U San Dijegu nastaje nova verzija Nordsjelanda na pogon iz Gane

Vreme čitanja: 2min | sre. 20.03.24. | 13:05

MLS se verovatno neće zaustaviti na 30 klubova

MLS dolazi u San Dijego. Grad iz južne Kalifornije, nedaleko od granice sa Meksikom, postaće dom 30. tima lige od sezone 2025. i već radi na stvaranju igračkog kadra. Posle potpisa golmana Djurana Ferija članovi San Dijega postaće dva igrača Nordsjelanda, defanzivni vezni Jepe Tverskov i napadač Markus Ingvartsen. Nimalo čudan izbor ako se u obzir uzme činjenica da danski klub i novopromovisani američki kolektiv povezuje akademija Pravo na san iliti u originalu Right To Dream.

San Dijego je u vlasništvu Mohameda Mansura – ​​istaknutog preduzetnika, investitora i filantropa sa dubokim, globalnim vezama u svetu fudbala – i Sikujan Banda iz nacije Kumejaj. Pleme Sikujan će tako da postane prvo indijansko pleme koje ima vlasnički udeo u profesionalnom fudbalu u Sjedinjenim Američkim Državama. Grupi investitora se takođe pridružio šestostruki Ol star igrač i MLB zvezda San Dijego Padresa, Meni Mačado. Svi oni biće u službi ideje koja je donela rezultat u Africi, pa u Evropi. Vreme je za Severnu Ameriku.

Izabrane vesti

Grupa Mansur poseduje Akademiju igrača Right to Dream, koja je počela u Gani i proširila se na Egipat, a zatim Dansku. Pravo na snove je na kraju kupilo Nordsjeland, člana danske Superlige i u njemu igra nekoliko mladih talenata iz pomenutog rasadnika u Gani. Akademija je od svog osnivanja dala 20 reprezentativaca Gane, među kojima su Mohamed Kudus iz Vest Hema, Kamaldin Sulemana iz Sautemptona i Sajmon Adingra iz Brajtona. Galebovi sa juga Engleske ove zime su kaparisali Ibrahima Osmana iz Nordsjelanda za oko 20.000.000 evra.

Subota, 19.00: (2,25) Njujork RB (3,45) Inter Majami (3,15)

Mansur i San Dijego planiraju da osnuju akademiju vrednu 150 miliona dolara u San Dijegu koja može da dopre do Tihuane i šire, koristeći prednosti FIFA pravila koja dozvoljavaju akademiji da regrutuje igrače iz susedne zemlje, ako se nalaze 80 kilometara od susedne države.

Sada kada je MLS konačno odobrio povećanje na 30. člana, pošteno je da se zapitamo kako će takmičenje da izgleda u skorijoj budućnosti. Članarina od 500 miliona dolara koju je novajlija platio je dodatna potvrda onoga što se čini da je stvarni poslovni model lige.

Nacionalni TV rejting MLS-a uvek je bio skroman. Proširenje na više klubova i više gradova deluje kao izvestan scenario. Prvenstvo reklamira zapanjujući ugovor o strimingu od 250 miliona dolara po sezoni sa Apple TV+. Ali sada može da zaradi duplo više dodavanjem samo jednog tima. Kada su potencijalni vlasnici spremni da plate najmanje 500 miliona dolara da bi se pridružili ligi, zašto bi se MLS zaustavio na 30 timova?

Posle decenija čekanja na MLS, San Dijego konačno ima status člana. Ali za sledeći grad - Las Vegas, Indijanapolis ili Finiks, izgleda da je samo pitanje vremena. I novca.


tagovi

MLSMLS ligaSan Dijego

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara