Medi Taremi slavi pogodak (©Reuters)
Medi Taremi slavi pogodak (©Reuters)

Porto igra za priključak, eskalacija krize u Sportingu

Vreme čitanja: 4min | sub. 05.11.22. | 12:08

Primeira: Zmajevi i Lavovi u potpuno različitom raspoloženju pred mečeve 12. kola

Porto nema optimalnu ligašku jesen, već zaostaje osam bodova za Benfikom, pa mu je hitno potrebno da savlada Pasos Fereiru. Situacija je još gora po Sporting, koji čeka Gimarais, a subotnji program Primeire počinje utakmicom Vizela - Aruka...

I dalje čekajući pobedu u aktuelnoj kampanji, Fereira će se predstaviti na terenu branioca titule Porta. Proslavili su Zmajevi prolaz u osminu finala Lige šampiona tokom nedelje, ali im je očajnički potrebno da trijumfuju u ligi da bi ostali u kontaktu sa vrhom i ove sezone odličnom Benfikom.

Izabrane vesti

Ako se u fudbalu kaže da je uvek teže odbraniti titulu nego osvojiti prvu, ovo pravilo posebno važi za Porto pod vođstvom Serža Konseisaa. Do sada je 47-godišnji trener sa Portom osvojio tri šampionske titule. Prva dva nije uspeo da odbrani, a ove sezone Zmajevi ponovo nisu previše samouvereno zakoračili u kampanju.

19.00: (1,12) Porto (9,00) Fereira (20,0)

Nesumnjivo, jedan od faktora je Benfika koja tutnji Primeirom, i koja je do sada izgubila samo dva boda. Ipak, Porto je već dva puta remizirao i dva puta izgubio u 11 odigranih kola, što je veliki problem u jakom takmičenju u vrhu portugalske lige.

Nastupi Porta ove sezone nisu bili uspešni. Remijem 1:1 u Santa Klari se prošle nedelje pao je na treće mesto, ali je samo tri dana kasnije pobedio Atletiko Madrid sa 2:1 i obezbedio plasman u nokaut rundu evropske elite sa prvog mesta u grupi.

Što se Pasos Fereire tiče, ona je i dalje bez takmičarske pobede i čuči na poslednjem mestu. Trener Peišoto je sredinom oktobra napustio klupu pošto je ispao iz Kupa, a zamenio ga je Žoze Mota, koji je imao dva važna i neuspešna meča sa konkurencijom sa dna tabele. Pre dve nedelje su Dabrovi izgubili od Famalikaa (2:1), a prošle sedmice je Maritimom bio bolji (1:0).

------------------

Sve utakmice Primeire možete da gledate uživo na portalu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------------

Porto mora da se nosi sa nekoliko izostanaka. Kapiten Pepe je i dalje nedostupan zbog povrede skočnog zgloba, a zbog povrede neće biti dozvoljeno da igraju Gabrijel Veron i Zaidu Sanusi, koji nisu igrali poslednju utakmicu protiv Atletika. Marko Grujić je spreman za duel. Gostima nedostaje kostur tima sa kojim su počeli sezonu. Povrede su izbacile Erika Ferigra, Abasa Ibrahima i Džordana Holsgrouva, a među dugotrajnim povredama su veteran Luiz Karlos i Vigario.

21.30: (1,40) Sporting (4,50) Gimarais (8,50)

Pošto je progutao gorku pilulu u vidu eliminacije iz Lige šampiona, Sporting se vraća u prvenstvene akcije, gde dočekuje Vitoriju Gimarais u 11. kolu portugalske lige. Konkistadori su se vratili dobrim igrama posle neuspešnog početka sezone i trenutno su u nizu od šest mečeva bez poraza, pa mogu da budu opasno po Lavove.

Navijači Sportinga verovatno jedva mogu da veruju svojim očima kada posmatraju akcije svog omiljenog kluba ove sezone. Očigledno na stadionu Žoze Alvalade jedva čekaju pauzu tokom Svetskog prvenstva da preispitaju svoje postupke.

U Sportingu nije dobra atmosfera i različite klupske frakcije upiru prstom jedni u druge ko je najviše kriv za trenutnu situaciju. Posle 11 ligaških kola, Sporting je na 6. mestu i zaostaje čak 12 bodova za Benfikom, eliminisan je u Kupu od trećeligaša Varzima, a na kraju nije potvrdio već viđenu klasifikaciju u osminu finala Lige šampiona i na proleće će igrati u Ligi Evrope.

Sporting nije dobro igrao ni prošlog vikenda u ligi, kada je izgubio od Aruke na strani. I zbog toga bi još jedan neuspeh mogao da uzdrma stolicu na kojoj sedi Ruben Amorim, iako je donedavno njegova pozicija delovala nepokolebljivo.

Već dugi niz godina, Vitorija deluje kao tim koji ima ambicije i preduslove da se takmiči sa Velikom trojkom i bar parira Bragi. Gimarais je pred sezonu na kormilo postavio trenera svog rezervnog tima, Morena, što se za sada pokazalo kao dobar potez. Vitorija je počela da napreduje posle sporog početka i trenutno je u nizu od šest utakmica bez poraza u ligi, u kojoj je jedina do sada ukrala bodove vodećoj Benfiki. Prošle nedelje uspela je da pobedi Famalikao sa 3:2 na svom terenu.

Jedan od problema Sportinga su česte povrede, zbog kojih Amorim nije mogao da pošalje svoju najjaču postavu na teren cele sezone. Nuno Santos i Neto će biti van igre protiv Vitorije, čineći društvo dugotrajno povređenom Bragansi. Trojica igrača će nedostajati i Morenu, koji ne može da računa na Žorža Fernandesa, Migela Magu i Tomasom Handela.

---------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------

PRIMEIRA - 12. KOLO

Petak

Žil Visente - Portimonense 1:2 (1:1)

/Navaro 27 - Dijabi 12, Matos 78/

Subota

16.30: (2,00) Vizela (3,40) Aruka (3,90)

19.00: (1,12) Porto (9,00) Fereira (20,0)

21.30: (1,40) Sporting (4,50) Gimarais (8,50)

Nedelja

16.30: (2,45) Rio Ave (3,10) Boavista (3,10)

19.00: (1,40) Braga (4,50) Kasa Pia (8,50)

19.00: (2,65) Maritimo (3,10) Famalikao (2,80)

21.30: (10,0) Estoril (5,50) Benfika (1,30)

Ponedeljak

21.15: (2,35) Šaves (3,10) Santa Klara (3,25)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

PrimeiraPortoSporting Lisabon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara