Ronaldo Fenomeno (©Reuters)
Ronaldo Fenomeno (©Reuters)

Ronaldo Fenomeno: Zauvek Interista! Ken mi se sviđa, za Mbapea navijam, Ibra stena, Murinjo majstor

Vreme čitanja: 5min | uto. 07.09.21. | 10:20

Legendarni Brazilac u intervjuu za Gazetu govorio o Mbapeu, Zlatanu, Murinju, Kristijanu, Džeku, Lautaru, Kenu, Interu, Milanu, Juventusu, Seriji A, Pari Sen Žermenu...

Mnogima je taj osećaj poznat - kada se Ronaldo Fenomeno pojavi na naslovnoj strani novina, naviru setne uspomene na vreme kada je fudbal bio mnogo više od biznisa i paravana za okretanje enormnih suma novca.

Idol brojnih generacija, danas prvi čovek španskog drugoligaša Valjadolida dao je veliki intervju za milanski dnevnik Gazeta delo sport u kojem se dotakao brojnih tema i ličnosti – od Kilijana Mbapea, preko Zlatana Ibrahimovića, Kristijana Ronalda, Mojzea Kena, Edina Džeka, Romelua Lukakua i Žozea Murinja, do Intera, Milana, Serije A, kao i da li PSŽ podseća na njegove Galaktikose s početka trećeg milenijuma i može li francuski gigant do trofeja Lige šampiona?

Izabrane vesti

Sreda, 20.45: (1,05) Italija (14,0) Litvanija (35,0)

Iako je poslom vezan za Španiju, popularni Zuba priznaje da redovno prati dešavanja u Seriji A, gde je nastupao za gradske rivale Inter i Milan.

“Pratim Seriju A s velikim entuzijazmom. Italija gaji neverovatnu fudbalsku tradiciju i polako se oporavlja iz krize. Dokaz tome je trijumf na Euru. Serija A je nekoliko koraka iza Premijer lige i Primere, ali Italija na čelu s Robertom Mančinijem mnogo obećava, pogotovo jer u timu ima dosta talenta i kvaliteta“, kaže Ronaldo.

Njegov Inter se okitio šampionskim lovorikama i tako prekinuo devetogodišnju vladavinu Juventusa, a ko će da osvoji Skudeto 2022. godine?

“Zauvek sam Interista, imam sjajan odnos s ljudima iz Intera i voleo bih da moj klub uzme titulu. Prošli šampionat je bio fantastičan. Konačno smo zaustavili Juventusov pobednički niz, pamtićemo ovu titulu dugo“, kaže osvajač dve Zlatne lopte i nastavlja:

“Žao mi je što je Romelu Lukaku morao da ode, ali teško da bi bilo ko mogao da odoli pozivu top klubova iz Premijer lige. Čelsi ima finansijsku moć koju je testirao i dobio Lukakua. I pored njegovog odlaska, Inter vidim i dalje kao prvog favorita za Skudeto“.

Prvog strelca Serije A Lukakua nema u Interu, ali Ronaldo ne brine...

“Lukaku jeste otišao, ali Inter je i dalje jak i dobro balansiran tim. Uzeli su Edina Džeka i doveli nekoliko značajnih pojačanja. Dosta je interesantnih, mladih i talentovanih ljudi u timu“.

Između ostalih argentinski dvojac Lautaro Martinez – Hoakin Korea.

“Ne znam da li će moći da budu obojica starteri pre Džeka. Lautaro će sigurno igrati, ali Korea i on svakako garantuju veliki broj golova. Sezona je duga i trener će morati da ih rotira kako bi svi postizali golove“.

Serija A je nedavno ostala siromašnija za Kristijana Ronalda, koji je odlučio da se posle više od deset godina vrati u Mančester junajted.

“Juventus i Ronaldo su imali dobru priču koja je donela samo benefit italijanskom fudbalu. Ronaldo je učinio da svet ponovo otkrije čari Serije A, učinio je da liga ponovo bude takmičarska i da se igra fudbal na najvišem nivou. Fantastičan igrač. Ali, Kristijano je odlučio da ode, samo moje razmišljanje o njegovom boravku u Italiji se ne menja“.

Posle Ronaldovog odlaska, ali i svega kroz šta je Juventus prošao u poslednjih godinu i kusur, da li je tim slabiji nego ranijih sezona?

“Kristijanov odlazak jeste veliki gubitak, ali tim je i dalje snažan. Pazite, Juventus je i dalje Juventus. Na primer, vratili su u Torino mladog golgetera Mojzea Kena, koji mi se baš sviđa“.

Prokomentarisao je Ronaldo i Milan Stefana Piolija koji je prošle sezone dugo bio konkurent za titulu...

“Važno je to što se Milan vratio u Ligu šampiona, što ponovo igra fudbal na tom nivou. Fudbalu je potreban tim kakav je Milan. Drago mi je što je Milan ponovo konkurentan u Seriji A i što igra Evropu“.

Dosta se poslednjih dana pričalo o slučaju Žuniora Mesijasa, čoveka koji je s 30 godina stigao do dresa Milana... Doduše, deluje kao da Ronaldo baš nije bio oduševljen tom pričom.

“Iskreno, ne znam ga. Pratim Seriju A, ali sam njegove igre pratio jako malo. Bio sam fokusiran na to koje igrače želim za Valjadolid“.

Zato je bio daleko više raspoložen da govori o Zlatanu Ibrahimoviću, koji zajedno s Đanluiđijem Bufonom brani čast nekih prošlih fudbalskih vremena...

“Ibra je jak čovek, godine mu ne mogu ništa i za njega su samo broj. On je kao stena, ima telo igrača u ranim tridesetim godinama, ne nekog ko ima 40. Njegovo prisustvo je garancija rezultata jer jako dobro zna kako da se odnosi prema igri i veliki je profesionalac. Videli smo se nedavno, baš smo se dobro zabavili. Pričali smo dosta o fudbalu i mnogim drugim temama. Došao je sa porodicom, deca su mu divna“.

Ako pitate Zubu, veliki je fan povratka Žozea Murinja u italijanski fudbal posle više od decenije...

“Murinjo je i dalje odličan trener, unaprediće Seriju A njegovim iskustvom i načinom rada. On je jedan od najboljih trenera sveta. Siguran sam da će uspeti u Romi jer je veliki profesionalac i najviši profil trenera“.

Kilijan Mbape (©Reuters)Kilijan Mbape (©Reuters)

Na pitanje u kojem današnjem igraču vidi sebe, odgovor ima smisla – Kilijanu Mbapeu.

“Da, vidim sebe malo u njemu. Ima ludačke kvalitete, neverovatnu tehniku i zna kako da koristi svoju brzinu. Projuri pored odbrambenih igrača, preskače golmane. Ima kvalitet. Iako je jako mlad, prošao je već dug put. Sviđa mi se Mbape, navijam za njega“.

Ovog leta Pari Sen Žermen je “pokvario“ transfer pijacu i u maniru popularne video igrice “Football Manager“ sastavio tim snova dodavanjem Lionela Mesija, Serhija Ramosa, Đanluiđija Donarume, Žoržinja Vajnaldum i Ašrafa Hakimija na tim koji već ima Nejmara, Anhela di Mariju, Markinjosa, Maura Ikardija...

“Da li PSŽ može da uzme Ligu šampiona? Jako je rano pričati o tome. Treba prvo videti kako će tim kliknuti, a treba i doći do četvrtfinala, kada se vidi prava forma jednog tima. PSŽ ima najbolju startnu poziciju u odnosu na konkurenciju, ali gledajući s fudbalske tačke, još je daleko pričati o tome. Na terenu je sve potpuno drugačije, mnogi faktori isplivavaju na površinu. Gledajte, igrao sam skoro pet godina u Real Madridu, bio deo Galaktikosa, koji na kraju nije uzeo Ligu šampiona. Osvajanje trofeja nije matematika, čak ni kada imaš najbolje igrače sveta u timu, kao što to sada ima PSŽ“.



tagovi

Žoze MurinjoZlatan IbrahimovićRonaldoMojze KenKilijan EmbapeŽunior MesijasRomelu LukakuEdin DžekoLautaro MartinezKristijano RonaldoPari Sen Žermen

Obaveštavaj me

Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara