SAUDIJSKA ARABIJA: Francuski Bora Milutinović, azijski Tornado i ambicije koje nemaju veze sa realnošću

Vreme čitanja: 4min | čet. 17.11.22. | 12:32

Erve Renar je jedni trener koji je vodio dve različite selekcije do najvažnijeg afričkog trofeja i to u razmaku od samo tri godine. Najveća zvezda Al Davsari, komandant tima Al Faridž

Ako neko od selektora podseća na legendarnog Boru Milutinovića, onda je to Francuz Erve Renar, koji je u afričkom fudbalu izgradio ozbiljno trenersko ime, nakon osvajanja Kupa afričkih nacija sa Zambijom i Obalom Slonovače, pa ostaje da se vidi da li nešto slično može da ponovi i u Aziji. Ipak, da bi napravio nešto sa Saudijskom Arabijom na predstojećem Mundijalu, biće mu potreban pravi magični štapić. Pitanje je da li će uspeti da ga pronađe.

Nakon razočaravajućeg Svetskog prvenstva u Rusiji i prerane eliminacije sa Kupa Azije 2019. godine, Saudijska Arabija je otpočela smenu generacija i remont tima. Iskusni igrači kao što su Salem al Davsari i Salman al Faradž bili su tu da na pravi način integrišu mlađe igrače kao što su Firas al Burajkan, Abdulela al Amri i Sami al Nadžei. Da je urađen dobar posao pokazale su i kvalifikacije u kojima su Saudijci ekspresno obezbedili mesto u Kataru, pretrpevši samo jedan poraz u konkurenciji Japana, Australije, Omana, Kine i Vijetnama.

Izabrane vesti

Naravno, okršaji sa Argentinom, Meksikom i Poljskom predstavljaće daleko ozbiljniji izazov. Saudijskoj Arabiji ovo je šesti nastup na svetskim prvenstvima od debija 1994. godine kada je išla čak do osmine finala. Od tada nisu uspevali da se domognu nokaut faze. Na turnirima 1998, 2002. i 2006. godine ispadali su u grupi, a propuštali su Mundijale 2010. i 2014. godine, pre nego što su se vratili na veliku scenu u Rusiji. Prethodni Mundijal neće pamtiti po eliminaciji u grupi, već po pobedi nad Egiptom (2:1) u poslednjem kolu, zahvaljujući golu Al Davsarija u petom minutu nadoknade.

Francuz je jedni trener koji je vodio dve različite selekcije do najvažnijeg afričkog trofeja i to u razmaku od samo tri godine. Njegova priča je filmska, s obzirom da je posle okončanja igračke karijere vodio firmu za čišćenje dok je sticao trenersku licencu, ipak 2008. godine je otišao u Afriku i tamo se sve promenilo. Odveo je i Maroko na Mundijal u Rusiji, ali je podneo ostavku 2019. godina posle iznenadne eliminacije u Kupu nacija. Nije odbio poziv sa Bliskog istoka da predvodi smenu generacija u Saudijskoj Arabiji.

Renarov pobednički mentalitet, ali i ozbiljni rezultati u kvalifikacionom ciklusu učinili su da Saudijska Arabija u Katar stigne sa potpuno neralnim ambicijama, mada sve to verovatno predstavlja psihološku igru temperamentnog stratega. Francuz je pokušao dodatno da podigne moral svojoj ekipi, koja turnir otvara 22. novembra (11.00), okršajem sa Argentinom.

"Iako smo u teškoj grupi, moramo da budemo ambiciozni. Ići na Svetsko prvenstvo je besmisleno. Moramo da se guramo, da verujemo da imamo šansu da stignemo do krajnjih granica", rekao je Renar u uvertiri Mundijala.

MAJSTOR DRIBLINGA AL DAVSARI, KOMADANT TIMA AL FARADŽ

Zvezda Al Hilala, ali i čitave nacije Salem al Davsari i na ovom turniru će predstavljati udarnu iglu svoje selekcije. Popularni Tornado taj nadimak nosi zbog brzine, načina na koji dribla svoje protivnike i ubitačne završnice. Krilo Al Hilala ima bogato reprezentativno iskustvo, pošto je 10 godina u državnom timu, zabeležio 69 nastupa i postigao 17 golova. I dalje je ključna figura Saudijske Arabije i neko ko će sigurno biti u prvom planu ukoliko ova selekcija uspe da ostvari neki iznenađujući rezultat u Kataru. Još uvek igra važnu ulogu i u Al Hilalu, gde je prošle sezone postigao 15 golova u svim takmičenjima, uz šest asistencija. Mnogo su bili spremni da Al Davsarija proglase najboljim azijskim igračem. Možda on to nije, ali je u samom vrhu i svaka odbrana u grupi C će morati posebnu pažnju da obrati upravo na Tornada.

Naravno, Al Davsari nije jedini adut ove selekcije. Vrlo važnu ulogu u timu ima Salman Al Faradž, bez kojeg manevar ove reprezentacije nije isti. To potvrđuje i činjenica da je Saudijska Arabija jedini poraz u kvalifikacijama doživela onda kada je on bio povređen, pa je vezni red Renarovog tima izgledao potpuno pogubljeno. U pitanju je pravi komadant tima, neko ko besprekorno organizuje napade svog tima, ali vodi i računa da linije stoje onako kako treba. Ima 33 godine, pa će ovo biti poslednja velika prilika za asa Al Hilala da skrene pažnju na sebe kada je u pitanju velika fudbalska scena.

REALIZACIJA OZBILJAN PROBLEM - NEMA PRAVE DEVETKE

Nije potrebno mnogo truda da bi se shvatilo da je realizacija prilično ozbiljan problem Renarovog tima. Jednostavno, od oktobra 2021. godine se nije desilo da je neki igrač ove selekcije postigao više od jednog gola na nekoj utakmici. Problem pre svega leži u nedstatku prave devetke, što fudbalski radnici u ovoj zemlji prepisuju činjenici da svi ozbiljni klubovi u tamošnjem prvenstvu na tom mestu u timu imaju strane napadače.

Jedan od igrača koji koji bi mogli da bljesnu iz drugog plana jeste Saleh al Šeri, koji je imao prilično nezadovoljavajuć nastup na Svetskom prvenstvu pre četiri godine. Ipak, u ovom trenutku deluje da napadač Al Fateha Firas Al Burajkan ima prednost, te da će se naći u startnih 11 protiv Gaučosa. Al Šeri je postigao ćčak sedam golova na ukupno 13 utakmica u kvalifikacijama, uključujući i neke ključne protiv Omana, Vijetnama i Kine, ali je krajem leta imao problema sa povredom, što ga je potpuno izbacilo iz forme, pa nije postigao gol u tamošnjoj Pro ligi ove godine.


tagovi

Katar2022Erve Renar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara