Može li se do Zlatne lopte bez trofeja? Čeka nas najuzbudljivija trka za najboljeg igrača sveta

Vreme čitanja: 4min | pon. 27.05.24. | 10:57

Naravno, dosta toga zavisiće od finala Lige šampiona, Evropskog šampionata i Kopa Amerika, ali favoriti se naziru

Spuštena je zavesa na sve najjače lige Evrope - preostala samo još jedna odložena utakmica u Seriji A koja ništa drastično ne može da promeni - tako da i zvanično možemo da proglasimo novog osvajača Zlatne kopačke.

Vodio je od od početka trke i na kraju zasluženo došao do vrednog individualnog priznanja, koje bi makar malo moglo da mu zaleči rane usled još jedne sezone bez trofeja.

Izabrane vesti

Jasno vam je, govorimo o Hariju Kejnu, centarforu Bajerna, koji je u prvoj sezoni u Bundesligi pokazao da je vredno pojačanje i dostojan naslednik Roberta Levandovskog. Zahvaljujući njemu, Nemačka po treći put u poslednje četiri godine ima prvog bombardera Evrope.

Podsetimo, pre Kejna ovom lentom kitio se u dva navrata Robert Levandovski, 2021. i 2022. godine. Prošle sezone najbolji je bio Erling Haland.

Kapiten reprezentacije Engleske postigao je 36 golova u nemačkom prvenstvu. Mogao je da ima i nešto bolji učinak, međutim zbog povrede je propustio poslednje dve utakmice, no to je manje važno. Konkurencija je svakako ostala dosta daleko iza njega.

Kilijan Embape 26, Seru Girasi 25, koliko i Haland, Lois Openda 24, Lautaro Martinez 23...

Da podvučemo još jednom: Golovi u TOP 5 liga na Uefinoj rang-listi množe se sa koeficijentom dva, od šeste do 22. lige golovi se množe sa jedan i po, a sve ostale sa jedan.

To da će Hari Kejn biti najbolji strelac Evrope za sezonu 2023/24 znali smo maltene pre dva meseca. On je tako postao prvi Englez od Kevina Filipsa (Sanderlend, 30 pogodaka) kome je to pošlo za rukom, ali ono što tišti mnoge ljubitelje fudbala i o čemu će se razglabati narednih nedelja, jeste sledeće pitanje: Može li Hari s ovako fantastičnom golgeterskom sezonom, najboljoj u karijeri - a bez trofeja - moći da konkuriše za Zlatnu loptu?

Mnogi će odmah granuti - nema šanse!

Pa ipak, treba uzeti u obzir da je Frans fudbal još 2022. započeo određene promene u sistemu glasanja i vrednovanja učinjenog, a sve sa ciljem da u drugom planu ostanu kolektivni uspesi, te da u prvi iskoči individualni učinak. U prevodu, brojke će sve više dolaziti do izražaja, dok bi trofeji trebalo da prevagnu na stranu onog ko ih bude imao u slučaju da igrači budu izjednačeni po golgeterskom učinku.

Mnogima se ova najava nije dopala, jer će defanzivci, pa i vezisti, biti diskriminisani, ali tako je kako je. To je zajednička odluka Frans fudbala i Uefe, koja od ove godine preuzima organizaciju dodele nagrade.

Treba ponoviti da je još jedna od ključnih promena to što se ne gleda učinak fudbalera u kalendarskoj godini, već u sezoni. Tako je, primera radi, Mundijal u Kataru računat u sezonu 2022/23, dok EURO u Nemačkoj potpada pod aktuelnu.

Dobitnik Zlatne lopte za sezonu 23/24 trebalo bi da bude poznat u oktobru mesecu...

Pa da vidimo na koje adute Hari Kejn može da se osloni?

Pored toga što je najbolji strelac Evrope, Englez je drugi po 'kontribuciji' (kombinovani broj golova i asistencija u svim takmičenjima) sa sa 56 bodova (44+12), dva manje od lidera Viktora Đekeraša iz lisabonskog Sportinga, koji je, ruku na srce, odigrao pet utakmica više.

Kejn je po ovom parametru najbolji i u Ligi šampiona, takođe je prvi strelac elitnog takmičenja (i to će ostati ukoliko Hoselu, Vinisijus ili Rodrigo ne postignu četiri gola u finalu protiv Dortmunda), a imao je i najveći golgeterski doprinos u kvalifikacijama za EURO kada je u pitanju engleska reprezentacija.

Naravno, koliko god se u Frans fudbalu trudili da minimiziraju trofeje, odnosno kolektivne uspehe, nema sumnje da će učinak kandidata za laskavu titulu na EP u Nemačkoj i na Kopa Amerika biti od ozbiljnog uticaja na žiri.

SVI LAUREATI OD 2000. GODINE

A sad da se malo pozabavimo i tom listom kandidata. Utisak je, mogla bi to da bude najzanimljivija trka za Zlatnu loptu u poslednjih 16 godina, iliti otkako su Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi 'monopolizirali' nagradu. Jer i dalje niko nije toliko odskočio da bismo mogli da kažemo - da, to je on. Novi najbolji igrač sveta.

Prva tri imena što verovatno svima padaju na pamet: Džud Belingem, Kilijan Embape, Vinisijus Žunior. Onda Hari Kejn dolazi kao četvrti (neka bude tako jer jedini nema trofej od ove trojice), dok bi nekako iz prikrajka mogli da vrebaju igrači poput Fila Fodena ili Florijana Virca. Mada, njihovo vreme tek dolazi i izvesno je da će ozbiljni kandidati biti za neku godinu...

Naravno, u prvi plan bi možda mogao da iskoči i Toni Kros (dobro, uz dozu sentimentalnosti, pre svega zbog činjenice da odlazi u penziju), ali samo pod uslovom da osvoji i Ligu šampiona i Evrpsko prvenstvo.

Ako ćemo o brojkama situacija je sledeća:

Kilijan Embape - 44 gola & 10 asistencija (tripla kruna u Francuskoj)

Džud Belingem - 23 gola & 12 asistencija (prvenstvo Španije, Superkup Španije)

Vinisijus Žunior - 23 gola & 11 asistencija (prvenstvo Španije, Superkup Španije)

Hari Kejn - 44 gola & 12 asistencija (bez trofeja)

----------------------------------------------------------

Fil Foden - 23 gola & 12 asistencija (prvenstvo Engleske)

Florijan Virc - 18 golova & 20 asistencija (dupla kruna u Nemačkoj, finale Lige Evrope)

Nakon svega, da čujemo vaše mišljenje... Da li smo nekog 'jakog' kandidata izostavili? Za koga navijate? Verujete li možda da i dalje ozbiljno mogu da zaprete Ronaldo i Mesi?


tagovi

Hari Kejn

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara