Dragan Šolak (©Reuters)
Dragan Šolak (©Reuters)

Šolak kupuje i klub u Francuskoj?

Vreme čitanja: 2min | pon. 12.06.23. | 13:27

Srpski biznismen u pregovorima oko kupovine drugoligaša Valansjena

Na svetsku fudbalsku mapu Dragan Šolak i njegova fondacija Sport Republik se probila u januaru 2022. godine kupovinom Sautemptona. Iako njegov klub nije uspeo da opstane ove sezone u Premijer ligi, odnosno nastupaće sledeće sezone u Čempionšipu, srpski biznismen ne odustaje od ideje da po ugledu na Siti Grupu ili Red Bul sakupi nekoliko timova iz različitih šampionata pod istom palicom. Najnovije vesti, koje javlja Atletik, glase da je Šolak u pregovorima oko preuzimanja francuskog drugoligaša Valansjana. Navodno, veći deo posla je već završen i potrebno je samo da papirologija prođe preko lokalnih organa vlasti pre nego što čitav posao bude ozvaničen.

Valansjan je ove sezone bio pri dnu Lige 2, ali je opstao u tom rangu. U periodu od 2006. do 2014. godine je igrao u elitnom rangu, ali otkad je ispao iz njega, konstantno je drugoligaš.

Izabrane vesti

Za 110 godina postojanja klub iz grada sa severa Francuske, nedaleko od granice sa Belgijom, nikada nije osvojio nijedan trofej. Najbliži je bio davne 1951. godine, kada je u finalu nacionalnog kupa izgubio od Strazbura sa 3:0.

Ipak, na ovim prostorima je Valansjen dobro poznat. Za njega su svojevremeno igrali Ivica Osim i Milan Biševac, trenirao ga je Boro Primorac, a u sezoni 2016/2017 i Faruk Hadžibegić.

Poslednjih godina Valensjen se više oslanja na svoju omladinsku školu nego na strane fudbalere. Ove sezone je isforsirao dvojicu talentovanih vezista Mohameda Kabu i Nou Diliberta, te krilnog napadača Iljesa Hamaša. Njih trojica su možda i najveće tržišno blago koje Valansjen trenutno ima.

Ove sezone je za francuskog drugoligaša igrao i 21-godišnji Stefan Bajić, golman rođen u Sent Etjenu koji ima srpski i francuski pasoš. On je međutim bio samo na pozajmici i ovog leta se vraća u Bristol Siti. Zabeležio je 12 nastupa za Valansjen, primio je 26 golova i samo na jednom meču nije savladan.

Podsetimo, tokom prethodnih nekoliko meseci Šolak je razmatrao i kupovine turskog prvoligaša Geztepea i bugarskog velikana Levskog. Posle ozbiljnije analize tržišta i češljanja klupskih papira odustao je od oba posla. Zato je trenutno još uvek samo Sautempton deo Sport Republik grupe.



tagovi

Liga 2ValensijanDragan ŠolakSautempton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara