Posle 23 godine pada transfer rekord Mateje Kežmana: PSV daje 25.000.000 za dvojicu napadača

Vreme čitanja: 3min | pet. 07.07.23. | 16:13

Holandski i američki reprezentativci su pojačanja za plasman u Ligu šampiona

Transfer tržište je sve veće i skuplje kako vreme prolazi, klupski i nacionalni rekordi se ruše, klubovi iz bogatijih liga bez problema plaćaju na desetine miliona evra za pojačanja...

Jedan od retkih klupskih transfer rekorda koji je godinama odolevao novim cenama i modernim trendovima je najskuplja kupovina u istoriji PSV Ajndhovena. Bivši šampion Evrope je pre čak 23 godine platio Partizanu 28.000.000 tadašnjih nemačkih maraka što se danas vodi kao 14.000.000 evra. Ako uđete u još dublju analizu i preko kalkulatora inflacije uporedite vrednost novca, došli biste do podatka da Kežmanov transfer u današnje vredi oko 22.000.000 evra. Ali u knjigama se zvanično piše 14.000.000 evra.

Izabrane vesti

I došlo je vreme da taj rekord bude srušen!

Holandski reprezentativac Noa Lang će postati najskuplja akvizicija u istoriji PSV Ajndhovena. Krilni napadač Briža je jutros stigao na lekarske preglede i uskoro će uslediti i zvanična potvrda transfera. Filipsovci će belgijskom klubu za njega platiti 15.000.000 evra, javljaju najpoznatiji transfer insajderi u zemljama Beneluksa.

Lang je ponikao u Fajenordu, ali je sa 15 godina otišao u Ajaks gde je dogurao i do prvog tima. Zanimljivo je da ga je podigao očuh, nekadašnji napadač Ajaksa i marokanske reprezentacije Nurdin Bukari. Mladi Lang je imao bubice zbog kojih ga je u Ajaksu bio glas kontroverznog igrača pa nije ostavio neki dublji trag u prvom timu. Odigrao je samo 14 mečeva i dao četiri gola. Kružile su priče da je Ajaksu rekao „Dušan Tadić ili ja“, posle čega mu je klub iz Amsterdama pokazao put ka izlaznim vratima.

Tada ga je pozajmio Briž i tamo je eksplodriao, te su ga Belgijanci otkupili posle godinu dana za oko 4.000.000 evra. Bio je jedan od ključnih igrača u osvajanju dve titule zaredom i dva Superkupa Belgije, igrao dobro i u Ligi šampiona i postao redovan na spiskovima reprezentacije Holandije. PSV je procenio da vredi velikih ulaganja i poečo pregovore pre nekoliko dana. Na početku su Filipsovci nudili 11.000.000 evra ali Briž nije popuštao ispod cene od 15.000.000. I klub iz Ajndhovena je na kraju pristao da plati...

Lang će najverovatnije biti zamena na krilu za Ibrahima Sangarea za kojeg postoji interesovanje bogatijih klubova i koji ima otkupnu klauzulu od 37.000.000 evra.

A dok se čeka zvanična promocija nasjkupljeg pojačanja u klupskoj istoriji, PSV je potvrdio još jedan veliki posao. Danas je ugovor na pet godina potpisao američki napadač Rikardo Pepi koji je Augzburgu plaćen oko 10.000.000 evra sa uključenim bonusima i procentima od naredne prodaje.

Pepi je u evropski fudbal došao pre godinu i po dana kao velika nada posle sjajnih igara u MLS ligi i reprezentaciji SAD. Augzburg je tada razbio kasu i doveo ga iz Dalasa za klupski rekord od skoro 17.000.000 evra. Pričalo se čak da iza svega stoji Bajern koji je navodno hteo da se Pepi razigrava i stiče iskustvo u manjem bavarskom klubu, pa da jednog dana pređe u Minhen. Ipak, Nemačka mu nije legla i posle samo šest meseci je otišao na pozajmicu u Groningen. Uprkos ispadanju iz Eredivizije, bio je jedina svetla tačka Groningena, dao 13 golova na 30 utakmica i skrenuo pažnju PSV Ajndhovena.

Slavni klub ovog leta očekuju kvalifikacije za Ligu šampiona i plasman u elitno takmičenje je prioritet cele sezone. Zato nisu hteli da uđu u kvalifikacije samo sa iskusnim Lukom De Jongom kao jedini špicem, već im je bio potreban centarfor drugačijih karakteristika. Odlučili su se za Pepija i danas ga promovisali. 


tagovi

Rikardo PepiLetnji prelazni rok 2023Noa LangMateja Kežman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara