Detalj sa hrvatskog večitog derbija (©Hajduk.hr)
Detalj sa hrvatskog večitog derbija (©Hajduk.hr)

Spektakularan gol Livaje i erupciju Poljuda zaustavila prečka, Dinamo odaljio Hajduk od titule

Vreme čitanja: 3min | sub. 12.03.22. | 19:55

Bez golova u hrvatskom klasiku u Splitu

Navijači konstantno pune Poljud od decembra, sve karte planu za tili čas, ali pobedu u derbi susretima nikako da dočekaju. Hajdukovoj sreći golu Marka Livaje u stilu Rikarda Kvarežme – spoljnom u suprotan ugao, pod prečku – stala je prečka, zagrebački Dinamo odbranio se u Splitu i sačuvao prvo mesto – 0:0.

S jasnom namerom stigli su Modri u Split: da spreče tim Valdasa Dambrauskasa da trijumfuje i u trećoj prvenstvenoj utakmici u nizu. Uspeo je hrvatski šampion da zaustavi Marka Livaju , a samim tim činom i kompletan Hajduk. Jer, Livaja je postao sinonim za Bile. Kad ne pogađa „desetka“ splitskog kluba – Hajduk ne obeđuje.

Izabrane vesti

U šampionsim snovima Hajduk se polako davi, bitka za naslov prvaka nije izgubljena, ali je trofej znatno bliži Zagrebu, Osijeku, pa i Rijeci, nego Splitu. Naročito Slavoniji, jer ukoliko Osijek sutra upiše nova tri boda postaće novi lider HNL-a. Ugušio je Dinamo večiti derbi hrvatskog fudbala, odoleo je u prvih pola sata i izboksovao nulu. Ni promena formacije i igranje sa tri napadača – Dambrauskas u drugom poluvremenu ubacio u igru Nikolu Kalinića i Jana Mlakara – nisu donela ništa specijalno domaćinu, Poljud je uzdisao samo kada je loptu mazio Livaja.

Uhvatilo se za glavu preko 30.000 duša sredinom drugog poluvremena kada je Marko Livaja namestio loptu na desnu nogu i spoljnom zategao pod rašlje. Ostao je ukopan Dominik Livaković, sreća ga je pogledala – lopta je sela na prečku. Bolju priliku od te do kraja Hajduk nije imao. Javljaće se pristalicama Bilih ta prečka u snovima, mogaoje splitski klub da neutrališe dva kiksa jednim potezom i ponovo diše za vratom Modrima, ali imaju i Zagrepčani za čim da žale u „mršavom“ derbiju.

U smiraj prvog poluvremena tresao se okvir gola koji je branio Lovre Kalinić. Zasekao je Armin Gojak, poslao je teledirigovanu loptu za Mislava Oršića, a najbolji igrač Dinama pogodio je stativu. Uzbuđenima nije bio kraj, pošto je Gojak u nadoknadi lansirao projektil, ali je lopta prohujala pored gola.

Dinamo je ispunio zacrtano, Željko Kopić je izbegao poraz u drugom derbiju protiv bivšeg kluba i potisnuo je Splićane u drugi plan. Ali, daleko od toga da je Hajduk u potpunosti eliminisam iz šampionske trke. Hrvatski klasik igraće se još dva puta do kraja sezone, razlika je samo pet bodova i sve je i dalje otvoreno.

HAJDUK - DINAMO 0:0

Split

Stadion: Poljud

Sudija: Dario Bel (Osijek)

Žuti kartoni: Vuković, Dambrauskas (Hajduk), Petković, Mišić, Štefulj (Dinamo)

HAJDUK: L. Kalinić - Mikanović, Fero (od 82. Katić), Elez, Melnjak - Grgić (od 46. Vuković), Fosati, Krovinović (od 65. Čolina) - Sahiti (od 65. N. Kalinić), Livaja, Biuk (od 46. Mlakar). Trener: Valdas Dambrauskas.

DINAMO: Livaković - Lauritsen, Šutalo, Franjić - Ristovski (od 90. Menalo), Gojak, Mišić, Bočkaj (od 70. Štefulj) - Emreli (od 56. Tolić), Petković (od 90. Jurić), Oršić. Trener: Željko Kopić.

HRVATSKA 1 – 27. KOLO

Petak

Šibenik – Lokomotiva Z. 1:4 (1:0)

/Grezda 14 – Kačavenda 65, 76, Soldo 67, Tuči 86/

Subota

Slaven Belupo - Istra 0:0

Hajduk - Dinamo 0:0

Nedelja

15.00: (10,0) Hrvatski Dragovoljac (6,50) Rijeka (1,25)

17.05: (1,52) Osijek (4,10) Gorica (6,75)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Hrvatska 1Dinamo ZagrebHajduk SplitMarko LivajaMislav OršićNikola KalinićValdas DambrauskasŽeljko Kopić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara