Šta ako... Decenijska kazna, milioni evra...

Vreme čitanja: 4min | sub. 13.10.18. | 12:49

Evo šta kažu zvanična UEFA disciplinska pravila kada se nameštanje dokaže i kako su nedavno prošle naše komšije...

Kao atomska bomba juče popodne odjeknula je vest iz Pariza o navodnom pokušaju nameštanja meča drugog kola grupne faze Lige šampiona između Pari Sen Žermena i Crvene zvezde. Detalje svi već dobro znamo i već su se javile ozbiljne sumnje da je ovo tek "pucanj u prazno". U pitanju je ipak ozbiljan medij koji je prilično pažljivo obradio ovu sumnju koja je, čini se, ipak puna rupa. Ali i pored toga, treba znati šta bi snašlo našeg šampiona u slučaju da neke nečasne radnje eventualno budu dokazane. UEFA ima jasna pravila oko nameštanja mečeva što se uz doping smatra najvećim zlom današnjeg fudbala. Zato su kazne veoma stroge, kakve i treba da budu.

Pre svega treba znati i biti svestan da slučajevi vezani za doping i nameštanje mečeva mogu da se otvore u bilo koje vreme, bez limita.

Izabrane vesti

1) Slučaj otvara administracija UEFA
a) na osnovu zvaničnog izveštaja
b) u slučaju protesta
c) na zahtev UEFA Izvršnog odbora, predsednika UEFA ili generalnog sekretara UEFA
d) na zahtev inspektora (komesara) za etiku i disciplinu
e) na osnovu dokumenata dobijenih o javnog autoriteta (službe)
f) tamo gde su žalbe podnete, a prethodno odobrene od strane etičkog i disciplinskog inspektora (komesara)

Ali krenimo redom, od Člana 12 koji se bavi integritetom mečeva i takmičenja i nameštanjem mečeva.

1. Sve osobe koje su vezane za UEFA prava i regulacije moraju se suzdržavati od svakog ponašanja koje šteti ili može da šteti integritetu mečeva i takmičenja i moraju u potpunosti sarađivati sa UEFA svaki put u njenim naporima da se izbori sa takvim ponašanjem.

2. Integritet mečeva i takmičenja je ugrožena, na primer ako:
a) neko deluje na taj način da izvrši nezakoniti ili neprikladan uticaj na tok i/ili rezultat meča ili takmičenja u želji da na tome zaradi on ili treće lice.

b) ko učestvuje direktno ili indirektno u klađenju ili sličnim aktivnostima povezanim sa takmičerskim mečevima ili ko ima direktne ili indirektne finansijske interese u tim aktivnostima
c) ko koristi ili daje drugomne informaciju koja nije javna, do koje je došao zahvaljujući svojoj poziciji u fudbalu, i ošteti ili može da ošteti integritet meča ili takmičenja
d) ko odmah i dobrovoljno ne informiše UEFA ako mu se priđe u vezi sa aktivnostima ciljanim na uticanje na nezakonit ili neprikladan način na tok i/ili rezultata meča ili takmičenja
e) Ko odmah i dobrovoljno ne prijavi UEFA svako ponašanje za koje je svestan da može potpasti pod ovaj član

Ako su primedbe o nameštanju podnete pošto je takmičenje završeno, one ne mogu imati uticaj na sportski rezultat takmičenja ili meča. 

Naredni član koji se tiče ovog problema je broj 19, tema mu je sukob interesa, a on kaže:

1) Osobe koje su vezane ovim odredbama izbeći će sve situacije koje mogu da rezultiraju sukobom interesa. Do takvog konflikta može doći ako osoba vezana ovim odredbama ima, ili se čini da ima privatne ili lične razloge koji ga sprečavaju da obavlja dužnosti bez ikakvog neprikladnog uticaja. Privatni ili lični razlozi mogu uključivati, ali nisu limitirani na lične koristi, finansijsku dobit ili druge motive za sebe, porodicu prijatelje ili druge. Sve osobe obavezane ovim odredbama imaju obavezu otkriti bilo koji takav sukob interesa UEFA bez odlaganja.

2) Sve osobe obavezane ovim odredbama moraju se uzdržati od vršenja dužnosti u slučajevima postojanja ili potencijala sukoba interesa.

U UEFA disciplinskim pravilima član 21. bavi se ovim prblemima najjasnije, a tema mu je je mito i korupcija:

1) Osobe obavezane ovim odredbama neće direktno ili indirektno ponuditi, dati ili obećati bilo kakvu novčanu ili bilo kakvu korist (benefit) koja može uticati na donošenje odluka UEFA, bilo u poslovnim stvarima, ili bilo kojoj drugoj, komercijalnoj sferi. Takve radnje su zabranjane bez obzira da li su urađene direktno ili indirektno.

2) Osobe obavezane ovim odredbama neće ponuditi, obećati, dati ili prihvatiti novčani ili bilo koji drugi benefit u zamenu za izvršenje ili propust čina vezanog za njihove zvanične UEFA aktivnosti koje su u suprotnosti sa njihovim dužnostima.

3) Osobe obavezane ovim odredbama obavezne su da izveste UEFA bez odlaganja.

Što se tiče samih presuda, one su, kao što smo rekli, veoma oštre, s ciljem da se tako nešto ne ponovi. Takvi su primeri dva nama komšijska kluba, prilepske Pobede i Skenderbega. Makedonski tim je za nameštanje mečeva zaradio kaznu od osam godina zabrane učestvovanja u evropskim takmičenjima, dok je albanski dobio čitavu deceniju, ali i nalog da uplati 1.000.000 evra na račun Evropske kuće fudbala. Naravno, u klubovima je potom usledio raspad sistema. Štaviše, kazna može biti još gora jer je u pitanju meč najvažnijeg Uefinog klupskog takmičenja, koje mora imati čist obraz, pre svega zbog sponzorstava. A kada Uefi dirate "u hleb"ona udara jako.


tagovi

Namestaljka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara