Federiko Kjeza i Dušan Vlahović (©Reuters)
Federiko Kjeza i Dušan Vlahović (©Reuters)

Subota u Seriji A: Vlahović je bolji od Lukakua, Milan strahuje od Sasuola i Berardija

Vreme čitanja: 9min | sub. 30.12.23. | 12:49

Luka Jović se oporavio, Jan Karlo Simić mogao bi da bude i starter

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Bivši centarfori Serije A u različitim epohama se slažu da je Dušan Vlahović bolje rešenje za Juve od Romelua Lukakua. Na srpskom fudbaleru je da to dokaže i na terenu u poslednjem meču Serije A u 2023. godini koji počinje večeras u 20.45. Tim Maksa Alegrija je dodatno motivisan posle proklizavanja Intera na Marasiju protiv Đenove, jer mogu da se vrate na samo dva boda zaostatka u odnosu na Nerazure. Optimizam se raširio u Večnom gradu, jer se Paulo Dibala oporavio i po svoj prilici biće u tandemu sa Big Romom u napadu. Kada njih dvojica igraju zajedno nijedan cilj Romi nije zabranjen i neostvariv.

Izabrane vesti

Milan dočekuje svoje noćne more Sasuolo i Berardija. Tim iz Emilije već tri godine redovno uzima meru na San Siru Rosonerima, a Domeniko Berardi je potpisao čak 18 golova na 18 mečeva protiv Milana (11 pogodaka i sedam asistencija).

Bolonja protiv Udinezea želi da završi u velikom stilu 2023. godinu i da zadrži četvrto mesto na tabeli budući da je Fjorentina sinoć preskočila tim Tijaga Mote zahvaljujući pobedi nad Torinom. Lazar Samardžić bi mogao da počne meč na klupi, malo zbog pada forme, malo iz predostrožnosti jer je transfer u Napoli sve izvesniji.

JUVENTUS - ROMA (20.45)

(©Reuters)(©Reuters)

Luka Toni, Ernan Krespo, Marko Borielo, Roberto Boninegna nemaju mnogo sumnji Juventus je bolje prošao sa ostankom Dušana Vlahovića. Krespo i Toni idu i korak dalje tvrdeći da Vlahović vredi više od Lukakua. Naravno, niko od njih ne poriče da je Lukaku veliki centarfor, ali je Dušan, za njih, bolji, za Juve ili generalno. U svakom slučaju duel Srbina i Belgijanca će biti u centru pažnje. Mišljenje da će meč odlučiti upravo njih dvojica, u dobru i u zlu, je gotovo plebiscitarno.

Maks Alegri i Žoze Murinjo u podeli trenera Serije A na ona koji igraju samo na rezultat (risultatisti) i one koji do rezultata stižu dopadljivom gledljivom igrom (giochisti), definitivno pripadaju prvoj kategoriji. Štaviše, oni su šampioni klase trenera koji stavljaju rezultat iznad svega. Zato se večeras ne očekuje spektakularni, već taktički i rovovski meč.

Brojevi su svi protiv Rome. Đalorosi su pobedili u martu Juve na Olimpiku 1:0 i da bi pronašli dve vezane pobede rimskog kluba protiv Bjankonera moramo da se vratimo u 1995. godiinu kada je na klupi sedeo Karlo Macone. Na novom stadionu Juve je izgubio samo jednom od Rome i to kada je već osvojio poslednji skudeto sa Mauricijem Sarijem na klupi 2020. godine, plus deset pobeda i i jedan remi.

Roma je sasvim drugačiji tim kada igra u gostima o čemu svedoči i devet poraza daleko od Rima u 2023. godini u Seriji A. U poslednjih 45 godina je to treći najgori Romin skor u gostima. Roma je devet od poslednjih 11 postignutih golova u Seriji A postigla u poslednjih 15 minuta meča.

Dvojica trenera imaju još uvek par dilema oko sastava. U redovima domaćina postoje dve nedoumice. Prva se odnosi na spoljnjeg veznog na desnom boku: Mekeni ili Vea. Ovde treba napomenuti, ako Vea, koji se nedavno oporavio od povrede, dobije šansu neće biti izbačen iz startne postave Mekeni već Mireti, pošto će Amerikanac biti pomeren bliže Lokateliju na sredini terena.

Druga dilema je između Jildiza i Kjeze. Mladi Turčin je u potpunosti opravdao poverenje protiv Frozinonea i sledeći logiku trebalo bi da bude potvrđen u početnoj postavi, tim pre što Federiko Kjeza još uvek nije u top formi, odradio je samo dva puna treninga sa svojim klupsim drugovima. Ipak, nije lako ostaviti Kjezu na klupi, čak ni za Alegrija.

(©Reuters)(©Reuters)

Žoze Murinjo ima jedno veliko pitanje i dva manja koja treba da reši. Veliko se odnosi na Bovea i Pelegrinija. Dvojica rođenih Rimljana su odigrala odlično meč protiv Napolija: mlađi Edoardo od prvog minuta, a stariji Lorenco kada je ušao i odlučio ishod utakmice postigavši prvi gol. Druge dve nedoumice su lakše. Dibala, ako je u redu, igra sigurno, a ne Andrea Beloti i pored toga što je Galo protiv Azura na Olimpiku zaslužio i više od prelazne ocene. Rebus za ulogu spoljnjeg veznog na levom boku je nešto komplikovaniji. Da Spinacola nije razmenio par teških reči sa Murinjom verovatno bi on bio starter večeras, ovako Zalevski i El Šaravi, barem se tako čini su u blagoj prednosti.

Kuriozitet je da Federiko Kjeza još uvek nije postigao gol Romi iako je devet puta igrao protiv nje. Istovremeno krilni napadač je sa Vlahovićem i Rabioom učestvovao u najviše postignutih golova u 2023. godini: 12 (sedam golova i pet asistencija).

Pažnja na Lukakua. Big Rom je postigao gol na poslednja tri meča Rome. U Italiji je samo jednom uspeo da veže četiri utakmica na kojima je zatresao mrežu.

JUVENTUS (3-5-2): Ščesni - Gati, Bremer, Danilo - Mekeni, Mireti, Lokateli, Rabio, Kostić - Vlahović, Kjeza

ROMA (3-5-2): Rui Patrisio - Mančini, Ljorente, Endika - Kristensen, Kristante, Paredes, Bove, Zalevski - Dibala, Lukaku

MILAN - SASUOLO (18.00)

(©Reuters)(©Reuters)

Milan je izgubio čak tri od poslednjih pet mečeva sa Sasuolom. Jedina pobeda je bila ona, istina, najslađa, u poslednjem kolu 2022. godine kada su Rosoneri osvojili skudeto. Kuriozitet je da su Rosoneri izgubili sva tri poslednja meča sa Sasuolom na San Siru.

Milan je u ovoj kalendarskoj godini popravio igru u odbrani na domaćem terenu o čemu svedoči devet utakmica na kojima nije primio gol. Nije se dogodilo gotovo deset godina, od 2014. koja je završena sa deset “clean sheets”. Međutim, Piolijev tim je u godini na izdisaju primio čak 64 gola u svim takmičenjima što je najgori učinak u istoriji Rosonera. Za delimičnu utehu Milanu je još negativniji učinak Sasuola koji je inkasirao 71 gol na 40 prvenstvenih mečeva u 2023. godini.

Sasuolo je u ovom prvenstvu pobedio samo četiri puta, od kojih su dve pobede nad Juventusom i Interom, upravo na San Siru.

Pažnja na Olivijea Žirua. Fancuz protiv Sasuola je najefikasniji u Seriji A: postiže gol svakih 78 minuta. Žiru je postigao u godini na izdisaju 18 golova i nedostaje mu jedan da izjednači učinak iz 2022. godine.

Domeniko Berardi je prava noćna mora za Milan. Postigao je Rosonerima lepotu od 11 golova i uknjižio je sedam asistencija, što će reći da je stavio svoj potpis na 18 golova tima iz Emilije protiv Đavola u 18 okršaja.

Milan i Sasuolo su prilično desetkovan povredama. Rosonerima nedostaje sedam grača a timu iz Emilije šest. Pioli nema na raspolaganju Tomorija, Tšaua, Kalulua, Pobegu, Okafora, Musu, Kaldaru i Sportijela, a Dionizi našeg Račića, Alvareza, Obijanga, Defrela, Boloka, Vinju i Vitija.

Dobra vest za Piolija je oporavak Luke Jovića koji je pokazao u poslednje dve nedelje da može da bude igrač na koga može da se osloni kad zatreba. Jan Karlo Simić je u konkurenciji da počne susret od prvog minuta. Pioli još uvek nije prelomio da li da pruži opet poverenje srpskom tinejdžeru ili da premesti Tea Ernandeza pored Simona Kjera i ubaci Florencija na levi bok.

Na tribinama San Sira neće biti Zlatana Ibrahimovića koji igra fudal na plažama Majamija, a Stefano Pioli kaže da večerašnji duel nije biti ili ne biti za njega, ali i da ne razmišlja o budućnosti.

Sve u svemu oko Milana se stvorila veoma napeta klima koja je mač sa dve oštrice, može da proizvede željene efekte ali i da definitivno potopi Piolija i njegovu četu.

MILAN (4-3-3): Menjan - Kalabrija, Kjaer, Simić, Teo Ernandez - Loftus-Čik, Benaser, Rejnders - Pulišić, Žiru, Leao

SASUOLO (4-2-3-1): Konsilji - Pedersen, Erlić, Ferari, Toljan - Torstvet, Enrike - Berardi, Bajrami, Lauriente - Pinamonti

VERONA - SALERNITANA (18.00)

(©Reuters)(©Reuters)

Verona je prošle nedelje pobedom nad Kaljarijem prekinula post nakon 14 kola, odnosno od pobede nad Romom u drugom kolu. Takođe tim našeg veterana Darka Lazovića je ostao neporažen na tri poslednja nastupa na Bentegodiju, dva remija i jedna pobeda.

Salernitana je ostvarila samo jednu pobedu u ovom prvenstvu (protiv Lacija na Arekiju). U gostima je samo dva puta izbegla poraz remizirajući sa Romom i Sasuolom uz šest poraza.

Verona je tek prošlog proleća pobedila Salernitanu u Seriji A i to iz četvrtog pokušaja golom Engongea.

Pažnja na Antonija Kandrevu. Veroni je dao, do sada, četiri gola - samo je Interu (sedam), Udinezeu (šest) i Torinu (pet) dao više golova - i uknjižio četiri asistencije.

U timu domaćina zbog kartona neće biti Dude, dok su kapiten Faraoni i Serdar povređeni. Salernitana je oslabljena, jer je Fjorilo ostao u Salernu zbog kartona, a Očoa, Dija i Daniliuc zbog povreda ili bolesti.

VERONE (4-2-3-1): Montipo - Čačua, Hijen, Davidovič, Teračano - Suslov, Ongla - Engonge, Folorunšo, Lazović - Đurić

SALERNITANA (4-3-2-1): Kostil - Macoki, Facio, Pirola, Bradarić - Kulibali, Legovski , Kastanjos - Kandreva, Čouna - Simi

UDINEZE - BOLONJA (15.00)

(©Reuters)(©Reuters)

Udineze je izgubio dva poslednja duela sa Bolonjom a prošlo je 20 godina od kada je poslednji put tim iz Friulija vezao tri poraza od današnjeg gosta. Takođe, tim iz Udina već tri godine ne zna za pobedu na svom terenu protiv Bolonje (dva remija i poraz).

Udineze pati od “remije” na “Bluenergy Stadium”: nanizali su čak pet nerešenih rezultata pred svojom pubilikom, istina, uvek uz golove. U celoj sezoni, Udineze je uspeo da ostvari samo jednu pobedu, nad Milanom na San Siru, i da remizira čak 11 puta, plus pet poraza. Dakle, u poslednjem meču u 2023. godini Čofi i njegovi fudbaleri će pokušati da donesu prvu radost u ovom prvenstvu navijačima Udinezea na domaćem terenu.

Bolonja ima odličan skor na gostojućim stadionima. Pretrpeli su samo jedan poraz (od Fjorentine) uz jednu pobedu i šest remija među kojima su i oni protiv Intera i Juventusa. Bolonja je nanizala tri pobede u Seriji A i prvi put, od kada se daju tri boda za pobedu (od sezone 1994/1995), osvojila je više od 30 bodova u prvih 17 kola.

Tajna odlične sezone Bolonje su odbrana (samo su Inter i Juve primili manje golova) i Zirkze koji je jedno od najvećih oktrića sezone u Seriji A.

Pažnja na Lorenca Luku, zatresao je mrežu u Udinama na poslednja dva prvenstvena okršaja kao i na Luisa Fergusona. Škot je postigao osam golova u 2023. godini. Među igračima veznog reda samo su Kandera i Kopmajners dali više golova (devet).

Oko sastava Udinezea postoji jedna dilema i ona je vezana za našeg Lazara Samardžića. Vezista tima iz Friulija bi mogao da preskoči meč zbog predostrožnosti jer prelazni rok počinje 2. januara i Napoli je ozbiljno zagrizao da ga angažuje budući da su prodali Elmasa, a Zjelinskom ističe ugovor u junu.

Bolonja će biti oslabljena odsustvom Endojea koji je bio u velikoj formi pre povrde. Umesto Švajcarca će igrati Urbanski i pored toga što se Orsolini u potpunosti oporavio. Mladi Poljak je sedam puta ušao sa klupe u ovom prvenstvu, ali nije nijednom počeo meč od prvog sudijskog zvižduka. Izgleda da je u Udinama kucnuo čas za njega a Orsolini će, gotovo sigurno, ući u drugom poluvremenu.

UDINEZE (3-5-1-1): Silvestri - Feraira, Perez, Kristnsen - Ebosele, Samardžić (Lovrić), Valas, Pajero, Kamara - Pereira - Luka

BOLONJA (4-2-3-1): Skorupski - Poš, Beukema, Kalafjori, Kristijansen - Moro, Frojler - Salemekers, Ferguson, Urbanski - Zirkze

SERIJA A - 18. KOLO

Petak

Fiorentina - Torino 1:0 (0:0)

/Ranijeri 83/

Napoli - Monca 0:0

Đenova - Inter 1:1 (0:1)

/Dragušin - Arnautović/

Lacio - Frozinone 3:1 (0:0)

/Kasteljanos 70, Isaksen 72, Patrik 84 - Soule 57pen/

Subota

12.30: (1,45) Atalanta (4,30) Leče (7,75)

15.00: (2,15) Kaljari (3,50) Empoli (3,70)

15.00: (3,50) Udineze (3,20) Bolonja (2,35)

18.00: (1,50) Milan (4,40) Sasuolo (6,50)

18.00: (1,95) Verona (3,50) Salernitana (4,40)

20.45: (2,10) Juventus (3,20) Roma (3,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BolonjaUdinezeSalernitanaVeronasasuoloMilanRomaJuventusSerija ADušan VlahovićRomelu LukakuDomeniko BerardiOlivije ŽiruLuka JovićJan Karlo SimićDarko LazovićLazar Samardžić

Obaveštavaj me

Juventus
Roma
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara