Navijači Vitesea (©Reuters)
Navijači Vitesea (©Reuters)

Propast ili novi život: Od filijale Čelsija, trofeja i Evrope do bitke za profesionalni status

Vreme čitanja: 4min | pon. 06.05.24. | 04:45

Vitese iz Arnema je ispao iz holandske Eredivizije, ali bi mogao da ostane i bez licence za drugi rang takmičenja, odnosno od sezone 2024/2025 da sklizne u amaterizam

Nemanja Matić, Danko Lazović, Vladimir Stojković, Dragoslav Jevrić, Dejan Čurović, Slobodan Rajković, Nenad Grozdić, Nikola Aksentijević, Uroš Đurđević... To su srpski fudbaleri koji su nekada nosili dres Vitesea.

Zvezdane trenutke ovaj klub je imao krajem prošlog veka. Izgrađen je stadion Gelredom, kapaciteta 25.000, tada jedan od najmodernijih u svetu. Svečano je otvoren 25. marta 1998. godine. Koštao je 75.000.000 evra što je danas prava sitnica. Na njemu se igralo Evropsko prvenstvo u Holandiji i Belgiji 2000. godine, a koncerte su imali najveće svetske zvezde kao Lejdi Gaga, Šakira, Tina Tarner, Rijana, Roling Stonsi...

Izabrane vesti

Tada je taj objekat trebalo da bude zamajac za nešto veliko Vitesea, ali 26 godina kasnije, drugi najstariji klub u Holandiji, posle Sparte iz Roterdama, proživljava najteže trenutke u 132 godine postojanja.

Najveći uspeh u Erediviziji bilo je treće mesto 1998. godine, a 2017. godine je osvojen Kup Holandije. Pre samo tri godine je Vitese igrao finale najmasovnijeg takmičenja sa Ajaksom (1:2), bio u sezoni 2020/2021 četvrti u šampionatu, naredne se plasirao u osminu finala premijernog izdanja Lige konferencije... I pre toga je bio čest učesnik evropskih takmičenja.

Sreda, 21.00: (1,95) Real Madrid (3,50) Bajern (3,90)

Sada, Vitese klizi u ambis. Prošlog meseca je kažnjen sa 18 bodova i definitivno će mu ova poslednja sezona Erediviziji, što je prvo ispadanje iz elite posle 35 godna, ali to nije kraj propadanja. Sledi mogući košmarni scenario za sve kojima srce kuca za žuto-crne boje. Timu iz Arnema preti i gubljenje statusa profesionalnog kluba. Poznato je da su u Holandiji samo prve dve lige profesionalne, dok od trećeg ranga je amaterski nivo i teško se dobija licenca za Erste i Erediviziju.

Klub za koga su igrali Filip Koku, Roj Makaj, Mamadu Dijara, Vilfred Voni, Bertrand Traore, Robin Gosens, Martin Edegor i Mejson Maunt je u minusu 19.000.000 evra, a strepi pred 17. maj kada bi trebalo da bude poznata sudbina Vitesea, odnosno da li će naredne sezone da igra u drugoj ligi ili će da sklizne i niže i da se briše iz profesionalnog statusa.

Vitese je kažnjen prošlog meseca zbog manipulisanja računima i „brljanja“ sa dokumentacijom posle istrage holandskih vlasti koja je klub povezivala sa tajnim finansiranjem od strane ruskog tajkuna Romana Abramoviča.

Posle prvobitne kazne, u Arnemu su bili svesni posledica i nisu se žalili.

Ovo je mračan dan, ali to je surova stvarnost“, rekao je direktor kluba Edvin Rajntjes i dodao:

Takva sankcija bila je neizbežna, ali mi smo izuzetno srećni zbog prilike koju smo dobili da zadržimo svoju licencu. Klub se želi da se skoncentriše na očuvanje licence“.

Međutim, vreme curi. Potrebna je se dug sanira. Navijači su se udružili, pa je otvoren račun za pomoć Viteesu početkom ovog meseca. Na zvaničnom sajtu kluba iz Arnema pohvalili su se da je već posle drugog dana prikupljeno više od 1.000.000 evra i da je bilo mnogo donacija, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva.

I fudbaleri su pomogli. Kapiten Marko van Ginkel je rekao da su svi složni da se izađe izlaz iz mračnog tunela:

Zaista je bizarno kako Vitese živi u ovom trenutku. Donacije stižu sa svih strana, a mi igrači se pridružujemo pomoći. Zato smo odlučili da žrtvujemo deo plata kako bi klub izašao iz krize“, rekao je nekadašnji igrač Čelsija, Milana i PSV Ajndhovena.

Klub iz Arnema je početkom ovog milenijuma pokazao prve pukotine kada je glavni sponzor Nuon zapretio da će se povući iz kluba. To je javno komunalno preduzeće u vlasništvu grada. Problem je bio ambiciozan plan tadašnjeg predsednika Karela Albersa koji je na čelu Vitesea bio od 1984. godine.

Nekoliko puta je klub iz Arnema bio pred bankrotom, ali je naizgled rešenje postignuto u avgustu 2010. godine kada je Vitese prodato gruzijskom biznismenu Merabu Jordaniji. Britanski mediji, pre svega uticajni Gardijan, pisao je da iza Gruzina stoji tadašnji vlasnik Čelsija Roman Abramovič.

(©Reuters)(©Reuters)

I zaista tih godina je Vitese bio nezvanična filijala Čelsija gde su se kalili mladi igrači. Tako je i Nemanje Matić kao igrač Plavaca u prvom mandatu proveo jedan period u žuto-crnom dresu, a i sadašnji vezista Mančester Junajteda Mejson Maunt bio je pozajmljen fudbaler londonskog kluba timu iz Arnema.

Imao je Vitese poznate trenera prethodnih godina, Fred Rutena, Petera Boša, Filipa Kokua... U sezoni 2012/2013 zlatna kopačka Holandije je bio Vilfred Boni sa 31 golom na 30 mečeva što mu je donelo transfer u tada premijerligaša iz Velsa Svonsi za 13.500.000 evra.

Posle sjajne sezone 2020/2021 i četvrtog mesta, naredne igranje osmine finala Lige konferencije, u proteklog šampionatu tek 10. mesta kao najava stmoglavog pada, a ove i bez oduzimanja 18 bodova Vitese bi bio blizu drugoligaškog karavana.

Sada je borba za licencu, za novi život kluba iz Arnema, grada iz provincije Gelderland sa oko 350.000 stanovnika.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------



tagovi

ViteseHolandija 1HolandijaEredivizija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara