Karim Benzema (©Reuters)
Karim Benzema (©Reuters)

Real Madrid prekida devetogodišnji post u Kupu kralja

Vreme čitanja: 3min | sub. 06.05.23. | 15:10

Rival Blankosa u finalu najmasovnijeg španskog takmičenja je Osasuna

Prestižni španski kup, Kup kralja, slavi 120 godina postojanja, a za sve to vreme nije izgubio slavu. Osvajač trofeja kvalifikuje se za sledeće izdanje Lige Evrope, i dok bi jedan tim ovo evropsko takmičenje smatrao gotovo fijaskom, za drugi je ono ogroman uspeh. Zato je subotnji duel Real Madrida i Osasune toliko važan.

Budući da je titulu praktično već prepustio Barseloni, Real Madrid ovosezonsku žetvu trofeja počinje u takmičenju u kojem najduže čeka na slavlje, u Kupu kralja. I to protiv tima koji ne zna kako je okititi se odličjem u najmasovnijem špasnkom takmičenju – Osasune.

Izabrane vesti

Kraljevski klub i nije baš imao uspeha u Kupu kralja u poslednje vreme. Jeste ga osvajao 19 puta, manje samo od Bilbaa i Barselone, ali poslednji trijumfalni pohod datira još od 2014. godine, pre gotovo pune decenije. U međuvremenu, Blankosi ni do finala nisu uspevali da stignu. Ove subote imaće priliku da prekine post. A ona je takva kakva samo može da se poželi.


22.00: (9,00) Osasuna (5,00) Real Madrid (1,40)

S druge strane Blankose čeka Osasuna, maleni klub iz Pamplone, koji nema preterano iskustvo u ovakvim utakmicama. Osasuna je, naime, samo jednom igrala finale Kupa kralja, 2005. godine protiv Betisa, a i tada je ostala praznih ruku. Susresti se sa madridskim Realom u finalu je, priznaćete, najteži mogući put do trofeja.

Osasuna je na putu do finala već izbacila Betis, aktuelnog branioca trofeja, u polufinalu i Bilbao, drugi najtrofejniji klub u takmičenju, oba posle produžetaka ili penala. Sa Realom će teško uspeti da izbori i dodatnih pola sata fudbala na La Kartuhi. Blankosi su vremenom stekli reputaciju kluba koji utakmice eliminacione faze, a posebno finala – ne gubi. Protiv Osasune dugo već ne zna za poraz. Od poslednjih 18 utakmica u svim takmičenjima protiv kluba iz Pamplone nije izgubio nijedan.

I jedni i drugi u finale ulaze sa poljuljanim samopouzdanjem. Real je izgubio dva od prethodna tri meča, Osasuna s druge strane vezala dva poraza, delom i zbog toga što je strateg tima iz Pamplone Jagoba Arasate odlučio da pojedine fudbalere odmori za subotnje finale. Teško da će mu to mnogo pomoći...

Finalna utakmica, koju tradicionalno organizuje La Kartuha u Sevilji za skoro 60.000 navijača, pružiće Realu šansu da osvoji dvadesetu titulu Kupa Kralja. Real je trideset devet puta stizao do finala, a trenutno Blankosi imaju dva trofeja, pošto su osvojili Superkup Evrope i Svetsko klupsko prvenstvo.


Puleni Karla Ančelotija moraju da odgovore na nedavne neugodne nastupe, posebno u poslednjem kolu Primere gde su poraženi od Sosijedada 2:0. Za razliku od tog meča italijanski strateg može da računa na odmornog Karima Benzemu.

Osasuni nedostaje srpski vezista Darko Brašanac, a Načo Vidal je takođe ponovo povređen i propustiće ostatak sezone koja može da bude izuzetno uspešna za Osasunu. Tim iz Pamplone uživa u ligi i sigurno će u njoj ostati još godinu dana. Sa pet kola do kraja, zauzima deveto mesto, uprkos tome što je Osasuna u poslednje vreme prestala da pobeđuje.


ŠPANIJA, KUP KRALJA - FINALE (SEVILJA)


Subota

22.00: (9,00) Osasuna (5,00) Real Madrid (1,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kup kraljaReal MadridOsasuna

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara