Sumnje, analize, “dokazi“...

Vreme čitanja: 4min | sub. 13.10.18. | 11:02

Bura se ne stišava posle bombe francuskog Ekipa...

Bura se ne stišava ni jutro posle senzacionalne i šokantne vesti koju je plasirao francuski Ekip, a koja kaže da je "jedan visoki funkcioner Crvene zvezde pokušao da uplati čak 5.000.000 evra na ubedljiv poraz Crvene zvezde u Parizu od Pari Sen Žermena". 

Bez obzira što su i srpski i francuski šampion oštro odbacili bilo kakvu mogućnost nameštanja utakmice, mediji su nastavili da analiziraju mogućnost da je nekih nečasnih radnji ipak došlo. 

Izabrane vesti

Podsetimo, francuski list je u svom tekstu naveo da su nekoliko dana pre utakmice o celom slučaju obavešteni i predsednik Uefe Aleksandar Čeferin i njegovi najbliži saradnici. Informacija je navodno stigla od doušnika čiji identitet nije objavljen, ali čiji se “pedigre” smatra kredibilnim. Doušnik je još tvrdio da se neimenovani Zvezdin čovek dan pre meča u jednoj pariskoj palati sastao sa predsednikom Pari Sen Žermena Naserom Al-Kelaifijem. Istražni organi nadležnog finansijskog tužilaštva navodno su optužbe shvatili veoma ozbiljno. Istraga je, podvlači Ekip, zvanično otvorena. Dalje piše da su inspektori 2. oktobra, dan pre utakmice, stigli na "dogovoreno mesto" kako bi prisluškivali navodni susret, ali - niko se nije ni pojavio. Sledećeg dana, na dan utakmice, isti policajci su bili na Parku prinčeva. Sumnja se pojavila, ali...

Ekipovi novinari pokušali su da analiziraju određene momente sa utakmice. U jednom od odvojenih tekstova posvećenim tome kaže se:
"Da li su prekršaji koji su prethodili Nejmarovim golovima iz slobodnjaka u 20. i 81. minutu mogli da budu izbegnuti? Bez sumnje, kao i mnoge druge greške u fudbalu. Ta dva udarca Brazilca da li su bila u domašaju golmana Milana Borjana? Prvi možda, drugi ne. Ali bez obzira kakvi su, to su samo utisci i nikako ne mogu biti dokazi"

Ono za šta Francuzi kroz svoje tekstove uglavnom optužuju fudbalere Crvene zvezde jeste malodušnost, iliti manjak entuzijazma u igri, a onda praktično sami sebe pobijaju podsećajući se slučaja rukometaša Monpeljea. Stručnjak koji procenjuje nameštaljke u sportu tada je u ime tužilaštva izneo sledeće: "Kod rukometaša Monpeljea ustanovljen je nepobitni manjak želje da pruže maksimum". Na kraju, rukometaši su proglašeni krivim, ali ova klasifikacija nije imala uticaja na presudu, jer ju je sud odbacio kao neosnovanu. Presudile su neke druge stvari...    

Ekip još navodi da ubedljiv trijumf PSŽ-a nad Zvezdom nije iznenađenje, pa pominje neke primere iz prošle sezone, kada su Sveci postizali mnogo golova, kako piše, u duelima sa mnogo jačim ekipama od beogradske: Seltik 5:0 i 7:1, Anderleht 5:0... 
"Na kraju, ali ne najmanje važno, Beograđani su pretrčali samo 104,3 kilometra na toj utakmici. To je zvaničan podatak Uefe. Prlično mala brojka", konstatuje novinar Ekipa, pa nastavlja: "Pogotovo ako uporedimo sa 112,9 kilometara protiv Napolija. Ali ni to ništa ne mora da znači. Čak 11 timova pretrčalo je manje kada gledamo grupnu fazu Lige šampiona i sve utakmice do sada. A ni PSŽ nije bio mnogo bolji, tek 104,9 te noći". 

Reč ponovo imaju stručnjaci. Deklan Hil, profesor na Univerzitetu Nju Hejven i autor dela "Kako namestiti fudbalski meč", kaže da ga ne čudi što postoji sumnja na utakmicu u kojoj je uečestovala jedna balkanska ekipa. 
"Na Balkanu postoji 'kultura' nameštanja mečeva, tako da me ovo previše ne čudi. Ali, da li to znači da je Crvena Zvezda kriva? Ne!", jasan je Deklan. "Moramo sačekati nastavak istrage i da svi detalji izađu na svetlost dana. Inače, pomenute sume moguće je uplatiti u Aziji, tako da i ne čudi što ARJEL (francusko Regulatorno telo za onlajn igre) nije primetio abnormalne uplate u Evropi. Azijsko tržište klađenja je najveće ilegalno tržište na svetu, stotine puta veće od tržišta Evrope i Severne Amerike zajedno".

Analizom utakmice PSŽ - Crvena zvezda bavili su se i novinari Parizijena. Čak detaljnije. Oni su seli i ponovo pogledali celo meč...
"Generalno, gostima je falilo borbenog duha. To su glavni utisci nakon novog gledanja. Kako okarakterisati momenat magične Nejmarove inspiracije i jednog čudnog faula? Do poluvremena već 4:0. Kako izgledaju Srbi? Tako da morate da se pitate šta su radili prošle noći? Kod drugog gola akcija veličanstvena, ali kako meriti upotrebljenu sposobnost defanzivaca da se od toga odbrane?

Žerom Roten komentarisao je za RMC utakmicu:
"Očekivao sam mnogo bolju Zvezdu, očekivao sam da će bar mnogo bolje da se brane"...

A Parizijen završava svoju analizu:
"Milan Borjan, golman Zvezde, posle šestog gola ima vrlo čudan osmeh na licu. Možda zbog frustracije i bespomoći?"


tagovi

Liga šampionaEkipMilan BorjanNamestaljka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara