Sve Partizanove prolećne opcije

Vreme čitanja: 5min | ned. 10.02.19. | 09:39

Crno-beli prinuđeni da traže alternativno rešenje u manevru, Bambi Tošić u novoj ulozi, Nikolić nudi dve mogućnosti, odbrana netaknuta

Ima ona navijačka „kad ne ide – menjaj“. A i trenerska „verujem u ovaj tim“. Kakav god da je i koliko god mu nije išlo, Partizanov neće pretrpeti bitne promene u osvit drugog dela sezone, jer je Zoran Mirković ostao nepokolebljiv u uverenju da bolje od onih koji su igrali jesenas nema.

Taj zaključak nametnuo se na osnovu treninga i kontrolnih utakmica u pripremnom periodu. Možda je bilo osnova za radikalne rezove, ako se pogleda tabela, međutim, kako sad stvari stoje sve će u osnovnoj postavci biti isto, uz bitnu napomenu da od projektovanih startera jedino više nema na raspolaganju Marka Jankovića. Odlazak centralnog ofanzivnog veziste stvorio je probleme, uočljive u organizaciji i na tom polju struka je prinuđena da improvizuje, jer nije dobila odgovarajuću zamenu, dok će sve ostale linije tima ostati manje-više netaknute.

Izabrane vesti

To znači da bi crno-beli trebalo da započnu 2019. u formaciji 4-2-3-1, prilagodljivu u klasičnu 4-4-2, u nekim situacijama i u 4-1-3-2. Stručnjaci će, ionako, kazati da brojevi nisu bitni i da predstavljaju samo početni raspored na terenu, međutim, prema svemu dosad urađenom Parni valjak bi 16. februara, na stadionu „Slavko Maletin Vava“, mogao u sledećem sastavu da krene u prolećenu vožnju:
Stojković – N. R. Miletić, Marković, Valijente, N. G. Miletić – Zdjelar, Kosović - Zakarić, Nikolić, Tošić –  Rikardo.

Namerno smo se ograničili samo na premijerni takmičarski susret u godini, sa OFK Bačkom, jer su suspenzije izbacile iz kombinacije Danila Pantića (uz to i povređen) i Slobodana Uroševića (kartoni), a pitanje je kad će stručnom štabu na raspolaganje da se stavi roviti Musa Ndžai. Kad Pantić i Urošević odleže kaznu, a osim novajlije iz Norveške ekipi se priključi Đorđe Ivanović dobiće Mirković još koju opciju u ofanzinom delu tima, tokom pripremnog perioda manje kreativnom i efikasnom od očekivanog.  

Navedena postavka će moći da se menja zavisno od toga kad se oporavi Danilo Pantić (nadaju se crno-beli do duela sa novosadskim Proleterom, a sigurno za 159. večiti deri), zamišljen da dejstvuje kao levo krilo. U tom slučaju, Zakarić bi ostao desno, a Bambija Tošića bi Grobari mogli da gledaju u novoj ulozi – „desetke“. Uostalom, na njoj se vrlo dobro snašao u proveri sa Krila Sovjetov, javno ga je pohvalio trener Mirković, a očekuje se da bivši reprezentativac bude možda i ključni igrač u ovoj formaciji. U tom slučaju, iz startnih 11 ispao bi jedan napadać, najverovatnije Nemanja Nikolić, ali bi struka dobila opciju više na klupi, ukoliko početna ideja ne bude funcionisala.

Ono što posebno može da raduje Mirkovića jeste saznanje da bar brojčano u krilima ne oskudeva i da bi, kad se privikne na rad u Srbiji, mogao Musa Ndžai da pokrije poziciju na levoj strani ofanzive. Ili, kad „nadođe“ Radivoj Bosić. Na istom mestu čak četiri od pet kontrolnih susreta počeo je 16-godišnji Filip Stevanović, te bez obzira što je velika dilema može li fizički da odgovori zahtevima seniorskog fudbala, biće prilika da i on dobije šansu, i to onu pravu, a ne samo po nekoliko minuta, jer je reč o velikom potencijalu i proizvodu omladinske škole od koje klub živi. Osim Muse, Stevanovića i Bosića, kad se oporavi opcija za krilo je i Đorđe Ivanović, iako može da bude i (polu)špic. U tom slučaju Pantić ide na „desetku“, što je pozicija koja mu možda i najviše prija, novajlija iz Stabeka levo, a desno bi se menjali Tošić i Zakarić (obojici je to draža strana, mada je Bambi protiv Šahtjora igrao i na suprotnoj, kao i bivši fudbaler Željezničara jesenas). Naravno, sa Rikardom ili Nikolićem kao centarforom.

S druge strane, Nemanja Nikolić se nametnuo tokom pripremnog perioda kao fudbaler sposoban da na krkačama nosi odbranu protivnika, koristan je u zadržavanju lopte, odigravanju povratnog pasa i nije isključeno da bivšeg prvotimca subotičkog Spartaka u nekim situacijama gledamo u ulozi distributera, malo pouvčenijeg u odnosu na kolegu mu iz špica, Rikarda Gomeša. Verovatno u već opisanoj formaciji 4-2-3-1.

Za bilo koju opciju da se opredeli, Mirković izvesno na mestima zadnjih veznih upariti Sašu Zdjelara i Nebojšu Kosovića (vrlo dobro funkcionisali u pripremnom periodu), dok je Aleksandar Šćekić opcija kad neko od prve dvojice ne bude mogao. Ispred njih kao varijante ostaju romb ili klasičan raspored sa dvojicom špiceva, pogotovo što se navali red izjasnio da bi voleo postavku sa dva napadača. Najčešće bi to bili prvi strelac tima Rikardo i Nikolić, dok povratnik Dejan Georgijević tek mora da se dokazuje.

Najmanje promena biće u odbrani. Logično, pošto je sa osam primljenih golova zvanično najčvrršća u ligi i Mirković je odlučio da tu ništa ne dira. I zašto bi, kad na raspolaganju ima najboljeg srpskog golmana, Vladmira Stojkovića (nesavladanog na pripremama u Turskoj)? Dalje, reprezentativni desni bek Nemanja R. Miletić, mladi i sve bolji Svetozar Marković, pa pored njega diplomac Barselonine La Masije, Mark Valijente, dok deluje da je na levom boku, makar za pola koraka, Nemanja G. Miletić  - ponekad i kao štoper – u prednosti u odnosu na talentovanog Zlatana Šehovića, od koga se očekuje da „krade minute“ starijem kolegi.

Da je realizovan Markovićev transfer u Italiju, plan struke bio je da se N. R. Miletić pomeri u srce odbrane, a na desnom beku zaigra Miroslav Vulićević ili Rumun Gabrijel Enake (kad bude mesta, usled ograničenja u broju stranaca). Što se možda i dogodi ako do kraja sezona bude problema sa kartonima i poredama, ali to su samo alternative. Uz napomenu da je Enake jesenas, pa i tokom priprema, korišćen i kao desno krilo, te iako je tu potencijalna gužva (Zakarić, Tošić, pa i Đerlek), možda u nekim mečevima, kad se bude jurio rezultat, zaigra ofanzivno.

Veliki dobitak priprema je saznanje da je 17-godišnji štoper Strahinja Pavlović na najbolji način iskoristio šansu i trenutno je treći centralni defanzivac, a utisak i da zna i da igra fudbal, a i da tuče, biće od koristi Partizanu na putu afirmacije još jednog produkta omladinske škole.

Ionako je to deo prolećnog plana...


tagovi

Zoran MirkovićZoran TošićGoran ZakarićDanilo PantićNebojša Kosović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara