Aljoša Vasić (Printscreen)
Aljoša Vasić (Printscreen)

SRPSKI SINOVI: Aljoša Vasić (Padova) – iz Del Pjerovog kraja ka Seriji A

Vreme čitanja: 4min | ned. 02.04.23. | 08:40

Roma, Fjorentina i Atalanta navodno se već interesuju za 20-godišnjeg momka poreklom iz Banjaluke

Velika je šansa da nikada niste čuli za Aljošu Vasića. On je fudbaler Padove u Seriji C. Rođen je i odrastao u Italiji. Naveden je kao bosanski državljanin na velikim fudbalskim sajtovima kao što je Transfermarkt. Povezan je sa timovima iz Serije A poput Rome, Fjorentine i Atalante, ali sanja da o tome da zaigra za reprezentaciju Srbije.

Priča Aljoše Vasića počinje u Kamposampijeru, malom gradu u srcu regije Veneto. Njegovi roditelji su u Italiju migrirali iz Banjaluke, u potrazi za boljim životom. Aljoša od četvrtog razreda igra za lokalni ponos Padova Calcio. Počeo je kao skupljač lopti, ali se razvio u važnog igrača za klub.

Izabrane vesti

Njegov prvi trener Renco Korsini kaže da je oduvek znao da će Aljoša jednog dana postati profesionalac. “Prvo što sam primetio kod njega je koliko je motivisan. Na terenu uvek pokazuje odlučnost, neustrašivost i veliku glad za golovima. Van terena, on je ljubazan i skroman dečko, kojeg vole saigrači.”

Ovaj dvadesetogodišnji napadački vezni ili “trequartista”, kako ga zovu Italijani, trenutni je dragulj Padove Kalčo. Klub najpoznatiji po svom trećem mestu 1958. i po tome što je stvorio jednog od najvećih italijanskih napadača svih vremena, Alesandra Del Pjera.

Poslednji put Padova je bila u Seriji A 1996. Ove sezone su na 10. mestu, sa malim izgledima za promociju u Seriju B. Jedna od retkih svetlih tačaka ove sezone je zapravo Aljoša Vasić.


Trenutni trener Padove, Vinćenco Torente, čak se usudio da ga uporedi sa Markom Tardelijem. Legendarni vezista koji je sa Italijom osvojio Svetsko prvenstvo 1982. godine. Sam Vasić u međuvremenu ostaje fokusiran: “Pokušavam sve više da podignem nivo, to je pravi put rasta, ali sada moram da ostanem skroman i nastavim da radim.”

Sa šest golova i dve asistencije na 31 meču, igrač rođen 2002. godine privukao je veliku pažnju klubova Serije A. Postoji mnogo izveštaja koji sugerišu da su Roma, Fjorentina, Atalanta, Sasuolo i Bolonja ozbiljno zainteresovani. Ima ugovor sa klubom do 2026. godine, ali velike su šanse da će tokom leta ostvariti transfer u Seriju A.

Njegova priča je postala toliko interesantna da je čak i čuvena Gazeta delo Sport napravila intervju sa njim. Za nas je najzanimljivije da, iako je na mnogim fudbalskim sajtovima naveden kao Bosanac, samo sanja o tome da jednog dana zaigra za, kako kaže, “svoju Srbiju”.

Ali šta je to što izdvaja Aljošu Vasića? I koje su njegove glavne fudbalske osobine. Pokazaćemo vam u niz klipova.

Prvo što primetite kod Vasića je njegova šuterska sposobnost. Iako je još rano u njegovoj karijeri, do sada je davao samo prelepe golove, preferirajući volej, nešto što je Robin van Persi radio sa elegancijom u svoje vreme.

Tajming i tehnika njegovog šutiranja su izvanredni, sa obe noge. Takođe, način na koji postavlja svoje telo tokom šuta je zaista fenomenalan. Svi ovi faktori sugerišu da lepi golovi neće uskoro nestati.

Ali nije samo njegov šut ono što ga čini opasnim pred golom protivnika. Vasić je visok 188 centimetara, agresivan u vazduhu i uz to ima dobar skok. Njegova tehnika glavom je takođe jako dobra, jer je u stanju da doda snagu, zajedno sa više nego solidnom preciznošću. Ono što je takođe važno je da ulazi u prave pozicije, kad god je lopta na krilima.

Obično igrač Vasićeve visine nije toliko brz ili okretan, kao što se često viđa u Srbiji, ali Aljoša je izuzetak. Sa vitkom fizičkom građom, on je zapravo brz i kada ubrzava i kada je u punom tempu. Pored toga, on je i prilično okretan, što mu omogućava da se izvuče iz teških situacija.

Vasić nema tendenciju da trči baš mnogo sa loptom kako bi napredovao na terenu, ali kada to radi veoma je efikasan. Voli igru jedan na jedan, obično se oslanjajući na svoj brzi prvi korak i finte tela.

Deo Vasićeve igre koji se još može razvijati je njegova kreativnost. Sa samo dve asistencije nije baš Dušan Tadić, ali gledajući neke njegove kvalitete i osobine, materijala svakako ima.

Kada dribla, to radi sa podignutom glavom, što mu omogućava da zadrži pregled. Redovno primećuje slobodnog čoveka, a takođe ima i izvođenje i domet dodavanja koji pokazuje jaku tehničku osnovu.

Nije efikasan samo u fazi napada. Vasić dobija impresivnih 62% duela u defanzivi i ima veliki broj ubačaja po utakmici. Agresivan je i ne plaši se da koristi telo u duelima. To poslednje bi mogao da smanji bar 10 do 20%, pošto je ove sezone već pokupio devet žutih kartona, što je skoro jedan na svaka tri meča.

Ali kada spojite sve njegove tehničke mogućnosti i fizičke kvalitete, postaje lako shvatiti zašto ga žele mnogi klubovi. U međuvremenu Stadion Padove se renovira i klub ima ambiciju da se u najmanju ruku vrati u Seriju B. Pristojna transfer naknada za Vasića mogla bi da im pomogne da unaprede svoj tim da se približe svom cilju.

Kada je reč o seniorskoj reprezentaciji Srbije, to je za Vasića u ovom trenutku i dalje korak ili dva predaleko, ali za test u našoj mladoj reprezentaciji, ko zna?

Tim predvođen Goranom Stevanovićem nije pobedio u poslednjih osam utakmica i postigao je samo pet golova u tim mečevima, pa bi možda mogao da iskoristi svež, napadački impuls. Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo počinju u septembru, a Srbija se nije plasirala na poslednja dva turnira, nakon što se pre tog perioda plasirala na sedam od devet U21 evropskih prvenstava.

Vreme je da prekinemo taj niz. A za Aljošu Vasića plasman na Euro u dresu Orlova svakako bi predstavljao ostvaren san.

Piše: Kristijan PLAZONJA, Serbian Football Scout


tagovi

PadovaAljoša Vasić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara