Titula bez pobede u derbiju kao veza bez vođenja ljubavi

Vreme čitanja: 3min | sub. 20.04.24. | 09:45

Crvena zvezda samo tri puta u istoriji prva prošle kroz cilj bez da je pobedila Partizan

Kao Beograd bez vrabaca i košave! Kao ljubav bez seksa, ili leskovački roštilj bez urnebes salate I ljutenice. Tako nekako bi izgledala već viđena, nova Zvezdina titula u slučaju da tim sa Marakane i treći put ove sezone ne iskoristi priliku i autoritativno pokaže večitom rivalu gde se igra najbolji fudbal u Srbiji  (18 časova, TV Arena).Samo tri puta kroz slavnu istoriju Crvena zvezda je uspela da bude najbolja u državi, bez da oseti kako je u prvenstvenim mečevima slaviti protiv Partizana. Prethodni put do se dogodilo u sezoni korona virusa, kada su crno-beli pobedili u Humskoj (2:0), dok u martu 2020. godine, na početku mandata Dejana Stankovića, nije bilo golova.  Treći derbi nije ni odigran zbog pandemije.

Samo još u sezonama 1967/68. i 1980/1981, Crvena zvezda je prva prolazila kroz cilj bez pobede u najvećoj utakmici. Partizan ima devet takvih titula.

Izabrane vesti

Kada pogledamo negativne pojave vrlo čudne Zvezdine sezone, videćemo da je aktuelni tim imao četiri kolosalne šanse da podeblja bolju ocenu ili prolazno vreme. Ako uzmemo da su Lajpcig I Mančester Siti neki drugi svet, crveno-beli su pod Barakom Baharom i Vladanom Milojevićem sabrali dvomeč protiv Jang Bojsa i dve utakmice sa Partizanom bez trijumfa.

Suviše je to veliki uzorak da bi se pričalo o slučajnosti, podzmenim vodama I lošoj sreći. Ali još čudnije zvuči da je Crvena zvezda najbolje utakmice takmičarske godine odigrala u Bernu, kada samo što nije promašila aerodromski ulaz u Bazelu, i protiv Partizana kada je, mimo zvezdaških običaja, učinila da se publike kućama vrati zadovoljna i pored remija (2:2). Zvezda je taj poslednji derbi odigrala bolje nego one koje je dobijala kod prethodna tri trenera, uključujući i onaj kod Dejana Stankovića iz marta 2022. godine kada je rutinirala komšije iz Humske (2:0).

Ali peti veliki meč bez pobede. To bi bilo suviše u godini velikih ulaganja I periodu kada se već ozbiljno razmišlja o predstojećem letu i izvesnim kvalifikacijama za Ligu šampiona. Još jedan derbi bez pobede podigao bi temperaturu i pred Kup susret protiv istog rival na istom mestu kroz tri dana.

Trener Crvene zvezde Vladan Milojević nije želeo da pobegne od sopstvenog pragmatizma ni u najavi 173. večitog derbija. Pokušao je da olabavi situaciju rečima da je najbolji tim prvenstva onaj koji ima najviše bodova posle 37. kola, i da će samo pokušati da spoji dobru igru sa rezultatom danas u Ljutice Bogdana. Poslao je poruku navijačima da ne očekuju rafal udaraca prema Partizanovom golu kao pre 42 dana, jer ne postoje dve identične fudbalske utakmice. Kao što ne postoje dve identične žene.

 Možda je Vladan Milojević posle poslednjeg susreta sa Partizanom osećao dozu ponosa, čak i pobedničkog zanosa jer je prezentirao neki sasvim drugačiji model igre od prepoznatljivog. Ali kada je hladne glave analizirao situaciju- nije bio zadovoljan. Srećnim bi ga učinilo samo da je lopta jednom više prešla liniju Partizanovog gola, od Zvezdinog. Jer to je Vladan Milojević.

Videće na delu u narednih 180 minuta, sa akcentom na ovih današnjih 90, Vladan Milojević dokle je stigla njegove rekonstrukcija sistema, I svesti jednog tima. Uspeo je novi trener da u većem delu proleća otrgne ovu ekipu i pojasni im kako stoje stvari u Beogradu i koji su to mečevi prioritet u jednom klubu. Odigrala je Crvena zvezda martovski okršaj sa mnogo strasti, gurala loptu napred i negde naznačila da bi u Ligi šampiona možda sve bilo drugačije da je na klupi sedeo jedan čovek iz Arađelovca.

Ali Zvezda traži stalnu uzlaznu liniju. I to bi bila pobeda u derbiju, makar jednim golom razlike uz dva šuta u okvir. Sezona bi tada dobila zadovoljavajuće okvire.

A I na šampionskom slavlju bilo bi leskovčakog roštilja, sa sve ljutenicama I urnebes salatom. Bilo bi I ljubavi na sve strane i svega ostalog.


tagovi

Vladan Milojević

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara