FOTO: AFP
FOTO: AFP

Salah s penala sprečio afričku senzaciju veka, Mozambik zabezeknuo Faraone (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.01.24. | 20:07

Zvezda Liverpula prethodno zabeležila nehotičnu asistenciju i par traljavih pokušaja

Dešavala su se neka velika iznenađenja na Kupovima afričkih nacija u poslednjih dvadesetak godina. Zambija je osvojila turnir 2012, Ekvatorijalna Gvineja dolazila do polufinala, Madagaskar do četvrfinala, ali je utisak da ništa od toga ne bi bilo u ravni s duelom prvog kola grupne faze ovogodišnjeg izdanja turnira. Sedmostrukog kontinentalnog šampiona i najutoritativniju selekciju u istoriji turnira delilo je nekoliko minuta od poraza protiv Mozambika, 111. selekcije na FIFA rang lista koja se prethodno nije plasirala na šest uzatopnih Kupova zaredom.

Senzacionalno je bivša portugalska kolonija preokrenula za tri minuta između 55. i 58, odolevala sve do nadoknade vremena, a onda je u odsudnim trenucima nesmotrenost defanzivaca Mozambika rezultovala penalom za Egipat. Siguran izvođač najstrože kazne bio je Mohamed Salah, pa je tako sprečio ne samo najveće iznenađenje Afričkih kupova nacija u 21. veku, već i najveću blamažu egipatske reprezentacije u novijoj istoriji.

Izabrane vesti

Jeste Mo uzor milionima sunarodnika, ali se njegova dostignuća s reprezentacijom ne mogu meriti sa svim što je uradio u klupskoj karijeri. Nedostaje Salahu trofej šampiona kontinenta kako bi po ostvarenom za Faraone stao rame uz rame sa najvećim legendama reprezentacije Mohamedom Abutrikom, Ahmedom Hasanom, Hosamom Hasanom, a ako je suditi po večerašnjoj partiji teško je očekivati da će u toj nameri uspeti.

Malo se i Salah lično obrukao na samom početku utakmice kada je promašio loptu u želji da je šutne, ali će se to verovatnno dugoročno gledano zaboraviti, budući da je njegovu grešku "ispeglao" saigrač iz napada Mostafa Mohamed, pa je jedan od najboljih afričkih fudbalera ikada čak ispao i nehotični asistent.

Važe Faraoni za istorijski posmatrano vrlo tvrdu selekciju koja izuzetno teško prima golove, pogotovo u susretima protiv taktički najčešće naivnih timova iz Podsaharske Afrike. Niko ne bi pomislio da je tako kada bi samo pogledao lakoću s kojom su fudbaleri Mozambika dva puta kreirali akcije za totalni preokret. U 55. minutu centaršut Domingoša Makandze u gol je pretvorio Viti, igrač portugalskog drugoligaša Nasionala iz Madeire. Potpuni šok za selektora Egipta Ruija Vitoriju usledio je tri minuta kasnije, kad je napadač finske Honke Klesio Bauke zaličio na centarfora visoke klase i kao u školskom dvorištu prošao pored zblanutih defanzivaca, između ostalih i iskusnog Ahmeda Hegazija, nekada premijerligaškog igrača, sada u saudijskom Al Itihadu.

Delilo je pet minuta Egipćane od poraza protiv reprezentacije koja prethodno nije zabeležila nijednu pobedu na 12 odigranih utakmica na kontinentalnim smotrama, a onda je strelac prvog gola za Faraone Mostafa Mohamed fauliran u kaznenom prostoru. Salah je sa 11 metara šutirao uz samu levu stativu, a od njenog unutrašnjeg dela lopta se odbila u Ernanovu mrežu.

Spasao se Egipat potpune blamaže i biće izuzetno zanimljivo videti reakciju finaliste prošlog Kupa afričkih nacija u narednom susretu, derbiju grupe protiv Gane (četvrtak 21.00). Uprkos lošem rezultatu ne bi ovaj remi trebalo ozbiljnije da ugrozi šanse jednog od najvećih favorita za osvajanje turnira, budući da pored prvoplasiranih i drugoplasiranih selekcija, u osminu finala prolaze i četiri najbolje trećeplasirane.



KUP AFRIČKIH NACIJA - PRVO KOLO

Grupa A

Obala Slonovače - Gvineja Bisao 2:0 (0:0)

/Fofana 3, Kraso 58/

Nigerija - Ekvatorijalna Gvineja 1:1 (1:1)

/Osimen 38 - Iban 38/

Grupa B

Egipat - Mozambik 2:2 (1:0)

/Mohamed 2, Salah 90+7 pen - Viti 55, Bauke 58

21.00 (1,95) Gana (3,45) Zelenortska Ostrva (4,65)



tagovi

reprezentacija EgiptamozambikAfrički kup nacijaKup afričkih nacija 2024Kup afričkih nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara