Neverica na Čairu (Star Sport)
Neverica na Čairu (Star Sport)

Radnički se obrukao, tri puta vodio, pa ispao na penale (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | čet. 28.07.22. | 21:54

Nišlije promašile dva jedanaesterca i doživele bruku u duelu sa Maltežanima

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

Tri godine su čekale Nišlije da Radnički ponovo zaigra u Evropi, ali epilog je isti kao i tada. Ekspresna eliminacija, tada od Flore, sada od Gzire. Objektivno, koliko god da je najofucanija fudbalska fraza u nas, da danas svi igraju fudbal, sve više tačna, ovo je bruka, suprotnost pozitivnom trendu srpskog klupskog fudbala u Evropi poslednjih sezona, koji je našoj zemlji I doneo napredak na UEFA listi I povećan broj mesta u Evropi i u Ligi šampiona. Sve to pred očima selektora Dragana Stojkovića Piksija, u nekoliko navrata gromoglasno pozdravljenog ovacijama sa tribina Čaira.

Izabrane vesti

Radnički je tri puta vodio u duelu sa Gzirom, a na kraju je eliminisan nakon izvođenja jedanaesteraca - 1:3 (3:3, 1:1). Već je maltene bio proslavio prolaz u narednu rundu, jer je rezultat 2:1 bio na snazi bukvalno do poslednje sekunde nadoknade vremena regularnog toka meča, kada je Džeferson odveo meč u produžetke koji bi se igrali sve i da je i dalje na snazi pravilo gola u gostima, jer je rezultat bio identičan kao pre sedam dana na Malti.

I onda, momak uveden samo koji trenutak pre pomenutog gola, sa ciljem da, kao debitant, tek u tih nekoliko sekundi, omiriše evropski barut, Ognjen Ajdar oboren je u kaznenom prostoru u 100. minutu, a kapiten Aleksandar Pejović pogodio iz penala. Međutim, dvostruki strelac u prvoj utakmici Samuraj koristi potpunu smušenost odbrane Nišlija, koja je i ove večeri nastavila s nesvakidašnjim gafovima i poravnava na 3:3.

U penal seriji Nišlijama je potpuno pao moral, Pejović u prvoj i Mićibući u trečoj seriji pogodili su prečku, udarac Petrova odbranio je Radelić-Žarkov, sva troijica izvođača u redovima gostiju bila su precizna i Gzira je, kao pre par godina protiv splitskog Hajduka, napravila veliko iznenađenje. Radničkom ostaju veliki problemi, otkazan put u Austriju na već planirani megdan sa Volfsbergerom, nemirna priprema derbija sa TSC-om, koji je pred vratima, a ako je verovati jučerašnjoj najavi Tomislava Sivića - “Nema tu mnogo priče. Ne možeš da prođeš Maltu, ideš kući”, vrlo je moguće i izbor novog trenera. A sezona samo što je počela…

Za princip koji smo naglasili u najavi utakmice, da ne može ovaj napad da postigne toliko golova, koliko odbrana može da ih primi, Nišlijama su ove večeri bile dovoljne 73 sekunde. Tačno toliko je prošlo između trenutka kada se Anton Tolordava našao na pravom mestu u petercu gostiju nakon kornera Lazara Jovanovića i momenta kada se Gruzijac okliznuo u odbrani i dopustio korpulentnom Džefersonu da odapne neodrbranjivi projektil pod prečku Dujmovićevog gola.

Dan se nije poznao po jutru. Kada su Pejović i Arsić u trečem minutu izvceli, ispostaviće se, najlepšu akciju Nišlija u prvom poluvremenu, a jedan od najnižih igrača na terenu umalo glavom nije već tada doneo prednost Radnićčkom, delovalo je da će domaći imati potpunu kontrolu nad situacijom. Ali, između dva gola postignuta u veoma kratkom razmaku, I nekoliko konkretnih I opasnih akcija koje je ekipa Tomislava Sivića izvela u završnici prvog poluvremena, prošlo je više od pola sata ničega sadržajnog u igri domaćeg tima. Maltežani su se, očekivano, spustili u blok, branili se sa petoricom u poslednjoj liniji, u toj transformaciji veoma bitnu ulogu odigrao je Rikardo Korea, a istuzren je ostao jedino kao od brega odvaljeni Džeferson, koji je u nekoliko navrata unosio zebnju u redove domaćih.

Sivić je morao da rekonstruiše odbranu, ali je i vezni red, koliko god da iskusni fudbaler još nije ni blizu svoje prave forme na početku sezone, bio prilično oslabljen neigranjem Saše Marjanovića, koji zbog povrede nije bio ni na klupi. Lopta je često bila kod kapitena Pejovića, kome se nije nudilo dovoljno rešenja. Petrov po levom nešto češće nego Jovanović po desnom boku uspevao je da probije, ali Štulić i Pejović u završnici prvog dela gađali su van okvira gola.

Kada ni nakon 15 minuta igre u nastavku nije bilo nikakvog pomaka, Sivić je izvršio trostruku izmenu i ubacio praktično sve istinski raspoložive adute iz ne baš širokog izbora kojim se raspolagao za ovaj meč. Mesarović i Mićibući osvežili su vezni red, a ulazak Tomića preselio je Lazara Jovanovića na levi bok, a Savu Petrova, do tada najagilnijeg domaćeg igrača u sam špic napada. Samo minut nakon što je Lazar Jovanović promašio zicer glavom i dodatno zabrinuo navijače da bi mogla da usledi kazna na drugoj strani, sevnula je kontra Radničkog, Tomić je doneo loptu u šesnaesterac, a Sava Petrov bio dovoljno uporan I snalažljiv da postigne prvenac u dresu Radničkog i prekine nervozu koja se do tog momenta, baš kao I u predvečerje utakmice, označene kao najznačajnija za dalji tok sezone, mogla “seći nožem”.

Da li je Niš dostojan vrhunskih sportskih događaja? Dva takva u razmaku od nekoliko nedelja – identična bruka. Nestaje svetlo u hali na košarkaškoj utakmici Srbije i Belgije, isto se dešava u 80. minutu ove evropske fudbalske utakmice. Na sreću, kvar je mnogo brže otklonjen nego nedavno kada su Orlovi Svetislava Karija Pešića morali da čekaju čitav dan. Svega nekoliko minuta trajala je pauza, utakmica je kasnije privedena kraju bez većih organizacionih posledica za domaćina.

Igrale su se, dakle, poslednje sekunde nadoknade vremena, još jedna duga lopta na Džefersona, još jednmom je “otresao” Tolordavu u duelu i pogodio. Radnički je uspeo I treći put da povede u produžecima, Pejović je tada bio siguran sa penala, štose neće ponoviti nešto kasnije, ali je Samuraj poravnao na 3:3, pa su pobednika odlučili penali.


RADNIČKI NIŠ - GZIRA 3:3 (1:1), prvi meč 2:2

/Tolordava 14, Petrov 77, Pejović pen 102 - Žeferson 15, 90+12, Samurai 117/

Niš

Stadion: Čair

Gledalaca: 7.000

Sudija: Andrej Čivulete (Rumunija)

Žuti kartoni: Jovičić, Gaku, Pejović (Radnički), Korea, Muskat, Gauči, Žeferson, Ćosić, Pisani, Menc (Gzira)

RADNIČKI (4-3-3): Dujmović 5 – Aksentijević 5, Tolordava 5, Jovičić 5, Gaku 5– Pejović 5.5, Arsić 5 (od 62. Mesarović 5), Dimić 5(od 62. Mićibući 5) – Jovanović 5.5 (od 90. Ajdar 6), Petrov 6, Štulić 5(od 62. Tomić 5.5).

GZIRA (5-4-1): Radelić-Žarkov 6.5 – Marselo Dias 6, Borer Menc 6.5, Tabone 6(od 89. B. Borg -), Ćosić 6, Korea 7 – Skeri 6 (od 90. Mbong -, od 116. E. Borg -), Muskat 6 (od 90. Pisani 6), Gauči 6 (od 67. Mendoza 6) Kolega 6(od 67. Samuraj 7)- Džeferson 7.5.

Igrač utakmice: Džeferson (Gzira) 7.5


tagovi

Radnički NišAnton TolordavaSava PetrovGziraKvalifikacije za Ligu konferencije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara