Raja i Ramzdejl (©Reuters)
Raja i Ramzdejl (©Reuters)

Zdrava konkurencija ili rađanje zle krvi: Arsenal ima novu “jedinicu“, Ramzdejl u koži Kasiljasa i Čeha…

Vreme čitanja: 7min | sre. 25.10.23. | 11:42

David Raja od dolaska na Emirate preuzeo ulogu startnog golmana londonskog tima

Ako je za vikend imao opravdanje, budući da se Aronu Ramzdejlu porađala supruga, Mikel Arteta je u utorak na Ramon Sančes Pishuanu, zakucavši ga još jednom za klupu, indirektno poručio engleskom čuvaru mreže da je izgubio status prvog golmana i ponovo potpalio debatu koja se već neko vreme vodi na Ostrvu – da li David Raja opravdava poverenje trenera Arsenala?

Kada je pre nešto više od dve godine stigao iz Šefild Junajteda, Ramzdejl nije imao problem da se izbori za mesto među stativama. U prvoj sezoni branio je na 34 utakmice u Premijer ligi, prošle čuvao gol na svakom od 38 prvenstvenih mečeva. Ove takmičarske godine je već propustio pet utakmica samo u šampionatu, više nego u prethodne dve zajedno, a kako je od poslednjih devet utakmica u svim takmičenjima branio jedino u Liga kupu – baš protiv Rajinog Brentforda – stiče se utisak da Arteta na startu nove sezone ima svog favorita.

Izabrane vesti

Favorita, jer nije tajna da je Raja na insistiranje Injakija Kanje, Arsenalovog trenera golmana, stigao na Emirate. Kanja, koji "deli" agenta sa Rajom, istu funkciju je obavljao u Brentfordu pre nego što je postao član Artetinog stručnog štaba u decembru 2019. kada je ovaj zamenio Unaja Emerija na Emiratima i još te zime je Injaki pokušao da ga sa sobom povuče iz zapadnog u severni London. No, bilo je prerano za ponovnu saradnju, budući da je španski golman samo šest meseci ranije iz Blekberna stigao u Brentford. Tri i po godine kasnije, Kanja i Raja sproveli su u delo davno skovani plan.

Mnogi su sa čuđenjem gledali na odluku Mikela Artete da samo dve godine pošto je potrošio blizu 30.000.000 evra na dovođenje novog golmana ovog leta angažuje još jednog približnog kvaliteta. Ipak, Španac se pravdao potrebom da na svakoj poziciji ima zdravu konkurenciju. Što i te kako ima smisla, posebno kada se radi o timu sa najvišim ambicijama, koji iz sezone u sezonu napreduje sve više. Međutim, sa golmanima je situacija nešto drugačija. Tamo, među stativama, svaka, pa i najmanja greška, izaziva crv sumnje i unosi nemir kod igrača, dok bravura njegovog "rivala" samo produbljuje nesigurnost i iznova budi pitanje – zašto je trener uopšte dovodio drugog čoveka ako veruje u mene?

©Reuters©Reuters

Takvog mišljenja je, između ostalog i Piter Šmajhel, legendarni čuvar mreže Mančester Junajteda, koji je među prvima, još letos, osudio odluku Mikela Artete da uprkos tome što već ima Ramzdejla na raspolaganju dovede još jednog golmana istog kalibra.

"Nikako ne razumem to. Nije mi jasno kako trener dođe do zaključka da je odlična stvar imati konkurenciju na golu. Golmanska pozicija je vrlo reaktivna… Vi ovde tražite od svog golmana da dokaže da je bolji od drugog. To je jedina pozicija na terenu gde samo želite sigurnost. To što on radi samo unosi nesigurnost u njih dvojicu."

Ta nesigurnost izbijala je iz Raje prethodnih nedelja gotovo na svakoj utakmici. Označen kao prototip golmana kakav je Arteti neophodan, prvenstveno zbog bolje igre nogom u odnosu na Ramzdejla - što je Španac na malom uzorku u Premijer ligi potvrdio i statistikom - utisak je da Raja prečesto unosi nemir među saigrače riskantnim potezima. A takvih je bilo od njegovog dolaska u klub. Protiv Lansa je poprečnim dodavanjem sasekao krila saigračima i prizvao poraz na severu Francuske; u derbiju sa Mančester Sitijem oklevanjem pri predaji lopte umalo poklonio gol Hulijanu Alvarezu; na Stamford Bridžu je surovo kažnjen za loše postavljanje prilikom centaršuta, a imao je slabih trenutaka i sinoć protiv Sevilje kada je tokom prvog poluvremena u nekoliko navrata predao loptu rivalu u noge.

"David Raja je dobro započeo karijeru u Arsenalu, ali je onda imao slabo izdanje u Ligi šampiona (protiv Lansa) praćeno tim prvim poluvremenom protiv Mančester Sitija. Sada postaje ‘vruće‘ za njega. To je najteža pozicija i kada ste u jednom od najvećih klubova u ligi, pod najvećim ste nadzorom – posebno ako ste golman. Da se razumemo, Mikel Arteta je stvorio tu situaciju između Raje i Ramzdejla. Neobično je, mada on kaže da može da funkcioniše. Lično nikada nisam verovao da je moguće, i verujem da ćemo od sada gledati takmičenje njih dvojice, jer će biti pritiska", izjavio je nedavno Geri Nevil.

Pritiska pod kojim se našao i kreator čitave situacije Mikel Arteta. Kada je posle utakmice sa Evertonom u petom kolu (Rajin prvi nastup za Arsenal) upitan da prokomentariše izbor među stativama, Španac je udario kontru, braneći se pitanjem zašto ga niko ne pita zbog čega meč nije počeo višestruki šampion Gabrijel Žezus. I još tada ukazao da nije bio u potpunosti bio zadovoljan Ramzdejlovim izdanjima.

"Ja sam vrlo mlad trener. U ovom sam poslu tri i po godine i kajem se zbog nekoliko stvari koje sam uradio. Jedna od njih je što sam u dva navrata, na dve utakmice, posle 60. i 85. minuta osetio da bi trebalo da zamenim golmana. Ali nisam imao hrabrosti da to uradim. Ali mi je dozvoljeno da zamenim krilo ili špica, da uvedem štopera i zaigram sa petoricom pozadi i čuvam rezultat? Te dve utakmice u kojima nisam zamenio golmana smo remizirali i bio sam vrlo nesrećan. Neko će to da uradi i možda će biti… Čudno? Zašto? Zašto da ne? Imamo sve potrebne kvalitete u drugom golmanu da uradim nešto kada ne nešto dešava i želimo da promenimo momentum", naglasio je Arteta.

Kamere na utakmicama Premijer lige neretko su "hvatale" Ramzdejla kako aplaudira svom saigraču, bilo posle dobre intervencije ili kiksa, ali ne krije da mu nije nimalo lako.

"Teško je, jer je prvi put da mi se dešava takva situacija. Mnogo pažnje privlači trenutno, previše se priča o tome. Bilo da igram ja ili David, moramo samo da ostanemo fokusirani i da igramo, ali u isto vreme je čudno. To je ono na čemu radimo kao klub i to je ono što trener stavlja pred nas i moramo da se nosimo sa tim. Zajedno provodimo po tri ili četiri sata dnevno, ima nas četvorica ili petorica u grupi i zato da ne radimo na tome ne bismo funkcionisali. Radimo vrlo profesionalo, 'guramo' jedan drugog na treningu i ima dana kada meni ne ide i on (Raja) me podigne. I iz bilo kog razloga, možda će jednog dana on biti dole i ma koliko da patim i da me boli što ne igram, moram da ustanem i da ga poguram napred", iskren je bio Ramzdejl tokom reprezentativne pauze.

David Raja (levo) i Aron Ramzdejl (desno) (©Reuters)David Raja (levo) i Aron Ramzdejl (desno) (©Reuters)

Pa iako deluje da trenutno nema zle krvi među dvojicom Arsenalovih golmana, situacije poput ove koju je stvorio Arteta na Emiratima retko kada su se završile dobro u prošlosti. Primera radi, Petr Čeh je leta 2015, posle 11 godina na Stamford Bridžu, morao da napusti Čelsi nakon što se Tibo Kurtoa vratio sa pozajmice iz madridskog Atletika i preuzeo mu mesto startera, priznavši kasnije kako nimalo nije bio srećan zbog te odluke Žozea Murinja. Iker Kasiljas je takođe morao da prekine dugogodišnji boravak na Santijago Bernabeu samo jednu sezonu od dolaska Kejlora Navasa u Real, da bi Kostarikanac nekoliko godina kasnije video i drugu stranu medalje kada ga je sa gola Pari Sen Žermena "proterao" Đanluiđi Donaruma.

Klubovi, čak i oni najveći, uglavnom imaju jednog golmana za ligaške utakmice i drugog za mečeve u kupovima, ali pitanje je koliko će takva politika moći da potraje na Emiratima sa dvojicom dokazanih čuvara mreže, jer Raja definitivno nije iz zapadnog Londona stigao u severni kako bi Ramzdejlu grejao klupu. I zato je Artetina odluka da povuče ovakav potez označena kao riskantna, pa iako bi Rajin dolazak mogao da podigne Ramzdejlov nivo i obrnuto, isto tako bi mogao da ima kontraefekat te naruši koheziju među kolegama i prelije negativnu energiju na ostatak ekipe.

Jedno je sigurno – ni jedan ni drugi neće se lako pomiriti sa ulogom rezerviste i jedan će uvek biti nezadovoljan što ne igra. Raja je u klub stigao po formuli pozajmice sa pravom otkupa, ali je Brentfordov sportski direktor Fil Džajls još tada naglasio da obe strane žele da transfer postane trajan što je pre moguće. A ako do toga i dođe i Raja zadrži status prvog golmana, pitanje je hoće li Ramzdejl uopšte želeti da ostane u klubu ili će podeliti sudbinu Čeha, Kasiljasa i Navasa i pomiriti se sa time da mora da ide dalje...


tagovi

David RajaAron RamzdejlArsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara