FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen

Ponovo ludo u Holandiji: Dva prekida, dva preokreta, sedam golova i Ajaks u zoni ispadanja (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 22.10.23. | 14:42

Eredivizija postaje jedno od najkontrovernijih takmičenja u Evropi

Teško da se jedan fudbalski zaljubljenik toliko može pokajati što je prestao da gleda jednu utakmicu Eredvizije, kao svi oni koji su to učinili nakon prvih 45 minuta duela devetog kola Eredivizije između Utrehta i Ajaska.

Rezultat 1:0 pred odlazak na odmor ni najmanje nije najavljivao pravi spektakl viđen u drugom poluvremenu. Sedam pogodaka, smenjivanja u vođstvu i dva prekida učinili su od na prvi pogled samo jedne od brojnih utakmica ovog vikenda pravom sportskom "ludnicom". Utreht je trijumfovao 4:3 i tako doveo Ajaks do najniže tačke u decenijama za nama, 17. mesta na tabeli Eredivizije.

Izabrane vesti

Ponovo su nemile scene obeležile važan meč holandskog prvenstva. Poput Klasikera od pre par sedmica, kada je duel Ajaksa i Fajenorda završen tri dana po početku, sada su Utrehtovi navijači bacali plastične čaše u teren i tako čak dva puta slali igrače i arbitre u svalačionicu. Najpre pri rezultatu 3:3 u 87. minutu, a zatim i po postizanju pobedonosnog gola Oskrara Fraula u 90. minutu. Srećom, niti jedan od prekida nije potrajao duže od 10 minuta, pa je ovog puta meč priveden kraju.

Izgledali su Kopljanici kao raspuštena banda u najvećem delu prvog poluvremena, a za 45 minuta praktično nijednom nisu ozbiljnije ugrozili grčkog golmana Vasilijosa Barkasa. Nije ni Utreht u tom periodu pokazao mnogo više ofanzivnih kvaliteta poredeći s prethodnim utakmicama (na prethodne tri nije dao gol), ali je čak i takav uspeo da nanese udarac uzdrmanom velikanu. Letošnje pojačanje iz Vitesea Rajan Flamingo potegnuo je volej s 18 metara i majstorski savladao Gortera za 1:0 pred odlazak na petnaestominutni odmor.

Nije Moris Stejn ništa promenio na početku drugog poluvremenu i činilo se da će mu se to obiti o glavu kada je iskusni bivši premijerligaški igrač Majk Van Der Horn šutem glavom nakon kornera prebacio gol-liniju taman za toliko da tehnologija reaguje i potvrdi povećanje Utrehtovog vođstva 2:0.

Zahvaljujući spletu srećnih okolnosti Ajaks je samo nekoliko minuta kasnije dao gol i smanjio zaostatak. Borna Sosa je na čudan način zahvatio loptu u protivničkom šesnaestercu, a čini se da mu cilj nije bio da uposli mladog Kristijana Hlinsona. Ipak, kako je 19-godišnji Islanđanin bio na pravom mestu, refleksno je reagovao glavom i nadu Amsterdamersima.

Ako za prvi pogodak momak sa severa Evrope može donekle da zahvali i sreći, drugim je već pokazao da je ozbiljan potencijal. Izveo je tridesetšestostruki šampion Holandije smislenu akciju u finišu meča, a hrvatski bek Sosa po drugi asistirao je Hlinsonu. Ogromnu sreću imao je prestonički gigant da prvo niotkuda izvuče klinca koji je danas zabeležio prve golove u seniorskom fudbalu.

Nije više Utreht igrao s takvim entuzijazmom, baš je "Građane katedrale" poremetio Ajaksov prvi prilično srećni gol, pa je počeo da pravi i katastrofalne greške u defanzivi. Dvadestogodišnji Španac na pozajmici iz Lajpciga Ugo Novoa skrivio je penal, a Stiven Bergvajn s bele tačke stiže do svog četvrtog pogotka u Erediviziji, a šestog u svim takmičenjima ove sezone.

Koliko fudbal može da bude jednostavan kada ga igrate protiv očajne odbrane kakva je Ajaksova, pokazao je domaćin izvrsnom akcijom u 71. minut. Veteran Jens Tornstra ostao je sam kao duh na desetak metara od Gorterovog gola i samo tri minuta po ulasku u igru savladao mučenog čuvara mreže. Samo par minuta kasnije golman Ajaksa napustio je teren zbog zbog povrede, a zamenio ga je Nemac Albanskog porekla Diant Ramaj.

Imao je veliki motiv Utreht pred prepunim stadionom da nanese težak udarac i potpuno potopi Ajaks na dno. Uspeo je tome nošen svojim vatrenim fanovima, a oni su mu u finišu malo i odmogli, kao kada su ubacivali predmete na teren po datom pobedonosnom golu Oskara Fraula za 4:3.

Osma uzastopna utakmica bez pobede značiće izvesno i promenu na klupi Ajaksa. Moris Stejn biće smenjen skoro sigurno, prokockao je i poslednju šansu da koliko-toliko utegne tim po završetku reprezentativne pauze, a u uglu već čeka pomoćnik Erika Ten Haga u Mančester Junajtedu Mičel Van Der Gag.

EREDIVIZIJA - 9. KOLO

Subota

PSV - Fortuna Sitard 3:1 (1:0)

/Til 19, Ramaljo 55, Bakajoko 78 - Sirhujs pen 90+3/

RKC - Volendam 2:1 (1:0)

/Min 43, Oukili 90+1 - Benamar 89/

NEC - Almere 1:1 (0:1)

/Matson 69 - Kitala 35/

AZ Alkmar - Herenven 3:0 (1:0)

/Pavlidis 11, 59, 76/

Fajenord - Vitese 4:0 (2:0)

/Stengs 7, Himenez 37, Gertuida 49, Milambo 85/

Nedelja

Utreht - Ajaks 4:3 (1:0)

/Flamingo 3, Van Der Horn 48, Tornstra 71, Fraulo 90 - Hlinson 53, 55, Bergvajn 64 pen/

Ekscelzior - Zvole 2:4 (1:0)

/Bas 39, Perot 84 - Namli 47, Velijos 66, 81, Ti 73

Herakles - Tvente 2:2 (0:2)

Engels 69, Sonenberg 88 - Rots 11, Stajn 32/

Go Ahed Igls - Sparta Roterdam (u toku)

***kvote su podložne promenama




tagovi

AjaksUtrehtEredivizija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara