Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Sistem, ništa preko noći

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.11.20. | 23:07

Red Bul Bragantino polako hvata zalet u povratničkoj sezoni u najjačem rangu Brazila, prvoj posle 22 godine i otkako ga je pod svoje uzela svetski poznata kompanija energetskih napitaka

Sistem. Ništa preko noći. To je nezvanična deviza austrijske kompanije Red Bul, barem kada se radi o fudbalu. I valjda su zato onoliko bili ljuti u brazilskom ogranku globalno poznatog energetskog pića na Antonija Karlosa Zaga. Sa njim na kormilu su planirali velike stvari, imali projekat u Bragantinu. Ipak, nekadašnji reprezentativac Brazila, i def anzivac Rome i Bešiktaša, nije imao strpljenja i godinu pre isteka ugovora se spakovao i otišao u Japan, gde ga je vrbovala Kašima. Tako je od pukovnika u predgrađu Sao Paula postao znate već šta.

Sve ovo desilo se odmah po ulasku u 2020. godinu, posle suvereno izborene promocije u Seriju A na koju je Bragantino čekao pune 22 godine. Imao je Zago veliku logističku podršku od dolaska u klub posle epizode u Red Bul Brazilu, investiciji koja se nije baš isplatila Austrijancima, pa je uspešna firma rešila da novac preusmeri na drugu adresu. Izbor je pao na tim iz Braganse Pauliste, za šta je predsedniku tadašnjeg Atletiko Bragantino iskeširano 10.000.000 evra za promenu imena, kao i plate fudbalera, renoviranje trening centra, stadiona... I, Crvenim bikovima je za klupu bio potreban čovek od poverenja, neko ko je već u sistemu. Zago, razume se.

Izabrane vesti

Odmah u premijernoj sezoni pod novim imenom ekipa je, dakle, uspela da se plasira u najjači rang, da bi klupska vrhuška obećala da će da "odvrne slavinu" sa ciljem da se tim etablira kao redovan prvoligaš. Ipak, Zemlja izlazećeg sunca i tamošnji Antlersi bili su Zagu primamljiviji od šampionata Pauliste koje je sledila i čekanja na pomenute transfere.

Kao prelazno rešenje postavljen je Vinisijus Munjoz, a krajem januara ekipu je preuzeo Felipe Konseisao, koji je završio kao petoplasiran u Paulistau, usled čega nije zadobio poverenje čelnika pred početak Serije A. Za taj poduhvat angažovan je mladi stručnjak Maurisio Barbijeri.

Fudbaleri Bragantina slave gol protiv Botafoga (©Shutterstock)Fudbaleri Bragantina slave gol protiv Botafoga (©Shutterstock)

Preko 19.000.000 evra potrošeno je letos na novajlije, što je cifra koja je respektabilna za većinu ekipa iz Evrope, a tek za brazilske uslove. Dovođeni su mahom talentovani domaći igrači iz većih klubova, ali je očigledno da treba vremena da sve dođe na svoje mesto. Slabiji start sezone nije pokolebao vlasnike. Trener Barbijeri ima veliki kredit i čini se da je situacija u prethodnom periodu počela da se popravlja. Od začelja koje je delio sa Gojasom, Bragantino se odlepio u proteklih šest mečeva. Na njima je skupio 11 bodova, a prethodno je osvojio 12 u 15 duela.

Noćas Red Bul u okviru 22. kola brazilske Serije A ima posla kod kuće sa Baijom, timom koji se nalazi u seriji od tri ligaške pobede, odnosno četiri ako računamo i Kopa Sudamerikanu (23.55). Domaća četa u duel ulazi uzbuđena posle pobede nad Botafogom prošlog ponedeljka (1:2), koja ga skoro izvela iz zone ispadanja. Ekipa je na 17. mestu, sa 23 boda, a sada želi još jedan trijumf kojim bi pobegao iznad crte.

Kormilar Barbijeri neće moći da računa na kapitena Lea Ortiza, koji je suspendovan zbog trećeg žutog kartona, a očekuje se da će duel da propusti i levi bek Veverson, koji se žalio na bol u mišićima. Takođe, vezista Erik Ramires, koji upravo stigao na pozajmicu pre nekoliko dana iz Baije u Red Bul, možda će debitovati protiv ekipe u kojoj je ponikao, jer u ugovoru ne postoji klauzula koja bi sprečila takvu mogućnost.

Sa druge strane, Baija pokušava da potvrdi dobar trenutak, da ubeleži peto uzastopno slavlje i istakne kandidaturu za plasman u kvalifikacije za Kopa Libertadores. Dosta joj je Sudamerikane, želi nešto više.

Kormilar gostiju Mano Menezes, inače pre decenije selektor Brazila, nema većih problema oko sastavljanja tima, pošto mu je van stroja od bitnijih karika samo Danijel koji je suspendovan.

BRAZIL 1 - 22. KOLO

Petak

23.55: (2,25) RB Bragantino (3,30) Baija (3,25)

Subota

23.00: (2,25) Atletiko Paranaense (3,20) Santos (3,35)

23.00: (1,43) Flamengo (4,40) Koritiba (7,75)

Nedelja

01.00: (3,60) Gojas (3,25) Palmeiras (2,15)

20.00: (1,50) Sao Paulo (4,00) Vasko (7,50)

20.00: Seara - Atletiko Mineiro

22.15: (2,45) Botafogo (3,10) Fortaleza (3,10)

22.15: (2,00) Internasional (3,40) Fluminense (3,90)

Ponedeljak

00.30: (2,95) Korintijans (3,00) Gremio (2,60)

23.55: (2,60) Sport Resife (3,00) Atletiko Gojanense (2,95)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Brazil 1Brazilska Serija ABragantinoBaijaRed Bul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara