Turski velikani gomilaju zvezde kao nikad, poslednja u nizu - Oks

Vreme čitanja: 3min | pon. 14.08.23. | 13:32

Bešiktaš pokušava da drži korak sa Fenerom i Galatom

Nije prvi put da Turci ozbiljno troše tokom leta. Takođe, nije to u rangu klubova iz Engleske ili Saudijske Arabije, ali imajući u vidu da na Bosfor dolaze veoma zanimljiva imena - doduše, uglavnom istrošena, ili pojedinci u pokušaju da rehabilituju karijeru - ono što u ovom prelaznom roku rade tri najveća kluba iz Istanbulu i te kako privlači pažnju fudbalskih fanatika.

Fenerbahče u želji da vrati titulu posle devet sušnih godina krenuo je beskompromisno, šampion Galatasaraj ispratio u nameri da nastavi da nanosi bol velikom rivalu i dodatno odmakne po broju trofeja, a skrštenih ruku ne sedi ni Bešiktaš.

Izabrane vesti

Orlovi se nisu pojačali igračima kalibra kakvim mogu da se pohvale Galata i Fener, međutim današnja, a dugo najavljivana akvizicija, popravlja njihovu poziciju makar u medijskom prostoru.

Novi igrač Bešiktaša postao je Aleks Okslejd Čemberlen (29)!

Doskorašnja zvezda Liverpula stavila je paraf na trogodišnji ugovor, u naponu je snage i sigurno spada u najzvučnija pojačanja što su poslednjih godina stigla na Inonu stadion. Popularni Oks je osvajač Lige šampiona, bio je i prvak sveta sa Redsima, osvojio titulu posle tri decenije Liverpulove suše. U nogama ima 235 premijerligaških utakmica (20 golova i 28 asistencija), odnosno zavidno evropsko iskustvo, pošto je odigrao preko 50 utakmica u Ligi šampiona.

Imajući u vidu da je došao bez obeštećenja, ovaj posao može se smatrati jednim od najboljih ovog leta u Turskoj.

Bešiktaš je pre Okslejda Čemberlena bez uloženog centa doveo i Ante Rebića kome je istekao ugovor sa Milanom, odnosno Danijela Amartija iz Lestera. Žan Onana plaćen je Lansu nešto preko 4.000.000 evra, a Artur Masuaku Vest Hemu 2.000.000.

Bešiktaš se ovde verovatno neće zaustaviti...

Kada govorimo o Galatasaraju najveći posao napravljen je onog časa kada je obezbeđen ostanak Maura Ikardija. Argentinac je otkupljen od Pari Sen Žermena za 10.000.000 evra. Ozbiljna pojačanja trebalo bi da predstavljaju i Kerem Demirbaj (Bajer Leverkuzen, 3.700.000), nekada jedan od boljih vezista Bundeslige; čudna glava i sjajni ofanzivni bek Anhelinjo (RB Lajpcig, pozajmica, 1.500.000), te štoper Kan Ajhan Sasuolo (2.800.000), napadači Sedrik Bakambu (Al Nasr, 700.000) i Halil Dervišoglu (Brentford, 500.000).

Kada govorimo o najjačim imenima izdvaja se svakako Vilfrid Zaha (došao bez obeštećenja iz Kristal Palasa), ali zbog godina, talenta i mogućnosti da bude prodat za veliku sumu novca, mladi Brazilac Tete (23) lako bi mogao da se ispostavi kao kapitalac. Njega su Galatini ljudi dugo ubeđivali i na kraju privoleli da kao slobodan agent dođe, pošto je raskinuo ugovor sa Šahtjorom iz Donjecka.

Momak već sada ima tržišnu vrednost od 25.000.000 evra...

Fenerbahče je potrošio daleko najviše, blizu 50.000.000 evra samo na obeštećenja. Najviše je dao za Džengiza Undera iz Marselja - 15.000.000, potom za Sebastijana Šimanskog iz moskovskog Dinama - skoro 10.000.000, a slična fiksna cifra je data je i za Freda iz Mančester Junajteda, s tim da su tu i bonusi od 5.000.000.

Štoper Rodrigo Bekao iz Udinezea koštao je preko 8.000.000...

Najveće zvezde došle su bez obeštećenja, u pitanju su Edin Džeko i Dušan Tadić.

I kako smo već konstatovali, nije prvi put da Turci troše velike sume novca, ali pitanje je da li su baš u ovolikoj meri pazarili u najjačim ligama Evrope i dovodili toliko zvezda i zvezdica.


tagovi

Turska Super ligAleks Okslejd-Čemberlen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara