Potencijalni kandidati za kupovinu Čelsija (©AFP, ©Reuters)
Potencijalni kandidati za kupovinu Čelsija (©AFP, ©Reuters)

Bolijeva ponuda za Čelsi 3.000.000.000 evra, Kendi i Arapi još traže šansu i postoji li misteriozni kupac?

Vreme čitanja: 5min | ned. 27.03.22. | 10:39

Ser Martin Broton označen kao "jak kandidat", potencijalnim kupcima omogućeno da pogledaju finansijske knjige i razgovaraju sa ključnim ljudima u klubu

Prodaja Čelsija je posle nedelju dana razmatranja preko dvadeset zvaničnih ponuda ušla u sledeću fazu. Lista potencijalnih kupaca svedena je na četiri - možda pet - validnih opcija koje će u sledećih nekoliko sedmica proći rigorozne kontrole kako bi se definitivno izabrali naslednici Romana Abramoviča. To ovog puta izvesno neće biti jedan čovek, iako će na papiru verovatno stajati jedno ime, pošto su u igri za kupovinu i dalje aktuelnog šampiona Evrope četiri konzorcijuma u kojima se nalazi ozbiljan broj ljudi.

Danima unazad u javnosti se spekuliše o postojanju petog, misterioznog kupca. Posle dosta oprečnih informacija, renomirani BBC potvrdio je postojanje pete ponude od biznismena koji, navodno, nije želeo da njegovo ime i prezime bude javno u ovom trenutku. Niko zasad ne zna da li se radi o jednom čoveku ili novoj grupi biznismena, ali sve maske pašće najkasnije do kraja aprila, kada se očekuje da Čelsi dobije novog vlasnika.

Izabrane vesti

Subota, 16.00: (1,35) Čelsi (4,90) Brentford (9,50)

Otkako je skraćena lista kandidata objavljena u petak dosta je pažnje posvećeno onima koji su se na istoj našli. Na primer, otkriveno je da zvanična ponuda američkog milijardera Toda Bolija, koji je u posao ušao sa švajcarskim biznismenom Hansjorgom Visom, iznosi malo ispod tri milijarde evra, dok je ona iza koje stoji konzorcijum ser Martina Brotona za nijansu slabija. Boliju i Visu Čelsijeve pristalice najviše zameraju to što su se udružili sa Džonatanom Goldstin koji je u fudbalskim krugovima poznat kao zakleti navijač Totenhema. Zbog njega je, na primer, londonski tajkun i veliki ljubitelj Čelsija Nik Kendi odbio Bolijev poziv da uđe u njegov konzorcijum rečima da "nikada ne bi ušao u biznis sa navijačem Totenhema". Osim toga, Kendi i Goldstin su konkurencija iz posla sa nekretninama, što je verovatno takođe uticalo da ne dođe do njihove saradnje. Opet, rivalstvo između Čelsija i Totenhema je veliko, jedno od najvećih među londonskim timovima, a poslednjih godina dobilo je posebno na težini.

Bez obzira na to, ekonomski, finansijski i fudbalski stručnjaci ističu da je Bolijev i Visov profil idelan za ono što traže britanska Vlada, Premijer liga i Čelsi od novog vlasnika. Dok Vis nema nikakvih dodirnih tačaka sa fudbalom i sportom generalno, Boli je sa Los Anđeles Dodžersima imao dosta uspeha, a 2020. osvojio bejzbol titulu iliti Svetsku seriju (World Series), dok ima svoj udeo i u košarkaškim klubovima LA Lejkers i Sparks. Takođe, otkriveno je da je Bolijev konzorcijum dostavio urednu papirologiju i odradio sve po traženim propisima, zbog čega je lako prošao u narednu fazu nadmetanja.

Kao jedan od najjačih kandidata označena je grupa okupljena oko ser Martina Brotona. Poput Bolija, on je takođe označen kao od jedno od idealnih rešenja zbog prethodnog iskustva rukovođenja klubom iz Premijer lige. Naime, Broton je bio predsednik Liverpula, iako je oduvek bio navijač Čelsija. Doduše, tu funkciju obavljao je svega šest meseci i na istu je došao praktično kako bi, kao čovek cenjen u svetu finansija i ekonomije, posredovao u prodaji Liverpula sadašnjim vlasnicima. Takođe je bio i predsednik aviokompanije Britiš Ervejz (British Airways), a najveći saveznik u ovoj grupi mu je legendarni britanski atletičar Sebastijan Kou. Izveštaji ostrvskih medija navode da Broton pored sebe ima i globalno priznate biznismene, mada se njihov identitet uglavnom krije, što bi mogao da predstavlja problem za dalje provere kod američke banke Rejn, koja se bavi ovom transakcijom od početka po nalogu Romana Abramoviča. Poznato je da su uz Brotona američki milijarderi Džoš Heris i Dejvid Blicer, inače vlasnici NBA franšize Filadelfija Seventisiksers, MLS tima Solt Lejk, te NHL ekipe Nju Džersi Devils. Takođe su deoničari u Kristal Palasu, a da bi mogli da ostanu u priči oko kupovine Čelsija morali bi svoj udeo da prodaju, kako ne bi došlo do kršenja zakona i sukoba interesa.

O porodici Rikets napisano je i rečeno dosta toga od momenta kada su iskočili kao ozbiljni kandidati za preuzimanje kontrole nad klubom. Navijači ih ne žele zbog svoje tmurne prošlosti, antisemitizma i targetiranja pripadnika muslimanske veroispovesti, porodica na sve načine pokušava da se reši tih repova i čak ponudi garancije za idejna rešenja za Stamford Bridž oko čijeg proširenja se godinama vode razni sporovi. Ali, ne ide...

Najmanje se dosad pisalo o Stivenu Paljuki, vlasniku Boston Seltiksa, koji u svom bogatstvu ima i 55 odsto fudbalskog kluba Atalanta. Pre svega zato što je poslednji ušao u igru, praktično pred istek poslednjeg roka za dostavu zvanične ponude i gotovo da se ništa ne zna o njegovim planovima za klub, interesu i ko stoji iza njega. Paljuki bi najveći problem moglo da pravi to što je već većinski vlasnik Atalante, jer bi kupovinom Čelsija kršio striktni pravilnik UEFA.

Interesantno je da neki kandidati koji su u petak otpali i dalje traže način da ostanu aktuelni. Pre svih Nik Kendi koji je putem ličnog portparola izneo želju da se priključi nekom od konzorcijuma koji je prošao u drugi krug. Kendi je od prvog dana isticao da mu je važno da klub ne izgubi na vrednosti i pre svega da želi da navijači imaju svoj glas u klupskoj upravi. Odmah pošto je njegova ponuda, za koju se veruje da je bila teška nešto više od 2.400.000.000 evra, odbijena, on se rastao sa saradnicom Katalinom Kim koja mu je prethodno obezbedila ulazak poslovnih ljudi sa kapitalom iz Južne Koreje. Ona se po rastanku takođe okrenula traženju grupe koja bi je uključila u daji proces. Nove poslovne partnere traži i Saudi Media Group, odnosno Kalid Al Kudair koji stoji ispred ovog konzorcijuma pošto je veliki navijač Čelsija i ne krije da želi da pomogne klubu da zadrži dosadašnji sjaj.

Za sve koji su prošli u narednu fazu nadmetanja sada predstoji period u kojem mogu da pojačaju svoje ponude. Istovremeno su dobili mogućnost da pogledaju klupske knjige i dobiju aktuelan uvid u finansije, stanje u kasi i pre svega koliko iznose svi poslovni troškovi. Takođe, moći će da obave razgovore sa ključnim ljudima u klubu, a to su Marina Granovskaja, dugogodišnja direktorka Čelsija i desna ruka Romana Abramoviča, zatim predsednik Brus Bak, trener Tomas Tuhel i generalni direktor Gaj Lorens.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Novi vlasnik Čelsija moraće prvo da dobije zvaničnu dozvolu britanskih vlasti, zatim Premijer lige i onda na kraju klupske uprave i to Marine Granovskaje, Brusa Baka, Judžina Tenenbauma i Dejvida Barnarda. Naravno, oni će raditi u dosluhu sa Romanom Abramovičem koji, prema pisanju svetskih medija, je sada posrednik u pregovorima između američkog i ruskog predsednika, Džoa Bajdena i Vladimira Putina u vreme rata u Ukrajini.

Čelsijevi navijači moraće da se načekaju dok sve ovo prođe...



tagovi

Tod BoliNik KendiSebastijan KouMartin BrotonStiven PaljukaČelsiRoman Abramovič

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara