PRELAZZI: Italijanski hendikep

Vreme čitanja: 5min | sub. 04.02.23. | 09:01

Stara je priča kako je Toni Blum napravio novac: sem na kartanju, on je u svet sportskog klađenja još devedesetih godina prošlog veka uveo "azijski hendikep" kako bi mečeve učinio zanimljivijim za igrače...

Prvo je otišao Bisuma, i ne može se reći da je baš procvetao. Odmah posle njega i Kukurelja, i danas mu se mnogi smeju, iako nije samo do njega. U Everton se preselio Mopej, i zna li neko nešto o tom čoveku, zaboga?

Ujesen, taman kada je izgledalo da je tim uspeo sve to da nadvlada – i više od toga, jer baš im je dobro bilo krenulo! – došao je Čelsi, tresnuo ambicijama i novcem i parama i funtama i dolarima i transferima pred vodnjikave oči Grema Potera, pa je Brajton ostao i bez trenera.

Izabrane vesti

Predviđali su mnogi brz pad "Galebova". Govorili da se gazda Toni Blum malo zaigrao, da je prevejani kockar i kladioničar stavio sve adute u pogrešan čip, ili kako se to već kaže.

Nekoliko meseci kasnije – i jedno ponižavanje Čelsija i makar dva školovanja Liverpula kasnije, dodajmo i to – Brajton je i dalje klub za primer, zajedno sa Arsenalom igra ubedljivo najlepši fudbal u celoj Engleskoj, a navijači više ne brinu ni kako će bez Trosara ni kako će sa Kaisedom, koji je na kraju nevoljno morao da ostane na jugu Engleske. Nadamo se da mu ona hrpa familije koju je iskoristio kao argument za svoj transfer neće zameriti...

Kriv je Toni Blum, naravno. Kriva je ekipa oko njega koja veruje statistici, metodologiji, ali pre svega zdravom razumu. Kriv je, možda i najviše, Roberto De Zerbi, i ako Arteta ne osvoji titulu, onda obavezno da se onaj trofej za najboljeg menadžera sezone tutne u ruke Italijana, razumeće i Edi Hau da to mora tako, taj će ionako ubrzo pucati na nešto više.

Kriv je, pardon zaslužan, sistem: postoji razlog što će Gremu Poteru trebati vremena da ukomponuje Čelsijeve legionare i ine pione finansijskog fer-pleja, ako ikada i uspe; i što De Zerbiju uopšte nije trebalo vremena da Brajton unapredi i oplemeni tačno onim što je njegovom engleskom predsedniku nedostajalo.

Kao pravi pokeraš, Toni Blum ne otkriva karte, tako da do neke njegove autobiografije verovatno nećemo saznati u čemu je sve tajna, ali uspeh De Zerbija i Brajtona, i to što u ovom trenutku Kaoru Mitoma i Evan Ferguson – potonjem je tek 18 godina! – izgledaju bolje od Salaha i Nunjeza u isto vreme jeste i veliko iznenađenje Premijer lige i potpuno logičan sled događaja.

Stara je priča kako je Toni Blum napravio novac: sem na kartanju, on je u svet sportskog klađenja još devedesetih godina prošlog veka uveo "azijski hendikep" kako bi mečeve učinio zanimljivijim za igrače.

Decenijama kasnije, nešto slično radi u Premijer ligi, uz veliku pomoć svog novog pulena sa Apenina. A taj "italijanski hendikep" donosi i novac i ugled...

Da, Brajton prodaje redovnije i skuplje nego neki drugi, ali uvek je spremna zamena, bilo da dolazi iz nekog od partnerskih klubova poput belgijskog Uniona (kao Mitoma koji se jeste, i Undav koji se zasad nije snašao), iz Brajtonove sve bolje akademije, ili posredstvom skautske mreže koja baca udice do Latinske Amerike i Azije...

Tako je stigao Moises Kaisedo, da zameni Bisumu za – sada je to jasno – tričavih 4 miliona funti. Danas vredi 20 puta više, ukoliko uspete da prevarite Bluma, a nećete.

Tako je pre skoro četiri godine tiho došao Aleksis Makalister, i danas je svetski prvak, izvesno i predmet "bidovanja" koliko u junu naredne godine.

Ako radite dobro i pametno, tako će vam se i vratiti; fudbal je divna stvar jer je pošten češće nego što je nefer, velikodušan više nego što je okrutan.

A De Zerbi i njegovi momci zaslužuju da im se vrati dobro. Baš kao i ceo Brajton.

Kod Potera, pred kojim je britanska štampa ničice padala i tako doslovno naterala novu garnituru na Stamford Bridžu da ga bezecuju – time su želeli da umilostive i širu javnost i da pokažu da su na pravoj strani, za razliku od onog čije se ime više izgleda ne sme ni pominjati – Brajton je umeo da zaređa duge serije bez pobeda, a posebno duge serije bez golova.

Kod De Zerbija, kojeg su mnogi primetili otoič u Sasuolu, a oni istinski ljubitelji Serije A još ranije u Beneventu, jer su pod njim "Veštice" igrale protivno svim savetima o tome da pridošlice moraju da ćute, trpe i gađaju 0:0 (pa su tako mrtvi 'ladni otišli na San Siro i pobedili Milan!), igrači Brajtona deluju kao da su dodatno oslobođeni, kao da dišu punim plućima, kao da se super zabavljaju...

A zabavljamo se i svi mi. Od onog duela protiv Čelsija, kada je Poter prvi – ne i jedini – put pomislio da je napravio veliku grešku, Brajton je odigrao osam utakmica, i samo na dve su postignuta "tek" tri gola. Na svim ostalima bilo ih je po četiri, nekada i više. Možda u prvom planu nisu klasični špicevi, ali treću mladost proživljava Adam Lalana, a opet je tu i Soli Marč...

Sve to, dodala bi statistika, sa 60% poseda lopte u proseku i 150 pasova više nego što su igrači Brajtona imali kod Potera.

Pa posle neka neko poredi italijansku i ostrvsku školu taktike...

U tri predstojeća februarska kola, Brajton ima dva susreta kod kuće, protiv Bornmuta i Fulama, i gostovanje Kristal Palasu, (relativno) lokalnom i najljućem rivalu. Sa potencijalnih devet bodova potpuno bi se uključili u trku za Ligu šampiona, mada bi navijačima na Ameksu bilo dovoljno i da budu ispred Čelsija, ili da tim proba da u FA kupu ode do same završnice.

(Galebovi su jednom bili u finalu, te lepe 1983. godine, i u dva meča poraženi od Mančester Junajteda.)

Čelsi je, avaj, ispao, pa neće biti još jedne prilike za revanš i natrljavanje nosa Poteru i Boliju; otpao je i Arsenal pa se ni Trosar neće sresti sa onim što je moglo biti – neće ga biti briga ukoliko bude jurio titulu! – ali neki Vembli protiv Junajteda ili Sitija bio bi, uz izlazak u Evropu, finalni pečat na Blumov i De Zerbijev kredo.

A onda će opet doći neki Juventus ili Milan ili Čelsi, što da ne, zar bi nas iznenadilo da opet bude Čelsi, i oteti im trenera, otići će i Makalister i Marč i Evan Ferguson, i opet će svi reći da će Brajton propasti, i opet će stari kockar pročitati sve te blefove.

PREMIJER LIGA – 22. KOLO

Petak

Čelsi - Fulam 0:0

Subota

13.30: (8,50) Everton (4,50) Arsenal (1,45)

16.00: (2,00) Aston Vila (3,50) Lester (4,10)

16.00: (1,95) Brentford (3,50) Sautempton (4,40)

16.00: (1,40) Brajton (4,90) Bornmut (9,00)

16.00: (1,40) Mančester junajted (4,50) Kristal Palas (8,50)

16.00: (4,00) Vulverhempton (3,60) Liverpul (2,00)

18.30: (1,70) Njukasl (3,70) Vest Hem (5,90)

Nedelja

15.00: (2,70) Notingem Forest (3,10) Lids (2,75)

17.30: (4,90) Totenhem (3,60) Mančester Siti (1,75)

***kvote su podložne promenama



tagovi

PrelazziRoberto De ZerbiBrajton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara