Suze koje potvrđuju da Amerikanci baš ništa ne znaju o fudbalu

Vreme čitanja: 4min | pet. 23.06.23. | 22:58

"Kada sam došao u Milan ispunjena je moja najveća životna želja. Sledeća je da ovde ostanem zauvek"...

Sve gore od goreg - tako trenutno izgledaju potezi što ih vuku gazde Milana. Da li će sve na kraju izaći na dobro? Da li će Milan napraviti iskorak u odnosu na prošlu sezonu? Hoće li sastaviti bolji tim? Sve su to pitanja na koja ćemo odgovore dobiti kroz nekoliko meseci, ali ako govorimo iz ugla običnih navijača, kojima je emocija na prvom mestu, Amerikanci srljaju iz greške u grešku.

Na otkaz uručen klupskoj legendi Paolu Maldiniju nadovezalo se nezadovoljstvo najvažnijih igrača, koji su javno govorili da su ostali ili došli baš zbog njega. Teo Ernandez jedan od njih i poslednjih dana sve otvorenije se govori kako bi novonastala situacija mogla da dovede do njegovog odlaska.

Izabrane vesti

A onda kao grom iz vedra neba: Milan prodaje Sandra Tonalija Njukaslu!

U prvi mah nije izgledalo kao ozbiljna opcija. Na današnji dan posao maltene završen. Preostali su samo detalji do zvanične objave, to je pre nekoliko sati potvrdio i agent mladog reprezentativca Italije.

Reći će možda neko kako 75.000.000 evra nije lako odbiti, kako će Rosoneri za taj novac dovesti dvojicu, trojicu ili čak četvoricu igrača, osvežiti tim; možda ima i onih što će tvrditi da ponuđeni novac ne odgovara kvalitetima 23-godišnjeg momka, da ga treba sa sve mašnicom spakovati i poslati na Sent Džejms Park; međutim u slučaju Sandra Tonalija ne radi se o novcu. Pa čak ni o suvom kvalitetu igrača.

U veoma osetljivom trenutku, kad je posle mnogih proćerdanih godina i prelaznih rokova klub najzad počeo da staje na noge, da radi valjano, domaćinski, u Tonaliju je trebalo prepoznati onu ključnu komponentu Milanovog vaskrsenja i povratka na staze stare slave što bi trebalo da usledi. Trebalo je prepoznati da se radi o materijalu za novu klupsku legendu, za klupsku zastavu, nešto što su nekada bili Rivera, Maldini, Berezi, Kostakurta...

I Maldini je to prepoznao u onom dečaku koji se u najranijoj mladosti opredelio za rosso & nero, pa onda - znate već tu zanimljivu priču - priupitao Santa Lućiju (italijanska verzija Deda Mraza) da li bi mogla da mu omogući da zaigra za Milan kad dođe vreme. Taj isti dečak posle će odrastati uz moćni Milan sa Kakom, Pirlom, Sedorfom i ostalim velemajstorima, postati Milanista 'do groba', a grande Paolo znao je šta to znači.

Obećao mu je veliku karijeru, da ceo život provede na San Siru, igrajući za najdraži klub. Prepreka je bilo, kako da te, po ko zna koji put prokleti novac, ali šta su 'šuške' kad si još golobradi momčić i staneš pred idola. Na sve je pristao Sandro, i na drastično manju platu, dabome, samo da ga Milan otkupi od Breše...

Maldini je tog dana znao da ima taj neophodni sastojak, ono što dečak mora da ima u srcu da bi postao veliki, a klub na terenu da bi osvajao trofeje. U vreme kad fudbaleri ekipe menjaju kao čarape, Milan je ponovo bio na putu da izgradi igrača i čoveka oko kog treba isponova da sazida sopstveni identitet. Jer Sandro nije jednom rekao, ponovio je više puta.

"Kada sam došao u Milan ispunjena je moja najveća životna želja. Sledeća je da ovde ostanem zauvek".

Ono što je delovalo kao sudbinski zapisano nasilno je prekinuto. Sutra, prekosutra ili do kraja iduće nedelje Tonali će obući crno-beli dres Njukasla i moraće da se smeška dok pozira fotoreporterima. Takav je fudbalski biznis danas. Za neke godine što dolaze ostaće priča da je Sandro zaplakao kada je čuo da ga voljeni klub prodaje...

"Tonali je želeo da ostane u Milanu. Pošto su mu rekli da mora da ide jer klub može mnogo dobro da zaradi, oblile su ga suze. A razmišljao je da do kraja karijere igra za Milan, baš kao što mu je obećao Paolo Maldini", piše rimska Republika u sutrašnjem izdanju.

"Da li je momak srećan? Miran je, zna da se ovako velike stvari teško odbijaju. Imamo sve dogovoreno, sada klubovi međusobno finaliziraju sve", izbegao je direktan odgovor na pitanje novinara menadžer Sandra Tonalija. "Ugovor je na šest godina, odlični uslovi... Sandro na ovaj način pomaže Milanu, novac će dobiti i Breša. On takođe voli i taj klub"...

A šta ćemo sa suzama?

Pa ništa, one će brzo pasti u zaborav. Ostaće eventualno kao potvrda da ti Amerikanci baš ništa o fudbalu ne znaju.


tagovi

Sandro TonaliLetnji prelazni rok 2023

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara