Miloje Preković i Srđan Tufegdžić (©MN Press)
Miloje Preković i Srđan Tufegdžić (©MN Press)

Preković i Tufegdžić glavni kandidati za Alsvenskan, od Estersunda ostali samo "dugmići"

Vreme čitanja: 4min | sub. 01.04.23. | 11:13

Počinje Superetan, drugi rang Švedske

Akcija u Švedskoj. Osim Alsvenskana u subotu startuje Superetan, drugi nacionalni rang, koji se svrstava među najizbalansiranije lige u Evropi. Razlike između timova nisu toliko velike, rezultati vrlo često demantuju analitičare. Ekipe koje "pucaju" visoko i "gađaju" promociju završavaju često u borbi za opstanak i obrnuto, sastavi koji dolaze iz Treće divizije neretko ostvaruju promociju u najviše društvo.

U ovogodišnjem izdanju šampionata nalaze se timovi koji su se okitili titulom prvaka Švedske, poput Helsinborga, Ergritea, Estera i GAIS-a, kao i neki koji su reprezentovali Švedsku na internacionalnoj sceni - Gefle, Treleborg, Landskrona.

Izabrane vesti

Prošle sezone Brompapojkarna je postala šampion i zajedno sa drugoplasiranim Halmstadom preselila se u Alsvenskan. Ester je završio na 3. mestu, ali nije uspeo da savlada Varberg u dvomeču za mesto u glavnom takmičenju. Dalkurd i Norbi su ispali direktno, dok su Ergrite i Estersund izborili opstanak pobedom u duplim plej-aut mečevima protiv Sandvikensa i Falkenberga. GAIS i Gefle su promovisani iz trećeg ranga.

15.00: (2,50) Brage (3,30) Vesteros (2,60)

Srpskih protagonista je malo, ali se očekuje da imaju istaknutu ulogu. Ester uz Helsingborg spada u glavne kandidate za mesta koja garantuju promociju. Srđan Tufegdžić je vođa kluba iz Vekšea, grada u šumovitom području južne Skandinavije, i započeće drugu sezonu na kormiliu Estera. Kao jednog od glavnih aduta na terenu nekadašnji strateg islandskog Akurejrija - u kojem je proveo 12 godina računajući i igračku karijeru - imaće Miloja Prekovića. Iskusni golman zadužio je crveno-plavu opremu posle boravka u uzbekistanskom Dinamu iz Samarkanda, dok ga srpska javnost najbolje zna iz vremena kada je čuvao gol Inđije i Voždovca. Ester se lani borio za direktnu kartu za najviši rang, ali je posustao. Tufegdžić je položio ispite i dobio poverenje u misiji promocije.

Helsingborg je bio inferioran u odnosu na zahteve Alsvenskana, prošle godine nije uspeo da izgleda konkurentno i opravdano je ispao u Superetan. Deluje da ga je iskustvo naučilo lekciji i preduzeo je prave korake da se odmah oporavi. Na klupi je 42-godišnji Matijas Lindstrem, koji je igrao 260 puta u bojama tima i koga vole navijači i igrači. Lindstrem je preuzeo dužnost prošle godine u maju i uprava mu je poverila šansu.

Sundsval je, takođe, bio slaba karika u prošlogodišnjem Alsvenskanu i to je potvrdio na terenu. Smestio se na poslednje mesto na tabeli od početka i tu ostao do kraja. Na klupu je došao 27-godišnji Daglas Jakobsen, čije je trenersko iskustvo u amaterskoj Solentuni, dok je igrački kadar znatno oslabljen, pošto su brojni igrači otišli.

-----------

Počela je trka za pola miliona dinara dnevno!!!

DANAŠNJI IZAZZOV:

pogodi najviše duplih šansi

Danas se računaju samo dvoznaci, što ih više pogodiš to su ti veće šanse za neku od vrednih nagrada. Pola miliona je i danas u igri!

-----------

U cilju promocije prošle godine, najjužnije pozicionirni sastav u ligi može da smatra kampanju neuspešnom pošto je Treleborgu 4. mesto ostavilo gorak ukus. Međutim, ako se sagleda opšta slika i činjenica da se do kraja borio za mesto u plej-ofu, utisci su omekšani. U ovu godinu ulazi zreliji i sa jasnijim ciljevima. Novi trener je Per Ula Leung, sa iskustvom u Helsingborgu, GAIS-u i Erebru. Treleborg je bio aktivan na tržištu transfera.

Učinak Erebra prošle godine bio je ispod očekivanja njegovih navijača, jer je jedva završio na 10. mestu, za dlaku izbegavši avanture plej-auta. Greške za greškama, promene trenera, loši transferi i protesti na tribinama vladali su tokom cele sezone. Očekivanja su ponovo na visokom nivou.

Još jedan kandidat za promociju je Brage. Tim iz centralne Švedske završio je u sredini tabele, zauzevši 7. mesto, šest koraka daleko od doigravanja. Vesteros se, takođe, visoko kotira u pogledu najviših pozicija.

Naprotiv, problemi se očekuju u Estersundu i Landskroni, koji po najavama imaju najmanje šanse da opstanu. Klub koji je u orbitu vinuo Grejam Poter, aktuelni kormilar Čelsija, jedva je opstao u protekloj godini, a nema naznaka da će situacija da bude bolja. S druge strane, Landskrona je lani bila šestoplasirana, ali bez velikog imena u svojim redovima i bez trošenja novca na transfere teško će da izbegne pad.

ŠVEDSKA 2 - 1. KOLO

Subota

15.00: (2,50) Brage (3,30) Vesteros (2,60)

15.00: (2,45) Sundsval (3,30) Landskrona (2,65)

Nedelja

13.00: (2,05) Treleborg (3,35) Gefle (3,35)

13.00: (2,05) Utsiktens (3,35) Skevde (3,35)

15.00: (2,60) Estersund (3,25) GAIS (2,60)

Ponedeljak

19.00: (2,50) Jenćeping (3,25) Erebro (2,65)

19.00: (2,00) Ergrite (3,35) Eskilstuna (3,45)

Utorak

19.00: (2,05) Helsingborg (3,35) Ester (3,35)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Švedska 2Miloje PrekovićSrđan TufegdžićEsterHelsingborgEstersundSundsval

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara