Saša Marjanović protiv Kolubare (© Star sport)
Saša Marjanović protiv Kolubare (© Star sport)

Srpski El Klasiko: Radnički protiv Napretka za prvenac na Čairu i povratak staroj formaciji

Vreme čitanja: 3min | pet. 26.08.22. | 10:59

Nišlije vezale dva ubedljiva poraza na domaćem terenu, poslednji put tri u nizu su imale pre okruglo 20 godina

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

Ako onu, u osnovi, demagošku floskulu o polupunoj i polupraznoj čaši treba primeniti na aktuelnu situaciju u niškom Radničkom, onda bi ona predstavljala podsećanje na bodovno stanje sa početka prošle sezone. Radnički je tada, posle devet kola, imao devet bodova na saldu, što bi sada mogao da izjednači, ako u dva predstojeća meča, u narednih pet dana, protiv Napretka na Čairu i Vojvodine u Novom Sadu, osvoji četiri boda. Nije, dakle, sve tako crno, kako je delovalo do pred prošlu utakmicu u Surdulici, još ima dovoljno vremena i prostora da se propusti nadoknade.

Izabrane vesti

E sad, raspored na prvi pogled ide naruku, Radnički ponovo igra protiv ekipe sa dna tabele, od juče fenjeraša Mozzart Bet Superlige, tima koji više od četiri i po meseca ne zna za pobedu, a u istom tom periodu je izrazito neefikasan, posebno u prvim poluvremenima i koji, prema izveštajima iz Kruševca, danas na Čair dolazi drastično oslabljen. Pa ipak, to je „srpski El klasiko“, jedno od najvećih rivalstava u našem fudbalu, a tu trenutna forma i stanje na tabeli nikad nije igralo presudnu ulogu.

Bilo je suviše ironično, posle poraza u Lazarevcu (0:1), reći da je Radnički napredovao u odbrani, jer je tada prvi put od početka sezone primio manje od dva gola na meču, ali posle susreta u Surdulici (3:1) definitivno je jasno da je Saša Mrkić uspeo u dobroj meri da zategne poslednju liniju tima. Strateg Nišlija će prvi put posle skoro osam godina predvoditi Radnički sa klupe na Čairu, a nedvosmisleno je najavio da je formacija sa trojicom štopera i pojačanim bokovima bila samo privremeno i velikim delom prinudno rešenje protiv Radnika, te da se, povratkom u postavu Aksentijevića i Mesarovića, vraća na uobičajenu 4-2-3-1.

Biće zanimljivo videti može li Nikola Štulić da nastavi golgetersku seriju i izbije na čelo liste strelaca u meču pred koji će primiti nagradu kompanije Mozzart za već drugo ovosezonsko priznanje za najboljeg igrača kola. Jedan od kurioziteta ovog duela je nastup Saše Marjanovića protiv svog doskorašnjeg kluba, kome je upravo on, u nadoknadi vremena utakmice poslednjeg kola osnovnog dela Superlige u prošloj sezoni, 11. aprila ove godine, doneo do sada poslednju pobedu u takmičarskim mečevima, ujedno i plasman u plej-of – čitaj: opstanak u eliti.

Radnički je vezao dva poraza na domaćem terenu (TSC i Novi Pazar), a poslednji put kada je spojio tri poraza u nizu u Superligi bilo je pre okruglo 20 godina. Na takav scenario niko na Čairu ni ne pomišlja, naprotiv, ekipa je tradicionalno efikasna protiv Kruševljana. Na poslednjih 11 međusobnih duela, Radnički je četiri puta postizao po četiri, a još dva puta po tri gola.

Utakmica osmog kola Mozzart Bet Superlige igra se u petak od 20 časova (Arena sport 5), a sudiće je Novak Simović iz Lovćenca.

MOZZART BET SUPERLIGA, ČETVRTO KOLO

Petak

Novi Pazar - Partizan 1:0 (1:0)

/Mijić 24 pen/

Crvena zvezda - Radnik 6:0 (1:0)

/Ivanić 12, Kangva 64, Katai 71, Pavkov 76, Kanga 83, Bukari 84/

Subota

Radnički Kragujevac - Vojvodina 0:2 (0:0)

/Simić 62, Malbašić 85/

Napredak - Javor 2:4 (0:1)

/Bastajić 80, 87p - Dukure 29, Gojković 46, Gigić 61, Kembel 67/

Spartak - Voždovac 3:0 (1:0)

//Todoroski 33, Srećković 67, Obradović 78/

Nedelja

18.55: (2,40) Radnički Niš (3,25) TSC (3,05)

21.00: (2,45) Kolubara (3,10) Mladost Lučani (3,10)

21.00: (3,50) Mladost GAT (3,30) Čukarički (2,15)



tagovi

Saša MrkićSaša MarjanovićRadnički Niš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara