terenu odbranio trofej u Paulista prvenstvu posle pobede nad Santosom sa 2:0. U prvom meču finale plej-ofa bilo je 1:0 za drugoligaša sa stadiona Vila Belmiro.

U prvom planu je novo brazilsko čudo Endrik, ali nažalost po navijače šampiona Brazila neće ga dugo gledati u zelenom dresu jer se sprema da se na leto pridruži Realu koji ga je kupio prošle godine. Rafael Vejga je prva violina na sredini terena. Roni je mnogo obećavao, stigao je i do reprezentacije Brazila, ali je prošle sezone bio slabiji od očekivanog, pa je ove godine prvi izbor u napadu Argentinac Flako Lopez, skupa investicija iz Lanusa.

------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------

Krilni napadač Dudu i dalje se oporavlja od teške povrede, dok je Breno Lopes i ove godine džoker portugalskog trenera. Na golu je Veverton, treći golman reprezentacije, posle Alisona i Edersona, čuvara mreže Liverpula i Mančester Sitija. Po levoj strani pretiće Urugvajac razornog šuta Hoakin Pikerez. Pre nekoliko dana debi u dresu Palmeirasa imala je nova “zlatna koka” šampiona Brazila Estevao, krilni napadač na koga su već oko bacilli evropski velikani, pre svega Čelsi. Ima samo 16 godina i trebalo bi ove sezone da dobije šansu da se nametne i napuni kasu Palmeirasa.

Pojačanje ove sezone su Argentinac iz Rasinga Anibal Moreno plaćen 6.450.000 i Kajo Paulista koji je stigao iz Rija, iz šampiona Južne Amerike Fluminensea. On je plaćen 3.450.000. Velika prodaja ove godine je odlazak Artura u Zenit iz Sankt Peterburga za 15.000.000 evra. Ovaj krilni napadač proveo je samo jednu sezonu u brazilskom prvaku u koji je prošle godine stigao iz Bragantina.

Tim iz Sao Paula je unovčio i Kevina za 12.000.000 evra Šahtjoru, kao i Migela Merentijela koji je za 2.810.000 otišao u Boku Juniors. Prema proceni Transfermakta, Palmeiras ima najskuplji tim u ligi sa 221.750.000 evra.

FLAMENGO

Kada se priča o favoritima za osvajanje Serije A, šta god da se desi nije moguće da se njima ne nađe Flamengo. Sedmostruki šampion Brazila i trostruki osvajač Kopa Libertadoresa na trofej u domaćoj sceni čeka od 2020. godine. Nedavno je Flamengo prodrmao veliki skandal, Gabrijel Barbosa je zbog dopinga suspendovan na dve godine. Srećom po trenera Titea, prošle sezone je Barbosa pao u drugi plan, prvi napadač ekipe je Pedro. Kao i prošle sezone, tu su i dalje David Luiz, Erik Pulgar, Đorđijan de Araskaeta, Everton, Bruno Enrike, Giljermo Varela, Agustin Rosi

Njima su pridodata strašna pojačanja za južnoameričke uslove, od River Plejta je kupljen Nikolas de la Kruz za 14.500.000 evra, od Rome Matijas Vinja za 8.100.000, a od RB Bragantina Leo Ortiz za 7.000.000. Flamengo je osvojio Karioku rutinski, a u Kopa Libertadoresu je odigrao 1:1 sa Miljonariosom i savladao Palestino sa 2:0. Na poslednjih 15 mečeva Flamengo je primio samo taj jedan gol, u Kolumbiji. Ove godine cilj velikana iz Rio de Žaneira je tripla kruna, to ne krije niko u klubu.

ATLETIKO MINEIRO

Bio je Atletiko Mineiro šampion 2022. godine, prošle je završio treći sa četiri boda manje od Palmeirasa. U novu sezonu crno-beli će ponovo ući kao jedan od kandidata za titulu, samo ovog puta sa velikom promenom na klupi. U polufinalu državnog šampionata Mineira Atletiko je vodio Luiz Felipe Skolari. Izgubio je od Amerike (2:1), što nije bilo tako strašno jer je svakako izborio plasman u finale (prvi meč 2:0), ali uprkos tome uprava je otpustila 75-godišnjeg stručnjaka!

Zvanično obrazloženje - zbog loših rezultata (poraz, remi i tri pobede na poslednjih pet mečeva). U finalu protiv Kruzeira na klupu je seo Gabrijel Milito, doneo je Atletiku trofej, a Argentinac će voditi crno-bele i u prvenstvu. Raspolaže dobrim, iskusnim timom, predvođenim veteranima Hulkom i Eduardom Vargasom, te Giljermeom Aranjom, Matijasom Zaračom, Otaviom i novajlijama Paulinjom, Gustavom Skarpom, Pedrinjom. U prva dva kola Kopa Libertadoresa Atletiko Mineiro je savladao Karakas (4:1) i Rosario Sentral (2:1), pokazao je da je spreman za borbu na više frontova.

FLUMINENSE

Fernando Diniz je bio promašj na klupi Brazila, gde je smenjen prošle godine posle užasnog početka Selesaa u kvalifikacijama za Mundijal 2026. godine (nasledio ga je prošle sezone trener Sao Paula Dorival Žunior), ali je bio pun pogodak Fluminensea. Trikolori su prošle sezone osvojli Kopa Libertadores posle epskog finala protiv Boke Juniors na Marakani.

Fluzao nije mnogo menjao tim. Iz Arsenala je na pozajmicu do kraja godine stigao krilni napadač Markinjos. David Terans je stigao za 2.600.000 iz meksičke Pačuke. Prodati su štoper Nino koji je za 5.000.000 otišao put Sankt Peterburga u redove šampiona Rusije, Zenita. Kajo Paulista je prešao u brazilskog šampoina Palmeirasa.

02.00: (2,00) Fluminense (3,40) Bragantino (3,90)

Junak finala Kopa Libertadores u produžetku, Džon Kenedi, i dalje u timu, a ostao je i 36-godišnji Argentinac Herman Kano koji je i sa 36 godina klasa. Prošle seozne je Gaučos bio jedan od najzaslužnijih za istorijsku, prvu krunu kontinentalnog prvaka. Daglas Kosta se vratio u Brazil, posle neuspešne avanture u Los Anđeles Galaksiju. Bio je i u Gremiju pretprošle sezone, a u Evropi je branio boje Bajerna i Juventusa. Flu se ne odriče veterana, pa su u timu Ganso, Keno, Felipe Melo i legendarn nekadašnji levi bek Reala Marselo.

Nije dobro počeo godinu Fluminense, stao je u polufinalu plej-ofa prvenstva Karioka. Trofej za vladara Rio de Žaneira pripao je Flamengu. Za premijeru Brazileiraa, Diniz ne može da računa na povređene Tijaga Santosa, Manoela, Renata Augusta, Lelea, Marlona i Gabrijala Piresa.

ATLETIKO PARANAENSE

Nije bila uspešna prošla sezona, Atletiko je završio tek kao osmi i nije uspeo da se plasira u Kopa Libertadores. Tokom zime ekipu je preuzeo kolumbijski stručnjak Huan Karlos Osorio, ali je on napustio klub pre nego što je prvenstvo uopšte i počelo. Vodio je Atletiko na 11 utakmica u državnom šampionatu Paranaensea, veoma dobro (sedam pobeda, tri remija i jedan poraz), ali se povukao zbog nesuglasica sa upravom kluba i neprimerenih ispada u javnosti (svađa sa protivničkim navijačima i sudijama). Zamenio ga je domaći stručnjak Kuka, koji je doneo trofej iz državnog šampionata, kao i prve dve pobede u Kopa Sudamerikani (4:1 nad Amelijanom i 6:0 nad Rajo Zulijanom).

Seriju A dočekuje sa serijom od sedam vezanih pobeda. Tokom zimskog prelaznog roka potrošeno je više od 14.000.000 evra na pojačanja, angažovani su Leandro Godoj (Estudijantes), Mateo Gamara (Olimpija Asunsion), Romeo Benitez (Guarani), Lukas Di Jorio (Pačuka), Gonzalo Mastrijani (Amerika Mineiro)… Jedini prvoligaš iz Kuritibe, koji je 2018. i 2021. godine osvajao Kopa Sudamerikanu, ove godine će biti konkurentniji u borbi za vrh.

SAO PAULO

Trikolori sa Morumbija spasili su prošle godine sezonu trofejom u Kupu Brazila i samim tim izborili grupnu fazu Kopa Libertadores. Trener Dorival Žunior postao je selektor Selesaa, dok je na klupu seo mladi stručnjak Tijago Karpin.

Ekipa je znatno pojačana u 2024. godini, mada je razočarala u Paulista šampionatu. Iz Mančester Siija je stigao Nahuel Feraresi, Fererinja je došao iz Gremija, Andre Silva iz Gimaraisa, a talentovani Paragvajac Damijan Bobadilja iz Sero Portenja. Sao Paulo se „opario“ prodajom Pari Sen Žermenu prethodne zime štopera Lukasa Beralda za 20.000.000 evra. Tokom proteklog leta u klub su stigli veterani, Kolumbijac Hames Rodrigez i Lukas Mora posle dugih karijera u Evropi.

Ostali su i napadači Lusijano i Honatan Kaljeri. Kapiten Rafinja i vremešni Luiz Gustavo su povređeni, pa ih neće biti na startu sezone. Sao Paulo je definitivno ekipa za vrh, u prvih pet-šest u elitnoj ligi Brazila.

GREMIO

Najbitnija promena u gigantu iz Porto Alegrea je da nema u timu više urugvajskog asa Luisa Suareza koji je odlučio da karijeru završi kod Lionela Mesija u Inter iz Majamiju. Renato Gaučo Portalupi dobio je ove godine nekoliko zvučnih pojačanja, ali čini se da Trikolori nisu kanididati za titulu.

Žoao Pedro je ostao na pozajmici iz Fenerbačea, dok je iz Santosa takođe do kraja sezone stigao omaleni Venecuelanac Heferson Soteldo. Aregentunac Kristijan Pavon, bivši igrač Boke Juniors, pojačao je trostrukog šampiona Južne Amerike iz Atletiko Mineira. Letos je moskovskom Dinamu prodat vezista Biteljo za 10.000.000 evra. Članovi Gremija više nisu Haminton Kampaz i Fererinja, kao i golman Breno.

Dijego Kosta je član Gremija, ali nekadašnji as Atletika i Čelsija poslednjih godina luta od jednog od drugog kluba i samo je bleda senka nekada sjajnog golgetera. Nosioci igra trebalo bi da budu Matijas Viljasanti i Franko Kristaldo. Za vikend je Gremio uspeo da osvoji lokalni šampionat Gauča i potvrdi da je kriza od pre dve godine prošlost, kada je velikan morao da igra Seriju B.

INTERNASIONAL

Na klupi Crvenih iz Porto Alegre sedi Argentinac Eduardo Kudet koji se nije snašao u Evropi, u Selti, pa se prošlog leta vratio u Brazil gde je pre avanture u Vigu vodio upravo sadašnji klub, ali i Atletiko Mineiro.

Najveće pojačanje Internasionala trebalo bi da bude kolumbijski napadač Rafael Santos Bore, bivši as River Plejta koji je poslednje dve godine igrao u Nemačkoj. On stiže iz Ajntrahta i sa Enerom Valensijom, Ekvadorcem, prošle sezone najboljim strlelcem šampionata Turske u dresu Fenerbahčea, trebalo bi da bude udarni tandem. Vesli je došao iz Kruzeira. Honi Kardoso je početkom godine pojačao Betis.

Kapiten tima je Alan Patrik, a tu je i iskusni Čileanac sa zavidnom evropskom karijerom Šarles Aranguiz. Mnogo se očekuje od Vandersona, Maurisija i Hjorana. Loš početak sezone za giganta iz Porto Alegrea koji nije uspeo da izbori ni finala lokalnog šampionata. Opet ćemo da gledamo čuveni Grenal derbi, sa mrskim neprijateljom Gremijom.

BRAGANTINO

Čedo Red Bula, tima iz Braganse, iz države Sao Paula, prijatno je osveženje u Brazilu. Poslednje dve godine je u vrhu. Još je daleko da se bori za titulu, ali plasman u Kopa Libertadores nije nemoguća misija. Drugu godinu na kormilu Bikova sedi Portugalac Pedro Kaiksinja.

Svake sezone klub posluje u plusu, prodaje najbolje igrače. Ove godine je Leo Ortiz za 7.000.000 evra otišao u Flamengo, dok je letos Natan prodat šampionu Italije Napoliju za 10.000.000.

Linkoln je stigao na pozajmici iz Fenerbahčea, dok Mateus Fernandes nije imao mesta u Palmeirasu, pa ga je Bragantino kupio za 1.800.000. Helinjo i Eduardo Saša su prve opcije u napadu, dok se očekuje mnogo i od mladog Urugvajca Tijaga Borbasa.

BOTAFOGO

Moraće da prođe još mnogo godina, pa da zaboravimo na to kakav gubitnički mentalitet su pokazali fudbaleri Botafoga prošle sezone. Dominirao je dve trećine prvenstva, a onda kada je trebalo da overi titulu, neshvatljivo je pao. Nekako je uspeo da ne pobedi nijednom u poslednjih 11 kola, a bilo je tu svega mogućeg, uključujući i to da mu Palmeiras sa 3:0 preokrene na 3:4. Na kraju je Botafogo bio tek peti, morao je da igra kvalifikacije za Kopa Libertadores, u kojima je eliminisao Auroru i Bragantino.

02.00: (2,00) Sao Paulo (3,35) Fortaleza (4,00)

Slabi rezultati početkom godine koštali su Tijaga Nunjesa posla, u državnom šampionatu Karioka Botafogo je bio tek peti. U kvalifikacijama je sedeo na klupi Fabio Matijas, koji se se plasirao u Kopa Libertadores i zaigrao nešto bolje. Skupocen je to projekat, tokom januara je potrošeno čak 27.000.000 evra na pojačanja, od čega 16.000.000 na Luiza Enrikea iz Betisa. Došli su još i Gregore (Inter Majami), Džeferson Savarino (Real Solt Lejk), Lukas Alter (Atletiko Paranaense), Karlos Alberto (Amerika Mineiro), Damijan Suarez (Hetafe), Žefrinjo (Olimpik Lion), Pablo (Flamengo)… Tu su i dalje Mateuš Nasimento, Marlon Freitas, Tikinjo Soareš, Žunior Santos

Previše je to bio zvučan tim da bi uprava ostavila nedokazanog stratega da rukovodi njime, angažovala je početkom aprila Portugalca Artura Žorža. Nije baš to odrađeno najsrećnije, saopšteno je dan pred početak grupne faze Kopa Libertadoresa. Botafogo je u prvom kolu izgubio od kolumbijskog Juniora (1:3), a potom na debiju doskorašnjeg stratega Brage pre dva dana i od LDU Kita (0:1).

ATLETIKO GOJANIJENSE

Provukao je se Gojanijense prošle sezone do Serije A pobedom nad Guaranijem (3:0) u poslednjem kolu. Da je remizirao ili izgubio, sada bismo Novorizontino gledali na ovom mestu. Nije tim iz Gojanije preterano menjao tim u odnosu na onaj sa kojim je bio četvrti u drugom rangu. Nekoliko igrača je došlo bez obeštećenja, među njima i Vagner Lav, koji će 11. juna proslaviti 40. rođendan. Nekadašnji centarfor Palmeirasa, CSKA Moskve, Flamenga, Monaka, Bešiktaša, kao i reprezentacije Brazila poslednje dve godine je igrao u Seriji B za Sport Resife. Svojim iskustvom probaće da pomogne timu koji trenira Žair Ventura u borbi za opstanak. Interesantno pojačanje Gojanijensea je i Pedro Enrike, koji je prethodnih godinu dana proveo u singapurskom prvoligašu Lajon Sitiju, gde ga je trenirao srpski strateg Aleksandar Ranković.

BAIJA

Baija je prošle godine donela jednu od najvećih senzacija brazilskog fudbala. Pobedom nad Atletikom Mineirom (4:1) u poslednjem kolu preskočila je Santos na tabeli i poslala ga u Seriju B, prvi put u istoriji. Tokom leta prošle godine Siti fudbal grupa, u čijem su vlasništvu Mančester Siti i Njujork Siti, kupila je 90 odsto akcija kluba. Baija je tako postala 13. član SFG-a. Rožerio Seni će i ove godine da sedi na klupi Baije, a tokom januara je dobio nekoliko zanimljivih pojačanja.

Najzvučnije od svih je Everton Ribeiro, stiglo je iz Flamenga bez obeštećenja. Ovaj 35-godišnji vezista, koji je četiri puta bio prvak Brazila, dva puta osvajao Kopa Libertadores, jednom i titulu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odmah je promovisan u kapitena Baije. Za po 4.5000.000 evra Baija je kupila od Santosa i Fortalezeana Lukasa i Kaja Alešandrea, iz Fluminensea je došao David Duarte, iz Botafoga Viktor Kuesta, a iz Hal Sitija na pozajmicu i Oskar Estupijan. Na papiru to bi trebalo da bude dovoljno za opstanak, a možda i nešto više.

KORINTIJANS

Mogao je i Korintijans da završi neslavno prošlu sezonu, na kraju je sa tri pobede u poslednjih pet kola došao do 13. pozicije i plasmana u Kopa Sudamerikanu. S obzirom na to kakav tim ima to je svakako neuspeh. Tokom zime je zato potpuno rekonstruisana ekipa, stiglo je 13 novih igrača, na koje je utrošeno više od 22.000.000 evra. Pristigli su Gustavo Enrike (Valjadolid), Diogo Palasios (Los Anđeles FK), Igor Koronado (Al Itihad Džeda), Mateuš Franka (Flamengo), Feliks Tores (Santos Laguna), Rodrigo Garo (Taljeres Kordoba), Pedro Enrike (Internasional), Gabrijel Moskardo (PSŽ)… U državnom šampionatu Pauliste se Korintijans obrukao, bio je tek 10, posle čega je smenjen Mano Menezes. Novi trener velikana iz Sao Paula je portugalski stručnjak Toni Oliveira, sa kojim su u prva dva kola Kopa Sudamerikane osvojena četiri poena. U Montevideu je Korintijans odigrao 1:1 sa Rasingom, potom je preslišao slabašni Nasional iz Asunsiona sa 4:0. Sada na red dolazi prvenstvo...

KRISIJUMA

Još jedan doskorašnji drugoligaš. Krisijuma je bila treća prošle godine u Seriji B, vratila je se tako u elitni rang posle 10 godina. Prema proceni specijalizovanog sajta Transfermarkt Krusijama ima najjeftiniji tim u Seriji A, tržišna vrednost mu je procenjena na nešto manje od 15.000.000 evra. Nije mnogo promenio tim, bez obeštećenja je tokom januara dovela Jersona Kandela (Aukas), Migela Trauka (San Hoze), Vilkera Anhela (Aukas) i Janika Bolasija (bez kluba). Strateg Krusijame Klaudio Tenkati jedan je od najdugovečnijih u Brazilu, na klupi sedi od oktobra 2021. godine. Tokom karijere je 50-godišnji Tenkati vodio još Londrinu, Atletiko Gojanijense, Vitoriju i Brazil Pelotas, ali nikada do sada nije radio u Seriji A. Videćemo kako će da se snađe.

KRUZEIRO

Klub koji ima poznatijeg vlasnika nego igrače na platnom spisku. Vlasnik 90 odsto akcija kluba je slavni Ronaldo Nazario, koji pokušava da uvede evropski profesionalizam u brazilski fudbal. Doduše, od nekih klasičnih brazilskih stvari ne može da pobegne, Kruzeiro je takođe nastavio trend čestih smena trenera. Posle državnog šampionata Mineira i poraza u finalu od Atletiko Mineira smenjen je Argentinac Nikolas Larkamon, zamenio ga je Fernando Seabra. Nije Ronaldo otvorio preterano novčanik, u januaru je potrošeno oko 2.500.000 evra na pojačanja. Najviše na Žuana Dinena iz Pumasa, 1.000.000 evra, Lukas Romero iz Leona je plaćen 900.000, dok su Lukas Viljalba (Argentinos Juniors) i Alvaro Bareal (Sinsinati) došli na pozajmice. Najveći odlazak iz Kruzeira je prelazak Veslija u Internasional za 2.000.000 evra. Kruzeiro je u prva dva kola Kopa Sudamerikane remizirao sa Universidad Katolikom (0:0) i Alijancom (3:3). Nije baš idealan početak sezone...

KUJABA

Sećate li se Žonatana Kafua, Brazilca sa bugarskim pasošem koji je u sezoni 2018/2019 igrao za Crvenu zvezdu? Ovaj 32-godišnji krilni napadač je jedno od pojačanja Kujabe za ovu sezonu, došao je bez obeštećenja iz Korintijansa, posle sezone koju je takođe proveo u Kujabi na pozajmici. Kafu je jedan od 12 igrača koji su potpisani tokom januara, uglavnom su stigli anonimni fudbaleri. Najzvučnija pojačanja su Bruno Alveš iz Gremija i Lukas Mineiro iz Brage. Do februara je Kujabu vodio Toni Oliveira, posle toga ga je zamenio Luiz Fernando Jubel. Vodio je Brazilac Kujabu i u Kopa Sudamerikani, u prva dva kola je najpre odigrao 1:1 sa Lanusom, a zatim je savladao Metropolitanos sa 2:0.

VASKO DA GAMA

Moreplovci iz Rija jedva su se prošle godine u poslednjem kolu spasili novog ispadanja iz Serije A. Ni ove sezone se ne očekuje ništa drugo do borbe za goli opstanak u eliti. Argentinac Ramon Dijaz je preživeo na kormilu. Najveće pojačanje je dolazak defanzivca iz Benfike Žoaa Viktora za 6.000.000 i krila Adsona iz Nanta za 5.000.000 evra. Velika prodaja tima iz Rija je Marlos Gomes koji je otišao u Ukrjainu u redove Šahtjora za čak 14.000.000. Gabrijel Pek se za 9.300.000 pridružio Dejanu Joveljiću u Los Anđeles Galaksiju, dok je Pedro Raul pojačao meksičku Toluku za 4.500.000.

Najpoznatiji igrač tima je nekadašnji francuski reprezentativac, bivši igrač Marselja i Vest Hema Dimitri Paje, ali je veteran imao skromnu debitantsku sezonu posle odlaska sa Velodroma Godine čini svoje, nekadašnji velemajstor i strelac fanstičnih pogodaka ipak ima 37 i ovo bi mogla da mu bude oproštajna sezone u karijeri. Odbranom će da komanduje Čileanac Gari Medel. Žair i Paulinjo Paula su povređeni i neće ih biti na startu sezone.

FORTALEZA

I treću godinu na klupi Fortaleze sedi Argentinac Huan Pablo Vojvoda. Prošle sezone je ovaj klub igrao finala Kopa Sudamerikane, ali je u Montevideu poklekao u sudaru sa ekvadorskim LDU Kitom, i to posle penala.

Vezista Kajo Alešandre se vratio u klub posle neuspešne epizode u MLS-u, u dresu Vankuvera. Stigao je i krilo Mojses iz meksičkog Kruz Azula. Napad će da predvodi nekadašnji prvi strelac šampionata Brazila Tijago Galjardo, koji je imao pre dve godine neuspešnu epizodu u Selti iz Viga. Marinjo je nekada igrao za Santos i Flamengo i biće veliko pojačanje. Iz japanskog Šimicu se vratio i Jago Pikaču.

Fortaleza ima tim da se bori za Kopa Libertadores. Pogotovo je nezgodan na svom terenu. Prošle sezone je bio tek deseti, izborio Sudamerikanu, dok je pre dve godine uspeo da se plasira u elitno takmičnje Južne Amerike, Kopa Libertadores.

ŽUVENTUD

U ovom šampionatu biće najviše stranca u Brazileirau, a jedan tim odoleva modernim tokovima, a to je Žuventud. Ne gine mu borba za opstanak. Zeleni imaju novog trenera, a to je Rožer Mačado. Najpoznatiji igrač tima je veteran Nene koji uskoro puni 43 godine, ali i dalje nekadašnji igrač Pari Sen Žermena ne želi da kači kopačke o zid.

Ovaj klub je poslednjih sezona pravi “jo-jo” tim, često skače iz Serije A u B i obrnuto. Prošle sezone se izborio za elitu i na papiru je jedan od sigurnih kandidata za donji deo tabele Prelazni rok je bio skroman. Protekle nedelje je igrao finale šampionata Gauča, ali je Gremio bio bolji u dvomeču. Posle 0:0 u Kaksijas do Sulu, u revanšu su Trikolori lako pobedili sa 3:1. U polufinalu je iznenađujuće izbaciio Internasional i najavio da neće tako lako da se preda u eitnom Brazileirau.

VITORIJA

Ekipa iz Salvadora je još jedan prošlogodišnji drugoligaš koji se posle nekoliko godina krize vraća u najviši rang. Leon Konde je dobio poverenje da Vitoriju vodi i u Seriji A. Najzvučnija pojačanja su defanzivac Luan iz Sao Paula i Kajo Vinisijus iz Fluminensea. Za ovaj klub igra i nekadašnji napadač Šahtjora, moskovskog Spartaka i Milana Luiz Adrijano koji je stigao iz Internasionala. Njemu su 37 godine, a u timu je još nekoliko veterana koji se približavaju petoj deceniji života, a to su Leo Gamaljo i Osvaldo.

Alerandro je stigao iz Bragantina na pozajmicu i on bi trebalo da nosi napad tima i Salvadora. Konkurenciju na golu je pojačao iskusni Murijel koji je stigao u Vitoriju iz AEL Limasola. Novajliji u ligi je uvek suđena grčevita borba za opstanak.

BRAZIL 1 – 1. KOLO

Subota

23.30: (2,25) Krisijuma (3,20) Žuventud (3,40)

23.30: (1,75) Internasional (3,50) Baija (5,00)

Nedelja

02.00: (2,00) Fluminense (3,40) Bragantino (3,90)

02.00: (2,00) Sao Paulo (3,35) Fortaleza (4,00)

21.00: (4,70) Atletiko GO (3,50) Flamengo (1,80)

21.00: (1,53) Atletiko PR (3,80) Kujaba (7,25)

21.00: (2,65) Korintijans (3,05) Atletiko Mineiro (2,90)

21.00: (2,30) Vasko da Gama (3,30) Gremio (3,20)

22.00: (2,25) Kruzeiro (3,15) Botafogo (3,45)

23.30: (4,90) Vitorija (3,60) Palmeiras (1,75)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Brazil 1Brazilska Serija APalmeirasFlamengoAtletiko MineiroAtletiko ParanenseGremioFluminenseSao PauloInternasionalBragantinoBotafogoAtletiko GojanenseBaijaKorintijansKrisijumaKruzeiroKujabaVasko da GamaFortalezaŽuventudVitorija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara