©Reuters
©Reuters

Švajcarski klasik: Bazel gostuje redovnoj mušteriji

Vreme čitanja: 2min | čet. 04.02.21. | 15:04

Lozana je na poslednjih 29 duela sa Bazelom upisala samo jedan trijumf

U okviru 18. kola švajcarske Superlige fudbaleri Lozane dočekuju Bazel (20.30). Plavo-beli su sedmi na tabeli, dok je sastav sa Sant Jakob Parka trenutno drugi, ali sa čak 11 bodova manje od vodećeg Jang Bojsa.

Duel Lozane i Bazela se u Švajcarskoj smatra jednim od klasika tamošnjeg fudbala, jer je reč o timovima koji spadaju među šest najuspešnijih u zemlji. Bazel je 20 puta bio šampion, dok je Lozana u sedam navrata osvajala titulu u elitnom rangu.

Izabrane vesti

Lozana je prethodnih godina često menjala rang, ispadala i vraćala se, pa već neko vreme ne spada u red najboljih klubova u zemlji. Bazel je sa druge strane posle godina potpune dominacije u prethodnih par pao u senku Jang Bojsa i od 2017. godine ne zna za titulu. Sastav iz Berna je nemilosrdan prethodnih godina pa ekipa Čirijaka Sforce nema pravo na grešku. Remi ili poraz od Lozane predstavljali bi veliki korak unazad za crveno-plave.

Ekipa Lozane još uvek ne zna za pobedu u 2021. godini u zvaničnim mečevima (slavila u prijateljskom susretu sa Tunom, 3:1). Sastav Đorđa Kontinija je upisao dva remija od početka godine (Ksamaks i Servet), pretrpeo je poraz na svom terenu od Siona. Bazel je godinu otvorio porazom od Tuna, da bi u 15. kolu doživeo debakl na svom stadionu u duelu sa Cirihom (1:4). Usledila je pobeda protiv Siona u gostima, a potom i remi sa Luganom kod kuće.

Interesantno je da u poslednjih 29 međusobnih susreta Lozana ima samo jedan trijumf i to iz septembra 2017. godine. U prvom delu tekuće sezone je Bazel slavio na svom stadionu (2:1) u okviru petog kola.

Sforca neće moći da računa na Horhea i Taulanta Džaku zbog povreda, Silvan Vidmer je bolestan, dok su pod znakom pitanja i nastupi Amira Abrašija i Luke Cufija. Moraće da se čuvaju protiv Lozane Artura Kabral, Pajtim Kasami i Afimiko Pululu, jer im preti suspenzija zbog nakupljenih kartona. Sa druge strane, Elton Monteiro i Kameron Puertas odrađuju suspenzije, Noa Falk, Joel Gajsman, Aldin Turkes, Rafik Cehnini i Armel Zohuri su povređeni.

U centru pažnje biće najbolji strelac lige Artur Kabral (osam pogodaka). Napadač Bazela je na iznenađenje mnogih presedeo meč sa Sionom, da bi protiv Lugana ušao sa klupe i postigao pogodak. Očekuje se ipak da Brazilac večeras bude u startnih 11.

ŠVAJCARSKA, SUPERLIGA - 18. KOLO

Sreda

Cirih - Jang Bojs 1:4 (0:3)

/Domgjoni 76 - Lauper 26, Sibašo 43, 45, 63/

Lugano - Vaduz 1:1 (1:1)

/Gernd 23 - Šmid 2/

Sion - Sankt Galen 3:2 (1:1)

/Grgić 14, 61, 90+6 - Žiljemon 4, Lakroa 75 autogol/

Četvrtak

18.15: (2,20) Lucern (3,45) Servet (3,25)

20.30: (2,80) Lozana (3,35) Bazel (2,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BazelLozanaŠvajcarska 1Artur

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara