Lazar Jovanović (©Starsport)
Lazar Jovanović (©Starsport)

Prvi skok ‘Malog Laneta’: Da nije dete poznatog fudbalera, možda bi i ranije bio u prvom timu

Vreme čitanja: 7min | uto. 12.03.24. | 08:09

“Vidi pet poteza unapred, u glavi ima mapu terena… Ako mu kažeš da nešto uradi iz dva dodira, on uradi iz jednog”, kaže nam Lazarov trener iz kadeta koga smo pozvali posle Jovanovićevog gola za pobedu nad Voždovcem kojim je tek nagovestio kakvim arsenalom raspolaže

Nekada je Vošina omladinska škola bila na veoma dobrom glasu, zahvaljujući imenima koja su napravila zavidne karijere, poput Dušana Tadića, Gojka Kačara, Sergeja Milinkovića Savića i da ne nabrajamo dalje. Već dugo „Karađorđe“ čeka na njihove prave naslednike, a čini se da u poslednje vreme Vošina škola počinje ponovo da ubira plodove svog rada. U Fudbalskom centru „Vujadin Boškov“ stasavaju „neki novi klinci“ kojima se zaista smeše blistave karijere. Primera radi, 18-godišnji Jovan Milošević je kao jedan od najtalentovanijih napadača Evrope upravo iz Vojvodine letos prešao u Štutgart, a ozbiljan potencijal čuči i u perspektivnom vezisti Lazaru Jovanoviću, sinu našeg proslavljenog reprezentativca Milana Laneta Jovanovića, koji je pobedonosnim pogotkom protiv Voždovca (2:1) u Novom Sadu dodatno na sebe skrenuo pažnju javnosti.

Tek mu je 17 godina, a već je deo prvog tima Stare dame, za koju je postigao debitantski gol u neverovatnom trenutku. Igrao se poslednji, šesti minut nadoknade kada je “Mali Lane” ugurao loptu u mrežu Zmajeva za prvu Vošinu pobedu u ovoj godini, čime je ujedno uveličao veliki jubilej – 110. rođendan kluba. Detalj za pamćenje, posebno ako se ostvare prognoze o velikoj karijeri, koju mu predviđaju mnogi. Praktično je direktno iz kadeta prekomandovan u prvi tim Vojvodine, a Jovanović je sada pokazao da na njega može ozbiljno da se računa i u najtežim trenucima.

Izabrane vesti

Kako se može zaključiti iz razgovora sa ljudima koji su brusili Lazarov talenat u mlađim kategorijama, ovaj gol je samo nagrada za njegov trud i zalaganje, koji su ključni za uspeh, bez obzira na neosporan prirodni talenat. U razgovoru za Mozzart Sport Goran Zekić, koji je mladog Jovanovića trenirao u kadetima, navodi poduži spisak kvaliteta koje krase talentovanog vezistu, a posebno izdvaja neverovatan pregled igre.

Lazar je ogroman potencijal i jedan od najtalentovanijih igrača koji su 2006. godište. Ako nije najtalentovaniji, onda je sigurno među dvojicom najperspektivnijih igrača u celoj Srbiji iz svoje generacije. To kažem kao neko ko ga je trenirao poslednje dve godine“, počinje razgovor Goran Zekić, trener Vošinih omladinaca, i nastavlja:

Znao sam ga i pre nego što smo počeli da sarađujemo i odmah se videlo da odskače u odnosu na ostale igrače. Vrhunski je potencijal, ima dobar smisao za igru, dobro skenira teren i odlično se kreće između linija. Takođe koristi obe noge, a dobro igra i glavom. Lazar vidi pet poteza unapred na terenu, sve ono što njegovi vršnjaci uglavnom ne mogu da vide. Kad mu zadaš dva ili tri zahteva u igri, on izmisli četvrti i peti. Strašno igra napadački jedan na jedan, a veoma je dobar čak i u igri jedan na dva protiv svojih vršnjaka. Njemu se lopta lepi za nogu. Ima i fantastičan njuh za gol, uvek se nađe gde treba. Najveći njegov kvalitet jeste što ima veoma izražen smisao za igru. Malo ko vidi ono što on zapazi na terenu. Najbolje se snalazi na poziciji klasične ’desetke’ i ne vidim ga na krilu, jer za to nema dovoljnu brzinu“.

NAPRAVIŠ PET OPCIJA U NAPADU, LAZAR IZMISLI JOŠ DVE

Lazar Jovanović (©Starsport)Lazar Jovanović (©Starsport)

Zekić dodaje da Vošin biser uvek traga za nekim novim rešenjima.

Ako mu kod šuta ili driblinga date dva zahteva, on to svede na jedan. Ako mu kažeš da proba nešto da uradi iz dva dodira, on pita da li može iz jednog i na kraju uspe u tome. Šta dalje da kažem... Ako napravite pet opcija u završnici nekog napada, Lazar vam otvori širi pogled, jer izmisli još neke dve opcije. Tu je reč o prirodnom talentu“.

Naravno u celoj priči nezaobilazno je da je Lazar sin Milana Laneta Jovanovića, koji je napravio uspešnu kako klupsku, tako i reprezentativnu karijeru. A to što mu je otac proslavljeni reprezentativac Srbije svakako ima svoje prednosti i mane. Baš zato Lazarević senior principijelno ne želi da komentariše Lazarovu karijeru. Ali Zekić ima šta da kaže.

U Srbiji okruženje često na Lazara ne gleda kao na talentovano dete, nego kao na dete čiji je otac bio vrhunski fudbaler. To što je sin proslavljenog reprezentativca sigurno ima i prednosti i mane, ali Lazar se s tim jako dobro nosi. On ima posebnu glavu, ali virtuozi uvek imaju nešto što drugi ne poseduju“.

Pa ipak, zli jezici će reći da je Lazar veoma rano prebačen u A tim Vovodine samo na račun očevih zasluga, a baš one ponekad mogu da predstavljaju prepreku.

Možda bi Lazar još ranije bio u prvom timu da nije Lanetov sin. To nekad može da bude i kočnica. Podsetiću da je on prekomandovan iz kadeta u omladince šest meseci ranije i tada je utakmicu protiv Zvezde u gostima rešio praktično sam. Postigao je dva gola i jedan namestio u pobedi od 3:2, a tada je bio praktično kadet, a ne omladinac. Naglo je izrastao u poslednjih godinu dana i fizički ojačao, jer je bio sitne građe. Ali i tada je rešavao situacije kao da je fizički dominatan, jer je to znao da nadomesti kroz igru. Iz kadeta, u kojima je eksplodirao i bio kapiten, ubrzo je završio u seniorskom timu“.

POSLE GOLA VOŽDOVCU ODMAH PITAO DA IGRA ZA DVA DANA ZA OMLADINCE

Lazar Jovanović (©Starsport)Lazar Jovanović (©Starsport)

Jovanović junior fizički veoma liči na oca, ali je ipak prisutna razlika u stilu igre.

Milan je bio brži igrač od Lazara. Međutim, Lazar je po meni mnogo bolji tehnički i po tom smislu za igru. Ko pogleda pažljivo utakmicu, videće da je on konstantno sam. Mislim da Lazar u glavi ima mapu terena sa koridorima i sektorima i da tačno zna gde treba da stoji, tako da bude dovoljno udaljen od protivničkog odbrambenog igrača da mu ne izađe u pritisak, a opet dovoljno blizu golu da može da ugrozi golmana“, zapaža Zekić.

Za uspešnu karijeru u svakom sportu, naravno uz urođeni talenat, neophodno je da je igrač jak na mentalnom planu. A trener koji ga poznaje od malih nogu tvrdi da je Lazar izuzetno posvećen, te da se lako nosi sa bremenom popularnog oca.

 „Uvek želi da igra više. I dalje kada nema dovoljno prostora u prvom timu želi da igra za omladince. On uvek traži utakmice, vuče za rukav da igra. Nije tip igrača koji zato što je prebačen u prvi tim odjednom neće da igra sa svojim vršnjacima. Naprotiv, nikada mu nije dosta utakmica i uvek želi da igra još više. Voli da igra i zna da rešava teške utakmice. Sad je dosta i fizički ojačao u poslednjih godinu. Takođe i mentalno je jak i verujem da će biti uspešan fudbaler. Lane je neko ko je igrao za reprezentaciju i dao taj čuveni gol Nemcima na Svetskom prvenstvu, tako da je to Lazaru sigurno veliko breme, ali se odlično nosi sa svim tim“.

A i nakon tog izuzetno važnog gola protiv Zmajeva, kojim su Lale konačno prekinule seriju loših rezultata, Lazar je ostao na zemlji i poručio da je spreman da igra za omladince.

Pre meča sa Voždovcem mi je rekao da želi da igra već u nedelju utakmicu za omladince. Videli smo se posle utakmice sa Voždovcem i odmah mi je posle tog pobednosnog gola rekao da dolazi ujutru na trening i da želi da igra protiv Grafičara za dva dana. Lazar ne živi od onog što je bilo, već gleda unapred, što je ključno za uspeh. Želim mu sve najbolje u karijeri i uveren sam da će uspeti“, završio je Goran Zekić.

Sa ovom Zekićevom konstatacijom saglasan je i trener Nikola Kovačević, koji je kratko trenirao Lazara Jovanovića u omladincima.

Lazar je prirodan talenat i neko sa velikim smislom za igru. On talentom pravi razliku na terenu i to je ono što se videlo odmalena. Već kod prvog kontakta sa loptom može mnogo toga da se vidi, odnosno da se proceni da li neko ima potencijal, a to je slučaj upravo kod Laze. Takođe, on ima veliko samopouzdanje i zato mislim da će napraviti veliku karijeru“, istakao je Kovačević.

Naravno, dugačak je to put i prvi zadatak tate Milana biće da Lazaru objasni da karijera nije jedan gol, pa ni jedna sezona. Ali ne sumnjamo da će to i uraditi, pošto je Jovanović senior sam po sebi bio uporan čovek. Do reprezentacije je stigao sa punih 26 godina, do dresa Liverpula sa 29. Lazar Jovanović je tek napravio prvi korak.

MOZZART BET SUPERLIGA, 25. KOLO

Utorak

14.00: (1,42) TSC (4,50) Mladost Lučani (7,75)

16.00: (1,60) Čukarički (4,20) Spartak (7,35)

16.00: (1,75) Novi Pazar (3,50) Voždovac (5,00)

18.00: (2,15) Javor (3,20) Radnik (3,70)

20.00: (3,45) IMT (3,35) Vojvodina (2,15)

Sreda

14.00: (1,75) Radnički 1923 (3,60) Železničar (4,90)

16.55: (1,23) Partizan (6,50) Napredak (12,0)

19.00: (12,0) Radnički Niš (6,50) Crvena zvezda (1,22)



tagovi

Lazar JovanovićFK Vojvodina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara