Mukoko (© Reuters)
Mukoko (© Reuters)

Tačno je! Ovaj mali i nije baš tako mali, lagali su kada je rođen

Vreme čitanja: 2min | pet. 10.03.23. | 03:24

Slučaj Jusufe Mukoka potresa Nemačku

Talenat jeste, ali tako mlad nije. Ispostavilo se da su Nemci lažirali godine rođenja Jusufe Mukoka i da je ofanzivac Borusije iz Dortmunda četiri godine stariji nego što se dugo verovalo. Umesto 18, njemu su zapravo 22!

Grešku je najpre otkrio Špigel i naterao ostale medije da čeprkaju po prošlosti napadača. Otišlo se toliko daleko da sad nema dileme. Bunt je došao u posed krštenice iz Jaunde, glavnog grada Kameruna, u kome je Mukoko rođen i gde je kao datum dolaska na svet zaveden 19. jul 2000, a na 20. novembar 2004, kako je zvanična verzija.

Izabrane vesti

Ionako je od početka bilo sumnjivo, kad se pre nekoliko godina pojavio Afrikanac u mlađim kategorijama Borusije. Videlo se da odskače u poređenju sa konkurencijom, daje i namešta golove u neskladu sa uzrastom, čak je igrajući za kadete (tim do 15 godina) jedne sezone 90 puta tresao mrežu na 56 utakmica!?

Njegove godine mogu samo da se nagađaju. Možda je realnost takva da ima godinu ili dve više, ali sigurno nema 17. Bez obzira na to, momak nije kriv ni za šta, nikog nije varao, niti je načinio neku prevaru“, pričao je Timo Projs, trener mladog tima Borusije iz Dortmunda, u vreme dok je Mukoko igrao za njegov tim.

Koliko su u Borusiji i u Fudbalskom savezu Nemačke (Mukoku u međuvremenu bio deo selekcije i na Mundijalu u Kataru) ignorisali da slučaj postoji kazuju informacije od pre nekoliko meseci da nisu hteli da proveravaju podatke. Držali su se verzije na osnovu koje su Milioneri prijavili talenta iz „klase 2000“ i kao takvog ga je sistem registrovao i svaki put prepoznao.

Onda je Bunt rešio da malo zaviri u prošlost i došao do krštenice upisane pod brojem 4621/2000, koji pokazuje da je fudbaler Borusije rođen u Jaundeu (samo je to, izgleda, verodostojno), ali kao Jusufa Mohamadu. Isto tako, u dokumentu se vidi kako su roditelji Usman Mohamad (taksista) i Jusufa Harira (domaćica). A u Nemačkoj je izvesni Džozef Mukoko, koji sa fudbalerom živi, naznačen kao njegov biološki otac. Ispostaviće se, ipak, očuh.

Sumnja se da je upravo Džozef isprva i dojavio novinarima da su papiri lažirani...

Mukoko je u međuvremenu produžio ugovor sa Borusijom (isticao ovog leta) do juna 2026. Tad će imati 26 godina. Valjda.


tagovi

Jusufa MukokoBorusijaBorusija Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara