George Hadži, Ćiprijan Deak, Jovan Marković i fudbaleri FCSB-a (©AFP, ©Reuters)
George Hadži, Ćiprijan Deak, Jovan Marković i fudbaleri FCSB-a (©AFP, ©Reuters)

Skromna rumunska elita: Kluž i FCSB napadaju Hadžijevu krunu, Sepsi i Rapid vrebaju iz senke, Munteanu vratio Ocelul u orbitu

Vreme čitanja: 6min | pet. 14.07.23. | 12:59

Danas (17.30) startuje novi šampionat naših istočnih suseda. Nekadašnji prvak sa kvotom 3,00 je prvi favorit lige. Stefan Purtić iz Petrolula jedini Srbin u komšiluku

Sredinom jula igra se u Skandinaviji, Republici Irskoj, zemljama nekadašnje SSSR-a, Letoniji, Estoniji, Litvaniji, Gruziji i Kazahstanu, a prva liga koja startuje ovog meseca je Superliga Rumunije. Prošle nedelje je Sepsi osvojio Superkup naših istočnih suseda pobedom na šampionom Farulom sa 1:0.

Godinama je rumunski fudbal u padu. Nema ih dugo na velikim reprezentativnim takmičenjima, a ni klupski nije na nekadašnjem nivou, tek je na 26. mestu UEFA rang liste, pa je najbolji tim ove zemlje igrao već u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona i slavio protiv moldavskog Šerifa sa 1:0 u gradu na obali Crnog mora.

Izabrane vesti

Format takmičenja je ostao isti. Elita broji 16 klubova, igraće se klasični dvokružni sistem sa 30 kola, a onda će najboljih šest klubova da igraju u plej-ofu još 10 utakmica, dok će ostali da odigraju devet u borbi za opstanak. Dve najgore ekipe ispadaju, a dve će u plej-autu da biju bitku za opstanak sa timovima iz drugog ranga.

POLA LIGE PROMENILO TRENERA, SAMO JEDAN SRBIN U KOMŠILUKU

Pola lige je promenilo trenera između dve sezone. Na klupi Kluža, do ove godine vladar Rumunije, nije više Dan Petresku koga je zamenio Italijan Andrea Mandrolini. Adrijan Mutu je otišao u azerbejdžanski Nefči, dok je na klupi Rapida još jedan Azur sa velikim iskustvom u Rumuniji, Kristijano Bergodi. Nove kormilare imaju i Botošani (Mihai Čiobanu stigao umesto Flavijea Stojke), Sepsi (Liviu Čibotariu umesto Kristijana Bergodija), Univerzitatea Kluž (Anton Petrea umesto Ovidiua Sabaua), Univerzitatea Krajova 1948 (Žoao Žaneiro menja Nikolu Napolija) i Voluntari (Marin Duna umesto Livia Čibotariua).

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE KLUŽ DA BUDE PRVAK RUMUNIJE JE 3,00, ZATIM SLEDE FCSB - 3,50, ŠAMPION FARUL 4.50. POGLEDAJTE I OSTALE KVOTE ZA ŠAMPIONA NAŠIH ISTOČNIH SUSEDA

Farul Georgija Hadžija je prošle sezone prekinuo petogodišnju dominaciju Kluža. Legenda rumunskog fudnala je alfa i omega tima iz Konstance. Osim trenera je i vlasnik kluba koji se pre dve godine fuzionisao sa Vitorulom, prvakom ove zemlje 2017. godine. Novi članovi elite su Ocelul Galaci, Dinamo Bukurešt i ĆSMS Jaši. Iz najboljeg društva su ispali Mioveni, Kindija Targovište i Arđeš Pitešti.

U komšiluku je nekada bilo mnogo srpskih internacionalaca, a sada je knjiga spala na jedno ime, Lozničanina Stefana Purtića koji brani boje Petrolula. Zimus je stigao iz Voždovca, a nosio je i dresove Inđije i Radničkog iz Obrenovca. Najviše stranaca je iz Brazila – 15, a slede Hrvati (13), Moldavci (10)…

FARUL JAČI ZA RIVALDINJA I KEIROSA, PRODAJA OD 3.000.000 EVRA

Šampion nije potrošio ni evro za pojačanja. Iz rivalske Univerzitatee iz Krajove je doveo Brazilca Rivaldinja, dok je iz Famalikao stigao još jedan Karioka, Diogo Keiros. Marokanac Amin Benhaib i Nikolae Karnat su stigli iz Miovenija, a Portugalac Fabio Viana i Kanađanin Zorhan Basong iz Arđeša.

17.30: (3,25) Ocelul Galaci (3,15) UTA Arad (2,15)

Jedina prodaja Farula je odlazak supertalentovanog krila Adrijana Mazilua koji je za 3.000.000 otišao u engleski Brajton, ali će do januara da ostane u Konstanci. Prva zvezda je i dalje iskusni napadač, reprezentativac Rumunije, Denis Alibek.

Denis Alibek (©AFP)Denis Alibek (©AFP)

Tektonskih promena je bilo u redovima Kluža. Nema više Dana Petreskua koga je na kormilu zamenio iskusni italijanski stručnjak Andrea Mandorlini. Pojačanja tima iz Transilvanije su Vasile Mogos iz Krotonea, Filip Otele iz Ute Arada, Karalin Kabuz iz Kindija, Arlind Aljeti iz Pordenonea, Matija Boben iz Ternane... Bilo je mnogo i odlazaka. Nana Boateng je pojačao korejski Čonbuk za 2.000.000, Hrvat Gabrijel Debeljuh je otišao u komšijski Sepsi, Adrijan Paun je u Hapoel Ber Ševu (500.000), Kristofer Braun u Rapid, a Mihai Bordeanu u gradskog rivala Univerzitateu Kluž.

Veteran Ćiprijan Deak je i dalje u klubu. Perjanice tima trebalo bi da budu Albanac Ermal Krasnići, Klaudiju Petrila, Mario Kamora, Kristijan Manea, Hvati Karlo Muhar i Lovro Čvek

FCSB BI KONAČNO DO TITULE, RAPID SE POJAČAO, DEBELJUH ADUT SEPSIJA

FCSB, pravni naslednik Steaue, nekadašnjeg šampiona Evrope, klub kontroverznog vlasnika Điđija Bekalija, godinama ne može do krune. Ove sezone nije se mnogo menjao tim. Na klupi je ostao Kipranin Ilijas Karalumpus. Ostao je u klubu najbolji strelac, Italijan Andrea Kampanjo. Pojačanje su Hrvat Damjan Đaković koji dolazi iz saudijskog Al Raeda i Aleksandru Baluta iz mađarske Puškaš Akademije, dok je jedini obeštećenje od 600.000 evra plaćeno za Sijabona Ngezana iz južnoafričkog Kajzer Čifsa.

U klubu iz Bukurešta je ostao i nekada velika nada rumunskog fudbala Florinel Koman. Od bitnih odlazaka klub je napustio Julijan Kristea koji je pojačao gradskog rivala Rapid.

Univerzitatea Krajova je pre tri godine mogla do titule, poražena je u poslednjem kolu na svom terenu od Kluža. I prethodne dve sezone je u vrhu rumunskog fudbala. Nije se mnogo menjao tim koji predvodi s klupe iskusni stručnjak Eugen Neage. Boje ekipe iz Krajove brani i napadač Jovan Marković koji je prošlog leta bio na meti Crvene zvezde. Reprezentativac Bosne i Hercegovine Elvir Koljić je imao mnogo problema sa povredama prethodnih godina, ali bi ove sezone trebalo da bude perjanica Univerzitatee. Pojačanje su Aleksandru Mitrita iz Njujork Sitija. Najveći hendikep je odlazak Rivaldinja u šampionski Farul.

20.00: (2,20) Rapid Bukurešt (3,30) Sepsi (3,40)

Kormilo Rapida je od Adrijana Mutua preuzeo Kristijano Bergodi, italijanski stručnjak koji dugo radi na tlu Rumunije. Ekipa iz Bukurešta se odlično pojačala ovog leta. Stigli su Kristofer Braun iz Kluža, Španac Borha Valje iz Kartagene, Omar el Savi, Razvan Oida i Julijan Kristea iz FCSB-a.

Jedina prodaja ovog leta je odlazak Antonija Sefera u Hapoel Ber Ševu. Ostao je u ekipi iz prestonice najboji stelac, Hrvat Marko Dugandžić. Veran klubu je ostao i nekadašnji reprezentativac Rumunije, veteran Kristijan Sapunaru. Sepsi je godinama u vrhu, osvojio je Kup Rumunije prošle sezone i Superkup protekle nedelje, posle pobede nad Farulom sa 1:0, pa bi i ekipa iz Svetog Đorđa mogla da bude u vrhu rumunskog fudbala, možda čak i da se umeša u borbu za titulu. Gabrijel Debeljuh je veliko pojaačanje.

U NAJBOLJE DRUŠTVO VRATIO SE VELIKAN IZ BUKUREŠTA, 18 PUTA ŠAMPION RUMUNIJE

Posle godina posrtanja u elitu se vratio i Ocelul iz Galacija, šampion Rumunije u sezoni 2010/2011. Posle finansijskog kraha i ispadanja 2015. godine, bankrota 2016, sada je opet član najboljge društva. Na klupi već tri godine sedi legenda rumunskog fudbala Dorinel Munteanu, nekadašnji igrač Kelna i Volfsburga.

Dorinel Munteanu (©Reuters)Dorinel Munteanu (©Reuters)

U najbolje društvo posle godina dana u drugoj ligi vratio se i 18 puta šampion Rumnije Dinamo. Ovidiu Burka je doveo Crvene pse u elitu i vodiće i u Superligu velikana koji je imao mnogo finansijskih problema prethodnih godina. Imaće klub iz Bukurešta veliku pomoć vatrenih navijača koji su pre nekoliko godina i spasili klub propasti posle prevare sa španskim investicionom fondom koji je kupio Dinamo, najavio velike pojačanja, na klupu doveo Kozmina Kontru, ali je brzo taj projekt pukao kao mehur od sapunuice. Nema poznatih igrača, uglavnom su mlade snage u redovima ekipa iz Bukurešta. Dinamo će imati jedna od najmlađih ekipa u ligi.

Univerzitatea Krajova 1948 ima najviše stranaca u ligi, čak 15, Petrolul ima jednog manje, a Voluntari 13. Najmanje internacionalaca ima Univerzitatea Kluž, samo trojicu. Šampion Farul ima čak 12 stanaca, a sa prosekom od 22,6 Hadži ima najmlađi tim u ligi.

Prema proceni Transfermarkta najvrednije fudbalere ima FCSB – 31.680.000 evra, a zatim slede Kluž - 25.880.000, Farul - 21.7000.000, Univerzitatee Krajove – 18.960.000. Na papiru, najskromniji sastav ima Jaši, novi član elite, samo 3.650.000 evra.

RUMUNIJA 1 – 1. KOLO

Petak

17.30: (3,25) Ocelul Galaci (3,15) UTA Arad (2,15)

20.00: (2,20) Rapid Bukurešt (3,30) Sepsi (3,40)

Subota

17.30: (1,95) Hermanštad (3,35) Farul Konstanca (4,20)

20.30: (1,40) Kluž (4,40) ĆSMS Jaši (9,00)

Nedelja

17.30: (2,60) Petrolul (3,05) Univerzitatea Kluž (2,95)

20.30: (4,10) Univerzitatea Krajova 1948 (3,40) FCSB (1,95)

Ponedeljak

17.30: (2,15) Voluntari (3,25) Botošani (3,60)

20.30: (4,40) Dinamo Bukurešt (3,50) Univerzitatea Krajova (1,85)

***kvote su podložne promenama

TABELE IZ PROŠLE SEZONE




tagovi

RumunijaRumunija 1FCSBOcelul GalaciOcelulGeorge HadžiRapid BukureštDinamo BukureštKlužCFR KlužSepsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara