Priče sa pijace: Monakovih 50 nijansi ludila, Barsa i 100.000.000 za budućnost, Anterovo neuspelo pokajanje, Đenovino „trošenje“ Pjonteka, Fulam i Lazar, Milanovi hici u metu...

Vreme čitanja: 16min | pet. 01.02.19. | 10:00

Za oproštaj od zimskog prelaznog roka

Posle uzbudljivog foto-finiša spuštena je zavesa na zimski prelazni rok u najvećem delu Evrope. Engleskoj, Španiji, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Turskoj, Portugaliji, Belgiji, Holandiji i još nekima sledi podvlačenje crte i sabiranje utisaka posle ozbiljnih kupovina na transfer pijaci, dok će se narednih dana i sedmica još trgovati u Srbiji, Rusiji, Kini, Hrvatskoj...

Izabrane vesti

U Premijer ligi prošlo je 180 ulazno-izlaznih transfera, u Primeri 138, u Ligi 1 115, a Bundesligi samo 87, dok je rekorder u Serija A sa čak 329. Lista će najverovatnije biti dopunjena u međuvremenu. I ovaj prelazni rok pamtiće se po brojnim pričama koje su obeležile januar. Bilo je tu i velikih pobeda, nervnih slomova, pogubljenih živaca, nekim sportskim radnicima su čak pozicije doveden u pitanje, a bilo je i očitih gubitnika. 

Posle 31 dana rada zimske pijace, na jedno mesto skupili smo najzanimljivije priče sa tezgi, sve ono što će se pamtiti i o čemu će se pričati narednih meseci... I tako sve do leta, kada otvaramo novi ciklus prelaznog roka...


AJNTRAHT FRANKFURT

DOŠLI

Tuta (štoper) Sao Paulo 1.800.000 evra
Sebastijan Rode (centralni vezista) Borusija Dortmund pozajmica
Martin Hintereger (štoper) Augzburg pozajmica
Almami Ture (desni bek) Monako ≈ 6.000.000 evra

OTIŠLI

Karlos Salsedo (štoper) Tigres 8.800.000 evra

*** Legenda: Ime, prezime, pozicija, klub, vrsta posla, iznos obeštećenja

Ajntraht je u ove zime maksimalno bio fokusiran na jačanje defanzivne linije, pa su tako u kratkom vremenskom periodu stigla četiri pojačanja. Tuta bi trebalo da bude vraćen u Sao Paulo na šestomesečnu pozajmicu, Martin Hintereger bi trebalo da pojača konkurenciju u defanzivnoj liniji, dok je veliko pitanje šta treba očekivati od Turea kome su povrede unakazile dosadašnju karijeru. On ima zanimljive kvalitete, može da bude konkurentan i na desnom beku, a činjenica da je Ajntraht s njim potpisao ugovor na četiri i po godine govori da mu klub veruje. Nije Ture novo ime u Ajntrahtu, pošto je na radaru skauta već dve godine, a otet je Kardifu ispred nosa. Monako je lepo profitirao, a Ajntraht dobio igrača koji bi mogao da vredi mnogo više, ako ga povrede zaobiđu. Rode bi svojim iskustvom morao da unese smirenost u vezni red kroz obe faze igre, jer je dvosmeran igrač.

BARSELONA

DOŠLI

Džejson Muriljo (štoper) Valensija pozajmica (1.200.000 evra)
Kevin Princ Boateng (napadač) Sasuolo pozajmica (1.000.000 evra)
Žan Kler Todibo (štoper) Tuluz 2.000.000 evra
Frenki de Jong (centralni vezista) Ajaks 75.000.000 evra + 11.000.000 bonusi (1. jul 2019)
Emerson (desni bek) Atletiko Mineiro 12.000.000 evra (1. jul 2019)

OTIŠLI

Denis Suarez (centralni vezista) Arsenal pozajmica (2.500.000 evra)
Emerson (desni bek) Betis pozajmica
Munir el Hadadi (napadač) Sevilja 1.000.000 evra

Za klub Barseloninog kalibra velika je stvar što je obavljeno ovoliko poslova. Ali, nakon prošle zime i kupovine Filipea Kutinja i Džerija Mine, ništa nije čudno. Barsa je napravila dva ključna posla za ovu zimu, pojačala tim na dve kritične pozicije, a ujedno počela da priprema tim za naredno leto. Kupovina Frenkija de Jonga iz Ajaksa u poslu vrednom skoro 90.000.000 evra sa bonusima može se smatrati fantastičnom operacijom, a na stadionu Kamp Nou biće posebno zadovoljni jer, ne samo da su dobili igrača koji tačno razume taktiku i filozofiju kluba, već je i ukraden iz ruku Pari Sen Žermena. Dolazak Džejsona Murilja je iznenadio mnoge, ali Barsa je baš mnogo lutala kako bi dovela pojačanje u srcu odbrane (Ivanović, Kristensen, Škrtel, Rami, Dakunam...), a Muriljo igra u Primeri dugo, što je bio ključni momenat. Isto se može reći i za transfer Kevina Princa Boatenga. Barselona je šokirala Evropu ovim transferom, ali i on već ima iskustvo igranja u Španiji i klupske glavešine smatraju da može dosta da pomogne i odmeni Luisa Suareza do kraja sezone, kada će se verovatno krenuti na Luku Jovića. Žan Kler Todibo je trebalo da stigne iz Tuluza na leto, ali je doveden odmah za samo 2.000.000 evra, pošto mu je isticao ugovor za šest meseci. Dobar je zalog za budućnost, baš kao i Emerson iz Atletiko Mineira, koji je završen u foto-finišu jučerašnjeg dana i priključuje se timu u julu. Barsa je, dakle, opet mnogo uradila za pripremu selekcije za naredne godine. Odlasci Denisa Suareza i Munira el Hadadija ne bi trebalo ni da se osete.

BETIS

DOŠLI

Dijego Lajnez (ofanzivni vezista) Amerika 14.000.000 evra
Emerson (desni bek) Barselona pozajmica
Hese (levo krilo) PSŽ pozajmica

OTIŠLI

Takaši Inui (levo krilo) Alaves pozajmica
Rijad Budebuz (ofanzivni vezista) Selta pozajmica
Antonio Sanabrija (napadač) Đenova pozajmica (1. jul 2020)

Betis je na kraju ostao kratak za klasičnog centarfora, ali se može reći da je osvežio tim na tri ključne pozicije, ali i dobio mladu nadu do kraja sezone. Takašija Inuija na levom ofanzivnom boku zameniće stari znanac Hese ili supertalentovani Lajnez, u koga je klub mnogo uložio i samim tim - mnogo očekuje. E, sad, Hese bi tehnički mogao da odgovori i izazovu u srcu napada, iako retko ima baš takve uloge, dok Lajnez mnogo više u poslednje vreme igra kao ofanzivni vezista, iza napadača, zbog čega može lako da odmeni Rijada Budebuza. Emerson je stigao kao Barselonin poklon do kraja sezone, gde će taman sticati iskustvo igranja u Primeri kako bi se navikao na uslove možda i najbolje lige sveta. Velika šteta za Betis što nije pronašla rešenje za Tonija Sanabriju, pogotovo jer su mnoga imena bila uključena u igru - od Nikole Kalinića i Mišija Batšuajija, preko Islama Slimanija i Franka di Santa, do Vinsenta Jansena. Zato je i ostao Serhio Leon, iako je bio predviđen da ode. Ekipi je baš bio potreban neko s golovima u nogama, jer je Betis među slabijima u Primeri po učinku.

BEŠIKTAŠ

DOŠLI

Burak Jilmaz (napadač) Trabzon 1.360.000 evra
Nikola Izima Miren (štoper) PSV Ajndhoven 350.000 evra
Šinji Kagava (ofanzivni vezista) Dortmund 2.700.000 evra

OTIŠLI

Tolgaj Arslan (centralni vezista) Fenerbahče 3.200.000 evra
Rajan Babel (levo krilo) Fulam 2.000.000 evra
Vagner Lav (napadač) Korintijans bez obeštećenja
Pepe (štoper) Porto bez obeštećenja

Baš kao i Fenerbahče, finansijska kriza primorala je Bešiktaš na određene rezove. Pepe je otišao iz kluba po raskidu saradnje jer je bio nezadovoljan dešavanjima u timu, a na odlasku napravio je džentlmenski potez i isplatio plate radnicima u klubu. Sličan scenario će verovatno biti i sa Rikardom Kvarežmom, mada se ozvaničenje ovog raskida još čeka. Raskid ugovora dobio je i Vagner Lav posle pretnji njegovog agenta da će Bešiktaš biti tužen zbog zaostalih plata. Rajan Babel je otišao u Fulam, Tolgaj Arslan u Fener. Zaradilo se nešto više od 5.000.000 evra u ta dva posla. Moralo je i da se troši. Umesto Lava stigla je „turska prostitutka“ Burak JilmazNikola Izima Miren je došao umesto Pepea, a Šinji Kagava najverovatnije umesto Arslana. Bilo je zanimljivo, ali videćemo na čemu su sada Senol Guneš i njegovi Orlovi.

BOLONJA

DOŠLI

Nikola Sansone (levo krilo) Viljareal pozajmica
Roberto Sorijano (centralni vezista) Viljareal pozajmica
Lijanko Vojnović (štoper) Torino pozajmica
Simone Edera (desno krilo) Torino pozajmica

OTIŠLI

Bruno Petković (napadač) Dinamo Zagreb 1.000.000 evra
Marios Ojkonomu (štoper) AEK Atina 700.000 evra

Filipo Inzagi je otišao, došao je Siniša Mihajlović i sada misija „Opstanak u Seriji A“ može da počne. Sa Mihom Bolonja je iz Torina povukla Lijanka Vojnovića i Simonea Ederu, koje je nekadašnji selektor Srbije i doveo u redove Bikova. Veruje im, dobro ih poznaje i očigledno misli da iz njih može da izvuče dovoljno da bi obezbedili opstanak u eliti. Uprava Bolonje je napravila i odlične poslove dovođenjem paketa Sansone + Sorijano iz Viljareala. Dosta je klub položio vere u igrače koji imaju status pozajmljenih, ali sve su to zanimljiva i na papiru kvalitetna pojačanja. Videćemo da li će u kombinaciji sa Mihajlovićem učiniti da Bolonja napravi značajniji rezultat u nastavku sezone.

BORNMUT

DOŠLI

Dominik Solanke (napadač) Liverpul 21.200.000 evra
Kris Mefam (štoper) Brentford 14.000.000 evra
Natanijel Klajn (desni bek) Liverpul pozajmica

OTIŠLI

Džermejn Defo (napadač) Rendžers pozajmica
Tajron Mings (štoper) Aston Vila pozajmica

Bornmut je bio akter nekoliko zanimljivih transfer priča ove zime. U jednom danu Trešnjice su uzele Liverpulov dvojac Solanke + Klajn, u nadi da bi svojim iskustvom rada na Enfildu mogli da podignu igru na viši nivo. Bornmutu su pojačanja u obe linije bile potrebne, pogotovo u napadu jer je dosta toga palo na Džošuu Kinga i Kaluma Vilsona, što se povremeno i osetilo u igri. Bornmut je iznenadio mnoge kupovinom Krisa Mefama iz osrednjeg Brentforda, za šta je izdvojio čak 14.000.000 evra, ali on će sada podeliti veliki teret sa Akeom i Kukom, sada kada je Mings otišao u Aston Vilu na kaljenje. Ova kupovina je donekle bila i uzrokovana činjenicom da je Čelsi bio zainteresovan da vrati svog sina Akea, ali se to nije desilo. Kao ni odlazak Kaluma Vilsona u istom smeru. Posle svih ovih poslova Bortmut bi trebalo da bude samo bolji i očekuje se napredak u igri.

ĐENOVA

DOŠLI

Ivan Radovanović (defanzivni vezista) Kjevo 4.000.000 evra
Matija Zenaro (centralni vezista) Venecija 3.000.000 evra
Žandrej (golman) Šapekoense 2.400.000 evra
Stefano Sturaro (centralni vezista) Juventus pozajmica (1.500.000 evra)
Filip Jagjelo (centralni vezista) Zaglebje 1.200.000 evra
Lukas Lerager (centralni vezista) Bordo pozajmica
Đuzepe Pecelja (levi bek) Udineze pozajmica
Antonio Sanabrija (napadač) Betis pozajmica (1. jul 2020)

OTIŠLI

Kšištof Pjontek (napadač) Milan 35.000.000 evra
Romulo (centralni vezista) Lacio pozajmica
Sandro (defanzivni vezista) Udineze pozajmica
Lisandro Lopez (štoper) Boka Juniors Via Benfika kraj pozajmice
Kristijan Romero (štoper) Juventus 20.000.000 evra (1. jul 2019)

Đenova je bila apsolutni hit ove zime ne samo u konkurenciji klubova slabije platežne moći, već uopšte. Videćemo kako će se Grifoni snaći posle odlaska Kšištofa Pjonteka u Milan nakon prave transfer sage, ali preslaba bi bila konstatacija da je tim iz poznate italijanske ruke dobro „potrošio“ Pjonteka. Odnosno, novac od prodaje. Toni Sanabrija je došao na pozajmicu od godinu i po dana, koliko će imati da dokaže da je prava zamena za Pjonteka. Mnogo se uložilo u dovođenje vezista. Ivan Radovanović je najskuplje pojačanje kluba ove zime i koštao je 4.000.000 evra. On, te svima dobro poznati Stefano Sturaro, kao i Lukas Lerager iz Bordoa trebalo bi da ojačaju konkurenciju na sredini pošto do kraja sezone neće biti Oskara Hiljemarka zbog povrede kuka, dok su Romero i Sandro otišli na pozajmice u Lacio, odnosno Udineze. Ostatak ekipe je više zalog za budućnost, izuzev Pecelje, koji bi trebalo odmah da se stavi na raspolaganje Ćezareu Prandeliju na levom boku. On ga je i tražio. Osim ozbiljne prodaje Pjonteka, Đenova je već sada dogovorila veliki transfer Kristijana Romera u Juventus na leto po ceni od 20.000.000 evra. Fantastičan posao, pošto da ga je Đenova Belgranu pre šest meseci platila 2.000.000 evra. Gledajući s ove distance - strašan prelazni rok za Grifone.

FULAM

DOŠLI

Rajan Babel (levo krilo) Bešiktaš 2.000.000 evra
Lazar Marković (desno krilo)  Liverpul 2.000.000 evra
Havard Nortvajt (štoper) Hofenhajm pozajmica

OTIŠLI

Abubakar Kamara (napadač) Malatija pozajmica

Fulam je hit priča kraja prelaznog roka. U poslednjim momentima propala je namera da se kupi Jusuf Sabali iz Bordoa za 14.000.000 evra, ali je onda FS Engleske dao još dodatnih sat vremena da klub razmeni papirologiju sa Liverpulom kako bi se doveo Lazar Marković! Deža-vi prošlogodišnjeg januarskog prelaznog roka, kada je iz Njukasla u drami po ponoći stigao Aleksandar Mitrović. Ostaje, opet, da je Fulam mnogo toga započeo, ali malo šta završio. Kupovina Rajana Babela može da se opravda željom da se malo pojača ofanziva za nastavak sezone, mada i ptice na grani znaju da je najveća frka u odbrani koja je bušna kao sito. Doveden je samo Havard Nortvajt iz Hofenhajma i to u poslednjem satu prelaznog roka što, realno, neće promeniti mnogo stvari nabolje. Fulam je baš kiksnuo. Žaliće na Krejven Kotidžu što nisu uspeli da dovedu Čelsijevog kapitena Gerija Kejhila... Izlazni transfer Abubakara Kamare u Malatiju logična je posledica incidentnog ponašanja francuskog napadača u poslednjih mesec dana. Klaudio Ranijeri nije hteo da ima posla sa psihički labilnim likom...

KALJARI

DOŠLI

Filip Bradarić (defanzivni vezista) Rijeka 5.000.000 evra
Kiril Despodov (desno krilo) CSKA Sofija 4.200.000 evra
Sebastijan Valukjevič (štoper) Pogon Šćećin 4.000.000 evra
Valter Birsa (ofanzivni vezista) Kjevo 2.500.000 evra
Siril Tero (napadač) Fjorentina pozajmica
Fabricio Kaćatore (desni bek) Kjevo pozajmica
Luka Pelegrini (levi bek) Roma pozajmica
Maksim Leverb (štoper) Sampdorija pozajmica

OTIŠLI

Dijego Farijas (napadač) Empol pozajmica (2.500.000 evra)
Danijele Desena (centralni vezista) Breša 600.000 evra
Marko Andreoli (štoper) Kjevo pozajmica
Marko Sau (napadač) Sampdorija nepoznato

I Kaljari je, baš kao i Đenova, napravio nekoliko dobrih i zanimljivih poslova. Ono što je najprimetnije jeste da su dvojica napadača otišli, Marko Sau je otišao u Sampdoriju trajno, ali detalji nisu otkriveni, dok je Dijego Farijas završio u Empoliju. Umesto njih stigli su prekaljeni Tero iz Fjorentine i biser sofijskog CSKA Kiril Despodov, inače velika želja Partizana letos. Obojica bi trebalo da imaju uticaj na igru Kaljarija odmah. Otkupljen je ceo ugovor Filipa Bradarića od Rijeke za 5.000.000 evra, što se i očekivalo pošto je Hrvat blistao na pozajmici. Stigao je i paket iz Kjeva Birsa + Kaćatore. Prvi da svojim iskustvom poboljša igru u oba smera, drugi u trampi za Andreolija koji se vratio na Bentegodi. Na levi defanzivni bok doveden je supertalentovani Luka Pelegrini, tako da je Kaljari pojačao obe strane. Kupovina štopera Pogona Sebastijana Valukjeviča za 4.000.000 evra smatra se investicijom za budućnost, pošto će mladi Poljak ostati u matičnom klubu na kaljenju. Kaljari je uradio sve da se u nastavku sezone ravnopravno bori za opstanak. Videćemo da li će uspeti.

MILAN

DOŠLI

Kšištof Pjontek (napadač) Đenova 35.000.000 evra
Lukas Paketa (vezista) Flamengo 35.000.000 evra

OTIŠAO

Gonzalo Iguain (napadač) Čelsi Via Juventus kraj pozajmice

Milan je ove zime napravio tri ključne operacije za nastavak sezone. Otarasio se Gonzala Iguaina i, čini se, konačno našao pravu „devetku“ za budućnost u vidu Kšištofa Pjonteka. Pistolero je briljirao u svom prvom startu za Rosonere, pošto je štoperski tandem Napolija Kulibali - Maksimović školovao uj četvrtfinalu Kupa Italije i sa dva pogotka najavio još bolje partije od onih u dresu Grifona. Kupovina Lukasa Pakete dogovorena je još ranije, ali je realizovana sada. I ovde je Milan pogodio, pošto se Paketa odlično i brzo uklopio u novu sredinu. Dva odlična dolazna transfera za Rosonere, mada ćemo videti kako će opravdati uloženih 70.000.000 evra pred komisijom finansijskog fer-pleja. Pogotovo jer na leto Atalanta čeka još naplatu transfera Franka Kesija i to po ceni od 24.000.000 evra.

MONAKO

DOŠLI

Fode Balo Ture (levi bek) Lil 11.000.000 evra
Naldo (štoper) Šalke 2.000.000 evra
Sesk Fabregas (vezista) Čelsi nepoznato
Karlos Vinisijus (napadač) Napoli pozajmica
Želson Martins (desno krilo) Atletiko Madrid pozajmica
Adrijen Silva (centralni vezista) Lester pozajmica
Vilijam Venker (defanzivni vezista) Antalija pozajmica
Žorž Kevin N’Kudu (levo krilo) Totenhem pozajmica

OTIŠLI

Antonio Bareka (levi bek) Njukasl pozajmica (1.150.000 evra)
Adama Traore (centralni vezista) Serkl Briž (pozajmica)
Loik Badijašil (golman) Ren pozajmica
Pele (defanzivni vezista) Notingem Forest pozajmica
Almami Ture (desni bek) Monako ≈ 6.000.000 evra
Juri Tilemans (centralni vezni) Lester pozajmica

Ako je negde gorelo na sve strane, onda je to Monako - 50 nijansi ludila. Suočeni sa sve ozbiljnijom pretnjom eliminacije u drugu ligu, u Kneževini su povukli mnogo radikalnih poteza u svim delovima tima. Otpušten je Tijeri Anri i oteran Majkl Emenalo kako bi se vratio Leonardo Žardim samo tri meseca pošto je proglašen glavnim krivcem za loše rezultate... S eliminacijom Emenala promenila se i filozofija rada u Monaku. Žardim je uzeo mnogo veća zaduženja, a klub je doveo nekoliko baš iskusnih igrača za spas sezone. Od Nalda na štoperu, do Fabregasa, Silve i Venkera u vezi. Njih trojica će preuzeti ključ ekipe u ruke, pošto su Traore, Pele i Tilemans bivši. Fabregas donosi ogroman kvalitet, Silva je Žardimov čovek, a Venker dobro poznato ime u Francuskoj. Došla su pojačanja praktično u svim linijama. Najskuplje je plaćen talentovani levi bek Lila Fode Balo Ture, koji bi trebalo da zagospodari na svojoj poziciji, Želson Martins će uskočiti na desno, a Žorž Kevin N’Kudu na levo krilo, gde če parirati Roniju Lopešu, odnosno Naseru Šadliju. Transfer Karlosa Vinisijusa deluje kao kocka i slaba utešna nagrada, pošto se dugo jurio Miši Batšuaji kao konkurencija za Radamela Falkaoa. Pitanje je samo da li će Žardim imati dovoljno vremena da sklopi mozaik i obezbedi Monaku opstanak. Zasad su Kneževi duboko u blatu...

PARI SEN ŽERMEN

DOŠAO

Leandro Paredes (defanzivni vezista) Zenit 47.000.000 evra

OTIŠLI

Jasin Adli (ofanzivni vezista) Bordo 5.000.000 evra
Timoti Vea (napadač) Seltik pozajmica
Hese (levo krilo) Betis pozajmica

Tresla se gora - rodio se miš! Ali, ne možemo da ne konstatujemo da je bar bilo zanimljivo. PSŽ je prošao sve faze besa ove zime, a pogotovo Tomas Tuhel kome nisu obezbeđena tražena pojačanja. Zbog toga će najverovatnije sportski direktor Antero Enrike dobiti otkaz. Prvo, zato što je baš loše radio ove zime u pregovorima na više strana, drugo zato što je uprskao unapred dogovoren transfer Frenkija de Jonga iz Ajaksa, koji je na kraju završio u Barseloni. Tuhel je sinoć napravio rusvaj u klupskim kancelarijama, zaustavio je dolazak Lusijana Akoste iz DC Junajteda, iako je sve bilo dogovoreno za skoro 9.000.000 evra, a igrač čak prošao preglede u Parizu. Takođe je stopirao i dolazak Tijaga Mendeša iz Lila za 20.000.000 evra, jer veruje da to nije kalibar koji mu je potreban. Hteo je Idrisu Geja, Senegalac je ceo dan bio u Parizu i čekao dogovor kluba sa Evertonom, ali posle pet zvaničnih ponuda od oko 30.000.000 evra, plus bonusi, sve je palo u vodu, zbog čega su svi bili besni izuzev ljudi sa Gudison Parka. Da, doveden je Leandro Paredes za 47.000.000 evra, ali je Tuhel hteo još jednog vezistu umesto Adrijena Rabioa. Na kraju je došlo do toga da Rabio bude vraćen iz drugog tima i bude priključen normalnom radu, jer će i narednih šest meseci imati bitniju ulogu. Nećemo ni da počinjemo sa sagom koju je napravio „mamin sin“ u koaliciji sa sada već svima poznatim roditeljem. PSŽ je pored Geja napao više frontova - Renata Sančesa, Abdulaja Dukurea, Maksimilijana Egeštajna, Žoaoa Marija (...), a od kasno sinoć i Vilijana iz Čelsija. Sve je propalo. Kao i odlazni transfer Kristofera Nkunkua u Arsenal, jer Tobdžije nisu ispunile finansijske zahteve. Talentovani klinci Jasin Adli i Timoti Vea su dobro udomljeni i oni bi trebalo da nastave školovanje za budućnost.

SEVILJA

DOŠLI

Munir el Hadadi (napadač) Barselona 1.000.000 evra
Maksimilijan Veber (štoper) Ajaks pozajmica + obaveza otkupa (1.050.000 + 10.500.000 evra)
Marko Rog (centralni vezista) Napoli pozajmica
Munas Dabur (napadač) Salcburg 15.000.000 evra (1. jul 2019)

OTIŠAO

Luis Murijel (napadač) Fjorentina pozajmica (1.000.000 evra)

Sevilja je navikla svoje pristalice da ima dobre i zanimljive prelazne rokove. Gledajući ovu zimu na papiru, Sevilja je napravila nekoliko odličnih poteza. Pojačala je ofanzivu proverenim igračem u liku Munira el Hadadija, koji je doveden za simboličnu svotu novca. Za leto je obezbeđen potpis fantastičnog strelca Munasa Dabura, što verovatno znači da Sevilja neće iskoristiti opciju otkupa Andrea Silve iz Milana. Stigao je Maksimilijan Veber iz Ajaksa. Odličan mladi štoper, koji će se zbog birokratije voditi kao pozajmljen igrač u narednih šest meseci, a suštinski je kupljen od Kopljanika. U klubu se nadaju da će on nadoknaditi odlazak Klemona Grenijea, pošto to dosad nije uspeo Žoris Njanjon, koji se pritom i povredio, dok se Serhi Gomez pokazao kao dobro pojačanje. Marko Rog je doveden posle mnogo čekanja i muka, ali konačno su Pablo Mačin i Sevilja dobili igrača koga su toliko hteli. Ne žali se mnogo zbog odlaska Luisa Murijela, mada se on dobro snašao u Firenci.

SELTA

DOŠLI

Gabrijel Fernandez (napadač) Penjarol 3.500.000 evra (1. jul 2019)
Salomon Obama (napadač) Atletiko Madrid bez obeštećenja
Lukas Olaza (levi bek) Boka Juniors pozajmica
Vesli Hut (štoper) Sautempton pozajmica
Rijad Budebuz (ofanzivni vezista) Betis pozajmica

OTIŠLI

Denis Ekert (napadač) Ekscelzior pozajmica
Fakundo Ronkalja (štoper) Valensija pozajmica

Selta je u samo poslednjem danu prelaznog roka dobila tri pojačanja za nastavak sezone. Stigli su Obama, Olaza i Budebuz. Prvi bi trebalo ipak da nastavi kaljenje u drugom timu Selte, dok će levi bek Boke i ofanzivac Betisa biti važni igrači u seniorskom pogonu. Od ranije je doveden Vesli Hut i to je dobro pojačanje za simpatičnu ekipu iz Viga. Bila je Selta u žarištu još nekoliko zanimljivih transfer priča, prvi čovek kluba Karlos Murinjo je čak i dolazio iz Meksika kako bi lično rešio neke transfere, ali se na kraju ništa nije desilo. Vest Hem nije uspeo da nađe zajednički jezik sa Seltom za cenjenog napadača Maksija Gomeza, jer je u igri bila suma od 50.000.000 evra. Nemanja Radoja na kraju nigde nije otišao, iako je imao pregovore sa Aston Vilom i Fjorentinom. Jedina kupovina ove zime je talentovani napadač Penjarola Gabrijel Fernandez, ali će se on još razvijati u domovini.

FENERBAHČE

DOŠLI

Miha Zajc (ofanzivni vezista) Empoli 6.500.000 evra
Tolgaj Arslan (centralni vezista) Bešiktaš 3.200.000 evra
Serdar Aziz (štoper) Galatasaraj bez obeštećenja
Viktor Mozes (desno krilo / bek) Čelsi pozajmica

Nagomilani dugovi, loša selekcija i otkaz Filipu Kokuu doveli su do toga da se Fenerbahče bori za opstanak. Nadaju se u klubu da će posle ove zime neki drugi vetrovi duvati. Tim je pojačan najviše u vezi i odbrani. Iz redova dva najveća rivala Bešiktaša i Galatasaraja u istom danu stigli su vezista Tolgaj Arslan i štoper Serdar Aziz, tu je i hitronogi Viktor Mozes, dok je najveće i najskuplje pojačanje slovenački ofanzivac Miha Zajc, koji je Empoliju plaćen 6.500.000 evra, uz ugovor mladog Saliha Udžana. Fenerbahče je osvežio ekipu, ali da li je to dovoljno za neki ozbiljniji učinak?

ČELSI

DOŠLI

Kristijan Pulišić (desno krilo) Dortmund 64.000.000 evra (1. jul 2019)
Gonzalo Iguain (napadač) Juventus pozajmica (9.000.000 evra)

OTIŠLI

Sesk Fabregas (vezista) Monako nepoznato
Alvaro Morata (napadač) Atletiko Madrid pozajmica (1. jul 2020, 5.000.000 evra)
Viktor Mozes (desno krilo / bek) Fenerbahče pozajmica
Lukas Pijazon (levo krilo) Kjevo pozajmica
Abdul Rahman Baba (levi bek) Rems pozajmica
Luis Bejker (centralni vezista) Reding pozajmica
Met Mijazga (štoper) Reding pozajmica

Plavci su nam doneli prvu transfer bombu ove zime još 2. januara u vidu transfera Kristijana Pulišića iz Dortmunda za 64.000.000 evra. Reprezentativac SAD je ostao na Vestfalenu još šest meseci, a uprkos velikim očekivanjima, malo šta zanimljivo se dešavalo na Stamford Bridžu. Dobro, otišao je Alvaro Morata u Atletiko, a stigao Gonzalo Iguain, ali se najavljivalo mnogo više. Prvo zamena za Seska Fabregasa - želja je bio Leandro Paredes, pa poslednjeg dana prelaznog roka i Abdulaj Dukure iz Votforda, tražio se još jedan napadač i na kraju se nije desilo ništa. Čelsi je bio i ostaće usred potpunog haosa zbog supertalentovanog Kaluma Hadson Odojija i narednih meseci verovatno najveće pitanje biće - hoće li potpisati novi ugovor ili otići u Bajern? Sada je mnogo bliži transferu, mada u ovoj ludoj kući sve je moguće. Osim Seska, klub je napustio i zaboravljeni Viktor Mozes. A, mogli su još i Kejhil, Kristensen, Emerson, Žiru, Vilijan...

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: Reuters, Shutterstock, Via Twitter / Fenerbahce SK, Sevilla FC, Monaco AS


tagovi

Zimski prelazni rok 2019Lazar MarkovićGonzalo IguainLukas PaketaKšištof PjontekLeandro ParedesŠinji KagavaViktor MozesKristijan PulišićSesk FabregasMarko RogMunas DaburMaksimilijan VeberMunir El HadadiAdrijen SilvaJuri TilemansŽelson MartinsIvan RadovanovićRajan BabelStefano SturaroDominik SolankeDžermejn DefoLijanko VojnovićBurak JilmazPepeVagner LavHese RodrigezDžejson MuriljoKevin Princ BoatengFrenki de Jong

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara