Marko Putinčanin, Marko Savić, Milan Mitrović i stadion Vikingura (©Starsport, ©Wikipedia)
Marko Putinčanin, Marko Savić, Milan Mitrović i stadion Vikingura (©Starsport, ©Wikipedia)

Zvanično počinje evropska fudbalska sezona 2022/2023!

Vreme čitanja: 4min | uto. 21.06.22. | 11:23

Utakmice pretkvalifikacija za Ligu šampiona, koje su danas na programu, otvoriće novu takmičarsku godinu na Starom kontinentu

Nismo dugo bili bez najkvalitetnijeg evropskog klupskog fudbala. Samo 25 dana od kako je odigrano finale Lige šampiona, odnosno svega dva dana posle finala baraža za popunu španske Primere, zvanično će biti otvorena sezona 2022/2023. Čast da „preseku vrpcu“ imaće ovog utorka od 15 časova La Florita i Inter Eskaldes, koji će se u Rejkjaviku sastati u okviru pretkvalifikacija za Ligu šampiona. Nešto kasnije, od 21.30, snage će odmeriti Levadija i Vikingur.

Kao što je već nekoliko godina praksa, evropska takmičenja kreću pretkvalifikacijama, odnosno turnirom za plasman u 1. kolo elitnog takmičenja. Na njemu učestvuju šampioni četiri najlošije plasirana prvenstva na UEFA rang listi, što su konkretno za ovu sezonu San Marino, Andora, Estonija i Island.

Izabrane vesti

Među njima su najbolje plasirani Islanđani, tako da je njima dodeljena šansa da organizuju ovaj mini turnir. Igraće se po skraćenom sistemu, pobednici polufinalnih mečeva koji su na programu danas sastaće se u petak u finalu, a ko bude trijumfovao na toj utakmici u 1. kolu kvalifikacija će igrati protiv šampiona Švedske, Malmea.

Ovaj prvi meč suštinski je slabiji. Objektivno, ni La Florita, ni Inter Eskaldes nisu favoriti da osvoje turnir. Nikada se u istoriji kvalifikacija za Ligu šampiona se nije desilo da u nekoj rundi dalje prođe klub iz San Marina. Zapravo, samo jednom je u bilo kom takmičenju UEFA je predstavnik male države sa Apeninskog poluostrva uspeo da eliminiše rivala. To se desilo 2018. godine, kada je u pretkvalifikacijama za Ligu Evrope Tre Flori bio bolji od Bala Tauna iz Velsa.

15.00: (7,00) La Florita (3,50) Inter Eskaldes (1,60)

Inter Eskaldesu je ovo treće uzastopno učešće u pretkvalifikacijama za elitno takmičenje, pre dve godine je zaustavljen na prvom koraku, dok je prošle stigao do finala. Eliminisao je HB sa Farskih Ostrva, ali posle toga je bio preslab za Prištinu. Svakako, svi poraženi klubovi u Rejkjaviku će se preseliti u 2. kolo kvalifikacija za Ligu konferencije, tako da im ovaj turnir neće biti jedino evropsko iskustvo.

Već je poznato i kakav put čeka poražene iz polufinalnih mečeva. Lošiji iz meča La Florite i Intera igraće protiv poraženog iz okršaja 1. kola kvalifikacija za Ligu šampiona između Šamroka i Hibernijansa, dok će ekipa koja izgubi u drugom polufinalu u 2. kolu igrati protiv slabijeg iz duela Balkanija i Žalgirisa.

Isto tako, žrebom je odlučeno da onaj tim koji izgubi u finalu turnira na Islandu u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije čeka poraženog iz dvomeča Pjunika i Kluža. No, sve to je već priča za drugu polovinu jula.

Za sada su tema pretkvalifikacije, a srpskim navijačima svakako je tu mnogo zanimljiviji duel između Levadije i domaćina turnira Vikingura. Pre svega zbog prvaka Estonije, kojeg ne samo da trenira srpski strateg Marko Savić (u tandemu sa domaćim stručnjakom Vladimirom Vasiljevim), već i na terenu predstavljaju dvojica srpskih fudbalera. Odbranom komanduje nekadašnji štoper Partizana Milan Mitrović, dok je u veznom redu dugogodišnji vojnik Superlige Srbije Marko Putinčanin. Nekadašnji igrač Zemuna, Bežanije, Radnika, Voždovca i Vojvodine je pojačao Levadiju prošlog leta iz uzbekistanskog Navbahora, dok je Mitrović u Talin stigao posle epizode u turskom Adana Demiru.

21.30: (2,80) Levadija (3,20) Vikingur (2,60)

Prednost Levadije i Vikingura u odnosu na ostale polufinaliste je to što su oni već u takmičarskoj formi. Prvenstvo Estonije je doguralo do 17. kola, a Levadija trenutno deli prvu poziciju sa Florom. Oba kluba imaju po 44 poena, s tim što je aktuelni prvak odigrao jedan meč više.

S druge strane, prvenstvo Islanda zbog vremenskih neprilika traje nešto kraće. Konkretno, Vikingur je odigrao 10 kola. Za sada je treći na tabeli sa 19 poena, čak osam manje od lidera Brejdablika.

Uprkos različitim pozicijama u prvenstvima, za Islanđane možemo da konstatujemo da su u boljoj formi. Vikingur je trijumfovao na poslednja četiri meča, na jednom od njih sa 7:0, doduše protiv niželigaša Haukara u Kupu Islanda. S druge strane, iako je Levadija vezala devet utakmica bez poraza (Flora je u aprilu bila bolja sa 2:0), od poslednje tri je pobedila samo na jednoj. Krajem maja se ponovo sastala sa Florom, odigrali su 1:1, isti je bio ishod i na susretu sa Narvom, da bi potom uoči puta na severozapad Evrope Levadija savladala Parnu sa 4:1. Primetno je i to što su na poslednja četiri meča zeleno-beli primili po gol, a kvota u Mozzartu na to da će tako da bude i danas je 2,60.

Levadija i Vikingur se do sada nisu sastajali, ali Savićev tim ima iskustvo igranja protiv Islanđana. U kvalifikacijama za Ligu Evrope 2019. godine odmerili su zeleno-beli snage sa Stjarnanom, ali posle produžetaka su eliminisani zahvaljujući golu u gostima. Sada više nema tog pravila, taj rezultat bi ih odveo do penala.

S druge strane, Vikingur nikada nije igrao protiv estonskog kluba, iako mu je ovo već osma sezona u Evropi. Debitovao je na međunarodnoj sceni još 1972. godine u Kupu pobednika kupova, a do sada šestostruki prvak Islanda nema nijednu evropsku pobedu. Meč sa Levadijom biće mu 14, a za sada ima učinak od čak 12 poraza i samo jednog remija. Uspeo je 2015. godine da odigra u Sloveniji 2:2 sa Koperom, ali ga je poraz u Rejkjaviku „minimalcem“ izbacio iz takmičenja. Nije doduše Vikingur uglavnom ni imao sreće na žrebovima, do sada su ga izbacivali iz Evrope još Real Sosijedad, CSKA Moskva, Bordo, Legija, a od slabijih klubova samo Olimpija iz Ljubljane i Đer.

Levadija će na pretkvalifikacionom turniru da bude oslabljena, zbog povrede leđa na Island nije otputovao estonski reprezentativac Bogdan Vaščuk. Ostatak tima je tu.

PRETKVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA – POLUFINALE

Utorak

15.00: (7,00) La Florita (3,50) Inter Eskaldes (1,60)

21.30: (2,80) Levadija (3,20) Vikingur (2,60)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionakvalifikacije za Ligu šampionaLevadijaVikingurMilan SavićMilan MitrovićMarko Putinčanin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara