Gol Harija Kejna (Reuters)
Gol Harija Kejna (Reuters)

Umesto frke u Minhenu, surova istina: Bajern veruje u osvajanje Lige šampiona (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 05.03.24. | 22:52

Bavarci u revanšu osmine finala, jednom od najboljih partija od starta sezone, na krilima Harija Kejna, počistili nemoćni Lacio i plasirali se među osam najboljih timova Evrope

Titulu u Bundesligi, prvi put posle 11 uzastopnih godina neće videti, ali najvredniji pehar u klupskom fudbalu ostaje realnost za Bajern. Revanš osmine finala sa Lacijem i jurnjava za golom zaostatka iz Rima, nije bio naročito stresan zadatak za šestostrukog šampiona Evrope. Večeras je u minhenskom fudbalskom hramu potvrđeno da jedini razlog Bajernovog poraza u Rimu bila nesmotrenost Dajoa Upamekana, čoveka koji je skrivio penal iz kojeg su Bjankoćelesti izvojevali pobedu i koji je ostavio svoju ekipu na cedilu u završnoj četvrtini utakmice na Olimpiku. Alijanc arena je progutala je ekipu Mauricija Sarija, Lacijali nisu znali koju rupu pre da krpe, a nakon što ih je načeo, domaćin je bio surov i pokazao da ni ranjenom Bajernu, italijanski predstavnik nije ni do kolena - 3:0.

Upitani pre večerašnje utakmice da li će Tomas Tuhel u slučaju eliminacije dobiti otkaz, Bajernovi direktori Maks Eberl i Kristof Frojnd bili su sličnog stava. Eberl je poručio da nema odgovor, ali da nije razgovarao sa potencijalnim naslednicima, dok je Frojnd poručio da uprava kluba i ne razmišlja o takvom scenariju, već da je čitava energija usmerena na sudbonosnih 90 minuta. A onda je Eberl dodao da očekuje reakciju tima, i da je Liga šampiona takmičenje u kojem imaju najveće šanse da ostvare uspeh ove sezone. Remi sa Frajburgom za vikenda pokazao je da je Bajern odustao od odbrane titule državnog prvaka, ali baš ta reakcija u večerašnjem revanšu pokazala je da Bavarci ozbiljno razmišljaju o samoj završnici elitnog takmičenja, samim tim i o peharu.

Izabrane vesti

Jedini trenutak istinske strepnje za Tuhela, njegove pulene, klupsko rukovodstvo i sve one kojima je nemački velikan u srcu, odigrao se početkom 37. minuta. Crnilo je na milisekund prošlo pred očima krcate Alijanca arene, sve dok nije shvatila. Ćiro Imobile je glavom propustio da unovči zicer kakav bi u Seriji A promašio jednom, do maksimalno dva puta iz deset pokušaja. Umesto velike frke i dva gola zaostatka, Bajernova odmazda - prilično surova.

Majstorski je Sari postavio bedem pred svojim golom zajući šta ga čeka u Minhenu, izgarali su defanzici Lacija, suočili se sa deset udaraca Bajerna već u prvih 25 minuta, Mario Hila i Adam Marušić ginuli su kako bi blokirali udarce domaćina i sekli opasne završne pasove. A onda je duga lopta Aleksandra Pavlovića načela odbranu Lacija, da bi je ubrzo na kolena bacio Hari Kejn. Da su Lacijali izdržali do poluvremena, možda bi crv sumnje i nervoza počeli da se uvlače u misli fudbalera Bajerna. Ovako, bilo je jasno šta sledi. Već u narednom napadu moglo je da bude dva nula da Musijala nije promašio zicer, do odlaska na odmor, Bajern je postigao i drugi gol. Spektakularan volej De Lihta u gol je za svaki slučaj pospremio Tomas Miler.

Nije Bajern čitave večeri imao slabu tačku. Za Nojera nije bilo posla jer gosti nisu uputili niti jedan udarac u okvir gola, bekovi Gereiro i Kimih, predstavljali su konstantnu pretnju motajući se oko šesnaesterca rivala, dok su lopte na sredini otimali Gorecka i Pavlović. Pritom je potencijalni reprezentativac Srbije, majstorski delio duge lopte i otvarao napade Bajerna tokom prvog dela igre. Uistinu, događalo mu se i da izgubi loptu na centru igrališta, ali gotovo svaki pas unapred bio je smislen i tačan.

Sredinom drugog poluvremena, Hari Kejn je pokazao da savršeno prati igru i kada saigrači završavaju akcije, te iskoristio udarac takođe nadahnutog Liroja Sanea, da dođe do 33. gola na 33. utakmice za Bajern u svim takmičenjima. Najvećni predator Evrope, vodeći u borbi za Zlatnu kopačku (27 golova) i za sada najbolji strelac u ovogodišnjem izdanju Lige šampiona (6). Pritom, čovek koji se nije opustio do poslednjeg sudijskog zvižduka obavljajući revnosno sve defanzivne zadatke.

Da je Tuhelova ekipa olabavila nogu sa papučice gasa pokazala je i statistika. Nakon čak 15 udaraca ka golu iz prvog dela, u narednom je uputila svega sedam. Ali nakon trećeg pogotka, nije bilo ni potrebe za bilo kakvim rizikom, a Bajern je prvi put u poslednjih osam pokušaja uspeo da izađe kao pobednik iz dvomeča Lige šampiona u okolnostima kada je morao da juri zaostatak iz prve utakmice.

Tuhel će de fakto biti upamćen kao čovek koji je prokockao titulu u Bajernu, kao trener pred kojim je prekinuta nestvarna bundesligaška hegemonija. Ali ne zaboravite da je reč o stručnjaku koji sredinom sezone 2020/21 preuzeo Čelsi i ispod radara ga vodio do titule prvaka Evrope. Ako podigne Ušati pehar sa Bajernom sa kojim se rastaje na kraju sezone, kiks u Bundesligi će mu momentalno biti oprošten.

BAJERN - LACIO 3:0 (2:0), prvi meč 0:1

/Kejn 39, 66, Miler 45+2/

Minhen

Stadion: Alijanc arena

Sudija: Slavko Vinčić

Bajern Minhen (4-2-3-1): Nojer - Kimih, De Liht, Dajer, Gereiro (od 78. Dejvis) - Pavlović, Gorecka - Sane (od 89. Laimer), Miler (od 78. Tel), Musijala (od 90+1. Gnabri) - Kejn.

Lacio (4-3-3): Provedel - Marušić, Hila, Romanjoli, Pelegrini - Genduzi, Vesino (od 61. Kataldi), Alberto (od 80. Kamada) - Zakanji (od 61. Isaksen), Imobile (od 61. Kasteljanos), Anderson (od 61. Pedro).


tagovi

LacioBajern MinhenHari KejnTomas Miler

Obaveštavaj me

Bajern
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara