Bruno Petković (©Reuters)
Bruno Petković (©Reuters)

Više nije Bruno 'devet i po' Petković, nego Dinamovo oružje za uništavanje i prvi strelac LK

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.03.24. | 12:54

Robusni centarfor starog kova uvek će biti 'desetka' u duši, ali ove sezone ne može da mu se zamera što je svih prethodnih. Efikasniji nije bio od dolaska na Maksimir, direktno je golovima doneo pobedu čekanu skoro pola stoleća pred sudbonosnu nedelju

Odavno se večitom vladaru hrvatskog fudbala nije tako silno zaljuljao tron, i to je tačno. Dinamo vodi ljutu bitku na terenu, vodi se i u prostorijama Maksimira, ali povrh svega toga nastavio trend da na međunarodnoj sceni najviše donosi nacionalnom koeficijentu i makar jednom godišnje lupi ćušku jednom timu iz ‘liga petice’. I na sve to u trenucima velike krize nadomak je četvrtog plasmana u četvrtfinale evrokupova.

Na Maksimiru su drugačije vibracije no što su bile, karte su za PAOK planule očas posla i zagrebačke ulice dočekale su posle skoro pola stoleća – tačnije 46 godina – da pred Modrima padnu Grci. Još od generacije Velimira Zajeca koja je ponizila Olimpijakos (5:1). Ima u tome i malo simbolike, jer upravo je igračka i trenerska legenda glavni suparnik Mirku Barišiću za predsednika, a na tribini je osvanula parola: “Evo vam beleške za nedelju: Velimir Zajec”. Sever i zapad su se dovikivali, imali kao retko kada ove sezone razloge za zadovoljstvo, a njega im je priredio Bruno Petković, čovek oko koga su se često vodile polemike gde je zapravo njegovo mesto. Sve je manje dilema, ako ih uopšte i ima.

Izabrane vesti

Robusni centarfor starog kova uvek će biti ‘desetka’ u duši, ali ove sezone ne može da mu se zamera što je svih prethodnih. Efikasniji nije bio od dolaska na Maksimir, direktno je doneo pobedu čekanu skoro pola decenije pred sudbonosnu nedelju i predsedničke izbore na kojima se dobar deo navijačkog korpusa nada da će ishod biti kao na glasanju za klupsku skupštinu, na kome su trijumf odneli Velimir Zajec i lista “Dinamovo proleće”. Bruno Petković je počastio PAOK sa dva gola, približio ga četvrtfinalu Lige konferencije, podebljao ličnu statistiku i pored svog imena izbrisao dodatak ‘devet i po’.

Dugo je važilo: nije ‘desetka’, ma nije ni ‘devetka’. On ti je ‘devet i po’. Sve zna. Kao malo ko na hravtskim terenima miluje loptu, ali mu fali ubilački instinkt. Nije golgeter u duši, previše razigrava saigrače. Stavljane su zamerke na račun Bruna Petkovića – zasigurno često i opravdane, jer da je katkad bio malo sebičniji, bolje bi se završavalo po zagrebački klub – a za to kako igra i gde stoji na terenu nije uvek bio isključivi krivac. Željko Kopić ga je šaltao sa centarfora na ofanzivnog veznog, čak je u hrvatskom šampionatu znao da ga iskoristi i kao klasičnog vezistu.

Bruno Petković proslavlja gol protiv PAOK-a (©Reuters)Bruno Petković proslavlja gol protiv PAOK-a (©Reuters)

Štošta je znalo da utiče na samopouzdanje napadača iz Metkovića, kome je ono bilo urušeno kada je došao u Zagreb. Nenad Bjelica je u maju 2018. godine seo na Dinamovu klupu, a Bruno Petković se koji mesec kasnije, posle šest godina, vratio u domovinu. Promenio je sedam klubova u Italiji, smucao se po Seroiji B i Seriji C, što nije bilo ugodno. Skoro dve godine, tačnije 642 dana bio je bez postignutog gola i tada očekivanja nisu bila velika.

Sve što se danas dešava na Maksimiru – a i minulih sezona – sušta je suprotnost u donosu na period proveden na Čizmi. Pogotovo ove sezone.

Bruno Petković je sa dva gola data solunskom PAOK-u došao do učinka od sedam pogodaka u Ligi konferencije i statusa prvog strelca trećeg po snazi evropskog takmičenja. Istina, deli ga sa Eranom Zahavijem. Nominovan je i za igrača sedmice u Ligi konferencije, a u tekućoj sezoni Dinamo nije isti sa njim na terenu i bez nejga.

Statistika kaže: Modri sa Brunom Petkovićem u evropskim utakmicama imaju učinak 5-1-0. Bez njega je na 0-0-3.

Glede individualnog učinka, na 30 utakmica ove sezone dao je 16 golova – rekord karijere u Dinamu. Produktivniji nije bio. Namestio je još sedam, što sve skupa dođe 23. U sezonama 2019/2020 i 2020/2021 je zbirno imao 25 golova i asistencija. Kako igra, brzo će nadmašiti te brojke. Možda već za vikend, kada Zagrepčani dočekuju Slaven Belupo.

Bruno Petković u prodoru (©Reuters)Bruno Petković u prodoru (©Reuters)

Još impresivnije su broje vezane isključivo za međunarodnu scenu, jer otkako je došao u Dinamo, protivničke mreže tresao je 26 puta. Na dva je gola od Mislava Oršića, čoveka koji je bio predodređen da maltretira londonske klubove. A, do kraja evropske odiseje bi mogao da postane Hrvat koji je dao najviše golova u jednoj sezoni. Za sada rekord drži Ivica Olić, koji ih je u Kupu UEFA za sezonu 2008/2009 dao devet.

Sve dok Bruno Petković pogađa, ima nade za Dinamo u Evropi, a i za Hrvatsku (25.525) da po nacionalnom koeficijentu preskoči Srbiju (27.775) i izbije na 19. mesto na rang-listi. Gotovo da su na maksimirskim tribinama iščezli oni kojima se na početku iz usta otimalo: “Vadi ga napolje”. Mnogi nisu verovali u napadača iz Metkovića, koji isprva i nije bio u prvom planu. Ali, on jeste da će imati mesto u vrhu novije Dinamove istorije.

“Jesam li verovao? Da, verovao sam da ću biti najbolji strelac Dinama, ali vi niste”, izjavio je jednom prilikom Bruno Petković.

Dinamovo oružje za uništavanje protivnika, ‘desetka’ u telu ‘devetke’ i kapiten koji ga vodi ka novom evropskom četvrtfinalu. U njega može da uplovi iz solunske luke.



tagovi

Dinamo ZagrebBruno PetkovićLiga konferencije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara