S jednog od superligaških mečeva u Zemunu
S jednog od superligaških mečeva u Zemunu

Superligaši ustali protiv večitih, brane FSS i traže jednak tretman

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.02.18. | 09:45

Posle Zemuna, oglasili se Napredak, Čukarički, Radnik, Radnički iz Niša, Voždovac... gotovo identičnim saopštenjima

Titula u Srbiji, od raspada stare Jugoslavije 1991. godine, rezervisana je za beogradske večite rivale (sa izuzetkom Obilića 1998), a do skora je i svaki igrač koji se dokaže u manjoj sredini „morao“ ili u Crvenu zvezdu, ili u Partizan.

Praksu sa slanjem igrača na Topčidersko brdo prekinula je Vojvodina u vreme Ratka Butorovića, potom je Rad doneo odluku da neće prodavati fudbalere ne samo večitima, već nijednom rivalu iz Superlige, a i Čukarički više voli da svoje najbolje pojedince prodaje direktno u inostranstvo, kao i mnogi drugi klubovi.

Izabrane vesti

Kod dosta klubova u Superligi uzroci toga što ne mogu da se uključe u borbu za vrh tabele mogli bi da se potraže u neorganizovanosti, lošim uslovima za rad, čestim smenama trenera, očajnim terenima, neredovnim platama... i mnogim drugim faktorima koji ne odlikuju ozbiljne klubove. Međutim, dugo je već aktuelna tema da Partizan i Zvezda imaju razne protekcije u odnosu na ostale klubove, pre svega kod sudija, a nije malo onih koji smatraju da je upravo ta protekcija u Srbiji uzrok uglavnom loših rezultata u Evropi (bar do ove godine kada su i jedni i drugi igrali 1/16 finala Lige Evrope). Jer kad se izađe na međunarodnu scenu, te protekcije - nema.

Utakmica Partizan - Zemun 1:1, u kojoj je za goste sviran nepostojeći penal, a posle koje su crno-beli izdali saopštenje, žaleći se na tretman kod sudija, bila je povod da se oglase Zemunci. Oni su oštro reagovali na saopštenje Partizana, pozivajući i crno-bele i Zvezdu da „prekinu sa obmanama, pritiscima i saopštenjima“. Naveli su da večiti rivali ne biraju sredstva da naprave sebi alibi za bilo koji loš rezultat, a da su njihove optužbe uglavnom bez pokrića.

Saopštenje Zemuna pokrenulo je lavinu, pa su se gotovo identičnim saopštenjima, u kojima se listom kritikuju Zvezda i Partizan, a brane organi Fudbalskog saveza Srbije, oglasili Napredak, Čukarički, Voždovac, Radnik iz Surdulice, Radnički iz Niša... Svi oni zahtevaju da klubovi u Superligi imaju jednak tretman, i konstatuju da najveća dva srpska kluba uništavaju lepotu fudbala, koja leži u neizvesnosti. Takođe, optužuju beogradske klubovi da su najveći krivci za mali broj navijača na stadionima...
„FSS bi trebalo da bude još rigorozniji prema Zvezdi i Partizanu kada su u pitanju saopštenja. Svi klubovi treba da imaju ravnopravan tretman jer visok plasman želimo i mi, i Nišlije, i Čukarički, i Vojvodina, i Spartak... Možda bi i mediji trebalo da ignorišu njihova saopštenja, kako bi shvatili da nisu nedodirljivi i da nije smak sveta ako odigraju nerešeno ili izgube u domaćem prvenstvu“, kaže za Sportski žurnal Marko Mišković, prvi čovek kruševačkog Napretka.

Marko Mišković

Upravo su Kruševljani jesenas pobedili na svom terenu oba večita rivala iz Beograda.
„Jedna od naših misija jeste da vratimo publiku na stadion i veru u srpski fudbal. Uvek igramo na pobedu, na gol više i želimo u vrh. Imamo pravo na to. Nisu prva dva mesta kaparisana za Zvezdu i Partizan. Oni jesu naši najtrofejniji klubovi, ali ne terenu ne igraju istorija i tradicija. Kada oni pobede, mi im čestitamo, i krajnje je vreme da i oni sportski prihvate poraz“, apeluje Mišković na beogradske klubove.

Pomenuti superligaši, svi redom, smatraju da su i oni bili oštećeni, pogotovo protiv Partizana i Zvezde, ali se uglavnom nisu oglašavali povodom toga, a da večiti rivali kao da jedva čekaju kraj utakmice kako bi se oglasili saopštenjem. Oni traže od Saveza da utiče na to da se prekine rat saopštenjima na Topčiderskom brdu.

S druge strane, FSS je nekoliko puta upozoravao i novčano kažnjavao funkcionere Zvezde i Partizana zbog neprimerenih izjava. Najavljeno je i oduzimanje bodova, ali do toga još nije došlo.

(Foto: STAR SPORT)


tagovi

Marko Mišković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara