Mukoko (© Reuters)
Mukoko (© Reuters)

Dečko, jesi li ti Mukoko ili Mohamadu? Imaš li 22 ili 18 godina?

Vreme čitanja: 3min | pet. 13.01.23. | 14:44

Osveta očuha ili nešto drugo, Čelsi i Njukasl se povukli iz priče oko transfera, Dortmund mu ponudio novi ugovor do leta 2027.

Sezona velikog napretka. Daje golove, asistira, jedan je od oslonaca Borusije u napadu, ali u poslednje dva dana Jusufa Mukoko (ako se uopšte tako zove) u žižu interesovanja nije dospeo učinkom na terenu, već informacijom koja izaziva sumnju po pitanju njegovih godina.

Debatu je pokrenuo engleski Dejli mejl, povodom informacije da su dva premijerligaška kluba pokušala da dovedu ove zime talentovanog špica. U želju da istraže sve karakteristike, novinari su navodno saznali da Mukoku nije rođen 2004, kako je zaveden u zvaničnim dokumentima, već još 2000. Samim tim, da nema 18, već 22 godine.

Izabrane vesti

Dejli mejdl tvrdi da je Mukokovo pravo ime zapravo Jusufa Mohamadu, što se nije znalo kad se 2014. preselio u Nemačku, gde je usvojen. Isti izvor čak navodi da je očuh bio taj koji je dojavio novinarima da dokumenta perspektivnog fudbalera nisu baš tačna kao što je zvanična verzija. Po njoj je rođen 20. novembra 2004. u Juandeu i još 2017. je FS Nemačke uveravao da su ti podaci verodostojni. Sve kao odgovor na sumnje pojedinaca da nije baš logično da sa 13 leta pravi razliku u svom dobu i daje veliki broj utakmica za odgovarajuću selekciju Milionera.

Tad je priča utihnula, da bi aktuelizovana prošle sedmice posle otkrića kako je Kamerun lažirao dokumenta 21 od 30 fudbalera sa spiska kadetske reprezentacije za učešće u kvalifikacijama za Kup nacija Centralne Afrike. Odmah su se pojavile sumnje da li je Mukokoili Mohamadu – četiri godine stariji nego što se dosad verovalo. Kao i koji su motivi očuha da se uopšte bavi ovom temom.

Tek, Čelsi i Njukasl koji su ga želeli do pre neki dan odjednom su prestali da se javljaju zastupnicima napadača Borusije, smatrajući da, ako ima 22 godine, prostor za razvoj baš i nije toliki kakav bi se ukazao da mu je samo 18.

Njegove godine mogu samo da se nagađaju. Možda je realnost takva da ima godinu ilki dve više, ali sigurno nema 17. Bez obzirta na to, momak nije kriv ni za šta, nikog nije varao, niti je načinio neku prevaru“, govorio je svojevremeno Timo Projs, trener mladog tima Borusije iz Dortmunda, dok je Mukoko igrao za njegov tim.

U Fudbalskom savezu Nemačke, za čiju reprezentaciju je igrao jedan kontrolni meč pred Mundijala, a u Dohi ušao samo pred kraj susreta sa Japanom, smatraju da slučaj ne postoji.

Ne bavimo se spekulacijama. Borusija Dortmund je takođe detaljno ispitala papirologiju i dokumentaciju dostavljenu Savezu”.

Da li zbog cele zbrke, povlačenja Engleza ili nekih drugih motiva, tek sam Jusufa Mukoko je, izgleda, rešio da produži ugovor sa Borusjom, iako se činilo u jednom trenutku da će na leto otići besplatno. Ovako će prema odbredbama nove saradnje ostati na Vestfalenu do juna 2027. uz fiksno zarađivati 3.000.000 evra po sezoni, a dodatno će moći da računa na razne bonuse, od kojih je jedan već spreman, za to što ostaje.


tagovi

Borusija DortmundJusufa Mukoko

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara