Stamford Bridž (©Reuters)
Stamford Bridž (©Reuters)

Poslednje upozorenje kupcima Čelsija značajno umanjuje šanse kontroverznoj porodici Rikets

Vreme čitanja: 3min | uto. 29.03.22. | 14:54

Konzorcijumi Toda Bolija i Martina Brotona istaknuti su favoriti

Nadmetanje za kupovinu Čelsija trebalo bi da dostigne vrhunac u naredne dve sedmice, a 11. april postavljen je kao poslednji rok za dostavljanje revidiranih ponuda. U tom periodu četiri preostala konzorcijuma imaće mogućnost da prečešljaju finansijske knjige i razgovaraju sa vodećim ljudima upravnog odbora kluba i trenerom Tomasom Tuhelom, dok će konačna odluka o novom vlasniku Čelsija biti doneta najranije krajem aprila, a najkasnije do kraja sezone.

Međutim, kako su prodaja Čelsija i sankcije Romanu Abramovičusamim tim i klubu – među najzvučnijim temama evropskog i svetskog fudbala poslednjih sedmica, tako je i količina procurelih informacija, spekulativnih elemenata i manevara kojim se preostali kandidati za vlasništvo nad klubom drastično uvećao.

Izabrane vesti

20.45: (1,53) Engleska (4,10) Obala Slonovače (6,50)

Upravo iz tog razloga njujorška banka Rejn, kojoj je ruski oligarh dao punomoćje da vodi prodaju, odlučila je da izda preporuku koja može da se protumači i kao upozorenje konzorcijumima da se u narednom periodu više ne oglašavaju javno po ovom pitanju. Ovakva odluka došla je kao posledica pokušaja potencijalnih kupaca da se dodvore navijačima i javnosti, odnosno da “kupe“ njihove simpatije i steknu prednost u odnosu na konkurenciju. Kako bi se izbegao scenario po kojem bi se kupovina pretvorila u fijasko, preporuka je da više niko od ljudi uključenih u četiri biznis grupe ne govori o detaljima, planovima i idejama za budućnost Čelsija. Ovu preporuku podržale su i britanske vlasti.

Mada ova preporuka nije obavezujuća, pretpostavlja se da bi kršenje iste moglo značajno da utiče na konačni rasplet nadmetanja.

Martin Broton, nekadašnji predsednik Liverpula i aviokompanije Britiš Ervejz, u čijem konzorcijumu je i legendarni britanski atletičar i osvajač olimpijskih medalja Sebastijan Kou, govorio je javno za BBC, Skaj Sport i još neke tamošnje medije o kupovini Čelsija i iznosio planove, Nik Kendi čija ponuda nije prošla dao je opširan intervju za list San, dok su ostali to činili kroz neke druge kanale...

Ovakav stav banke Rejn najviše će uticati na poziciju porodice Rikets koja je u igru već ušla sa teretom optužbi za antisemitizam i izjave protiv muslimanske verske populacije. Zato su vlasnici Čikago Kabsa danima i nedeljama unazad intenzivno radili na stvaranju drugačije slike o njima i podizanju šansi da na kraju preuzmu Čelsi. Mada šanse ni dosad nisu bile prevelike, sada će tek biti umanjene...

Kao najveći favoriti za kupovinu Čelsija ističu se konzorcijumi Toda Bolija i Martina Brotona, dok se Stivenu Paljuki, vlasniku Boston Seltiksa i 55 odsto Atalante ne daju preterane šanse.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Kada 11. april prođe, banka Rejn će formirane konačne ponude predstaviti britanskim vlastima počev od 18. aprila. Ponude koje Vlada Velike Britanije odobri moraće da prođu filter Premijer lige, a onda na kraju upravnog odbora u kojem su Marina Granovskaja, Brus Bak, Judžin Tenenbaum i Dejvid Barnard. U prevodu – Roman Abramovič ima poslednju reč.



tagovi

Roman AbramovičČelsiTod BoliMartin BrotonDžo RiketsStiven Paljuka

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara