Karlos Vela i Andre-Pjer Žinjak (©AFP, ©Reuters)
Karlos Vela i Andre-Pjer Žinjak (©AFP, ©Reuters)

Vela na Žinjaka za titulu i Zlatnu kopačku

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.12.20. | 23:20

Los Anđeles FK i Tigres sastaju se u finalu KONKAKAF Lige šampiona u Orlandu

Liga šampiona KONKAKAF zone je takmičenje u kojem učestvuju najbolji timovi iz Severne i Srednje Amerike, a koje gotovo uvek osvajaju Meksikanci. Dovoljno je reći da su predstavnici ove zemlje u čak 35 navrata dolazili do pehara najboljeg. Sledeća na listi je Kostarika sa šest, dok Sjedinjene Američke Države mogu da se pohvale sa samo dva sastava koja u svojim vitrinama imaju pehar prvaka Lige šampiona. Ove godine, u finalu se na Eksplorija stadionu u Orlandu, u sredu u ranim jutarnjim časovima po srednjoevropskom vremenu, sastaju Los Anđeles FK i Tigres (04.00).

Meksički sastav do sada je tri puta bio u borbi za titulu, ali je uvek ostajao praznih šaka. Poslednji put protekle godine, kada je u dvomeču poražen od najmrskijeg rivala Montereja. Međutim, konstantnost bi naposletku mogla da mu se isplati, jer Tigrovima će ovo da bude četvrto finale u prethodnih pet godina. Najpre je bolja bila Klub Amerika, potom Pačuka i pomenuti Monterej posle velike drame.

Izabrane vesti

Sa druge strane, Los Anđeles se prvi put našao u borbi za prestižan trofej, što i nije čudno jer se radi o timu formiranom tek pre šest godina. Ovaj "mladić" do sada je samo uspevao da bude najbolji u Zapadnoj konferenciji MLS-a i ujedno u ligaškom delu prvenstva Sjedinjenih Američkih Država. Još nema trofejnu salu...

Oba sastava u svojim redovima imaju po, barem jednog, globalno poznatog asa. Prva zvezda Tigresa je Andre-Pjer Žinjak, a crno-zlatnih iz Kalifornije Karlos Vela. Obojica su do sada najbolji igrači turnira, svaki je postigao po pet golova i u trci su za osvajanje Zlatne kopačke i MVP nagrade. Francuski napadač je igrao samo na tri od pet utakmica Tigrova na ovom turniru, dok je Meksikanac nastupio na jednom više.

Stadion u Orlandu (©Reuters)Stadion u Orlandu (©Reuters)

Ipak, postoji mogućnost da nekadašnji francuski reprezentativac i golgeter Marselja i Tuluza, koji poslednjih pet godina nosi unifrmu Tigrova, propusti finalni meč. Pored njega još jedan važan adut trenera Rikarda Feretija je pod znakom pitanja, mada mnogi smatraju da je to samo meksička podvala. Kako bilo, iz tabora Tigresa dan pred borbu pojavile su se informacije da Žinjak ima nagnječenje butine, a da krilni igrač Havijer Akino ima problem sa bolom u mišićima i da su kod njih prisutna neizvesnost oko nastupa. Klub je ranije otkrio da su oba igrača propustila trening u ponedeljak u Orlandu.

Ukoliko bi se ispostavilo da oni ne bi mogli na teren, to bi bio nenadoknadiv gubitak za Meksikance.


Žinjak je jedan od "najsmrtonosnijih" napadača u Ligi MX, postigao je sjajnih 125 golova u 207 nastupa u prvenstvu otkako se pridružio Tigresu. U međuvremenu, Akino je dugogodišnji krilni adut, sakupivši 189 mečeva za klub i postigavši 26 golova.

Tigres je u polufinalu u nedelju porazio Olimpiju iz Hondurasa sa 3:0, dok je prethodno deklasirao Njujork Siti 4:0, a sa druge strane, sastav Boba Bredlija je možda imao teži put do finala. U četvrtfinalu je bio bolji od Kruz Azula 2:1, a potom u polufinalu izbacio najtrofejniji klub takmičenja, Klub Ameriku, sa 3:1. LAFC će biti bez veznjaka Eduarda Atueste, koji je suspendovan za finale zbog crvenog kartona koji je dobio u polufinalnom meču. Bitka za prvaka Severne i Srednje Amerike ponovo će Los Anđeles FK da nameri na meksički tim, ali onaj koji ima veliku ambiciju da prvi put stigne do kontinentalnih lovorika.

KONKAKAF LIGA ŠAMPIONA, FINALE (ORLANDO)

Sreda

04.00: (3,05) Los Anđeles FK (3,35) Tigres (2,35)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Karlos VelaAndre-Pjer ŽinjakLos Anđeles FCTigresKONKAKAF Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara