Kings Kangva ©MN Press
Kings Kangva ©MN Press

Zbog čega Zvezda nije uspela da iskoristi Kingsa Kangvu?

Vreme čitanja: 4min | pet. 07.04.23. | 08:05

Vezista iz Zambije prešao put od potencijalnog nosioca igre do potpuno sporedne uloge u srpskom šampionu

Nije bilo mnogo igrača Crvene zvezde koji su prošlog leta na takav način privukli pažnju na sebe kao što je to bio slučaj sa Kingsom Kangvom. Vezista iz Zambije je stigao kao najbolji igrač Arsenala iz Tule, po posebnoj preporuci Miodraga Božovića, i odmah pokazao da ima kvalitet koji bi srpski šampion mogao da iskoristi u svrhu unapređenja i ubzranja igre. Prva pripremna utakmica je bila uspešna, prva evropska - blistava, u Mozzart Bet Superligi se odmah istakao kao jedan od lidera igre ekipe Dejana Stankovića. Niko nije mogao ni da zamisli da će vezista iz Zambije na kraju imati krajnje skroman učinak u ovoj sezoni.

Ipak, opravdano se postavlja pitanje - zbog čega Crvena zvezda nije uspela da iskoristi igrački potencijal i kvalitet reprezentativca Zambije? Evrogol u Subotici, ali i značajnija minutaža koju tamnoputi vezista uživa u poslednje vreme kod trenera Miloša Milojevića, upravo su pokrenuli polemiku u javnosti na ovu temu. Zvezdina igra je delovala agilnije, brža i tečnija nego u nekim skorašnjim utakmicama, a na osnovu opšteg utiska najveće zasluge za to idu na adresu upravo - Kingsa Kangve.

Izabrane vesti

Postoji škola mišljenja koja kaže da je Kangva platio ceh upravo tog dobrog otvaranja sezone i fantastične partije protiv Pjunika (5:0) na Marakani, gde je delovao nadmoćno na terenu. Sve to sa sobom je povuklo i pogrešnu procenu da je u stanju da nosi Zvezdin vezni red u tandemu sa Gelorom Kangom, bez osigurača na poziciji defanzivnog veziste u vidu Sekua Sanoga.

Kangvi su u okršaju sa Makabijem u Haifi dodeljeni zadaci koje nije mogao ispuni, pre svega u defanzivnom smislu. Iza njega i Kange je ostavljeno previše prostora, koji su brzopotezni napadači izraelskog šampiona umeli da kazne i izbore dragocenu pobedu svojoj ekipi. To slavlje se na kraju ispostavilo i ključnom kada je u pitanju plasman ekipe Baraka Bahara u Ligu šampiona, odnosno bilo kobno za crveno-bele koji su čitave pripreme i početak sezone podredili ostvarenju upravo tog cilja.

Kangva nakon tog meča, gde je bio jedan od najslabijih pojedinaca na terenu, više nije bio isti igrač. Ostao je bez samopouzdanja i ozbiljne uloge u timu. Stalni osmeh koji je ima na licu nije odavao utisak da je nezadovoljan, ali je njegov uticaj na rezultate ekipe bio više nego skroman. Možda mu upravo takav pomalo ravnodušan stav nije ni pomogao da se u paklenoj konkurenciji igrača na sredini terena Crvene zvezde izbori za veću minutažu. Ovako, ostao je bez neophodnog kontinuiteta, tek povremeno se nalazio u startnih 11, pa je jasno da ovu sezonu nije iskoristio za napredak, već se može reći da je čak i nazadovao.

Upravo utakmica u Subotici pokazala je da se Kangva, kao neka vrsta "box to box" veznog igrača, najbolje snalazi u tandemu sa saigračem koji je klasični defanzivni fudbaler, poput Srđana Mijailovića. U toj situaciji ima mnogo manje striktnih defanzivnih zadataka i ulogu da razigra ostatak ekipe. Ponovo se našao u prilici da mnogo toga zavisi od njega na terenu, bio je glavni igrač i to je krunisao fantastičnim projektilom u 55. minutu. Miloš Milojević ga je ostavio svih 90 minuta na terenu i direktno mu pokazao šta misli o njegovoj igri i trenutnoj formi.


Same brojke ne oslikavaju baš tako bledu sezonu kada je u pitanju vezista iz Zambije. Na 35 nastupa ove sezone u svim takmičenjima Kangva je postigao devet golova i zabeležio četiri asistencije. Ipak, zastoj u njegovoj igri i razvoju ove sezone najbolje opisuje činjenica da je gol i dve asistencije ove sezone u Evropi ostvario upravo u pominjanom meču na Marakani protiv Pjunika. Nakon toga je još tri puta igrao u kvalifikacijama za Ligu šampiona, odnosno još četiri meča u grupnoj fazi Lige Evrope. Bio je i starter u porazima od Trabzona i Ferencvaroša na gostovanjima. Na dva večita derbija u ovoj sezoni ulazio je samo u poslednjih dvadesetak minuta, pa ni tu nije uspeo da ostavi lični pečat.

Do kraja sezone ima dovoljno vremena koje Crvena zvezda mora da iskoristi kako bi značajno povećala fond igrača koji bi mogli da iznesu narednu sezonu, a deluje da bi upravo Kangva mogao da bude taj koji će iskoristiti ukazanu šansu. Ipak, u ovom trenutku nije moguće dati odgovor i na pitanje - da li Kangva može da dostigne nivo koji je crveno-belima neophodan za učešće u grupnoj fazi Lige šampiona?



tagovi

Kings Kangva

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara